خودشان را استفتاء مى كردند ، و آن بزرگوار جواب مى فرمود و خبر مى داد از پدران پاكانش .
چون رجاء بن [ابى] ضحّاك از آنچه ديده بود براى مأمون نقل كرد گفت : اى پسر ضحّاك ! واللّهِ هذا خيرُ اَهلِ الارض وَاَعلمُهُم واَعبَدُهم ، اما مردم را خبر مكن تا آنكه فضل وى بر زبان من نشر كند و باللّه استَعينُ عَلى ما اَقوى ۱ من الرَفعِ مِنهُ والاساءة بِه .
و عاقبت طينت و نيّت خودش را بر حسب « لكلّ امرئٍ ما نَوى »۲ در اساءه به آن بزرگوار ظاهر نمود و داعى اين حديث را در اين مقام كه اعمال يوميه و ليليه عباد است نگاشتم براى آنكه به سهولت بخوانند و بدانند و بجاى آورند ، و بعبارة اخرى از اين روزنامه غفلت نورزند كه نجات و ثواب و اجر جزيل و ايقاظ از غفلت و دخول به جنّت از اين كردار شايسته است .
و در « رجال وسيط » مروى است : حضرت رضا عليه السلام به ابوعلى دعبل بن على بن رزين بن عثمان بن عبدالرحمن بن عبداللّه بن بديل بن ورقاء خزاعى ۳ شاعر آل محمد صلى الله عليه و آلهانگشتر عقيق و دراهم رضويّه و پيراهنى از خز سبز مرحمت فرمودند كه در آن در هزار شب در هر شب هزار ركعت نماز بجا آورده بود ۴ .
و حديثى فرمودند كه آخر آن است : « اِنّ اللّه حَرَّمَ لَحمَ وُلْدِ فاطِمَةَ على النّارِ »۵ .
1.در چاپ سنگى : انوى .
2.حديث در منية المريد : ۱۳۳ و بحار ۶۷/۲۱۱ ، و ۲۲۵ از نبى اكرم اسلام صلى الله عليه و آله مروى است ، و در بحار ۶۷/۱۸۶ ضمن كلامى از امير مؤمنان عليه السلام آمده است .
3.در باره دعبل خزاعى علماى رجال مفصل بحث كرده اند ، از جمله رجوع كنيد به : رجال نجاشى : ۱۶۱ ش ۴۲۸ تحقيق سيد موسى شبيرى ، رجال ابن داود : ۹۲ ش ۶۰۱ .
4.امالى شيخ طوسى : ۳۵۹ ، بحارالانوار ۴۹/۲۳۸ ح ۷ ، الغدير ۲/۳۶۷ .
5.رجال نجاشى : ۲۷۷ ش ۷۲۷ ، روايتى ديگر بدين مضمون روايت شده : « ان اللّه تعالى حرّم لحم جميع من ولدته فاطمة وعلى من ولد الحسن والحسين عليهم السلام على السباع » . رجوع كنيد به : مدينة المعاجز ۷/۴۷۸ ، نظم درر السمطين : ۲۴۱ ، ابن حجر متعصب نيز در لسان الميزان ۲/۵۱۳ اين روايت و حكايت آنرا نقل كرده است .