357
روح و ريحان ج2

و باطنه و غيب و شهادت ، بلكه غناء و مغنّيات جنّات ، و تسبيحات مسبّحين ، و اذكار ذاكرين ، چه بعيد و چه قريب .
و در كتاب « نهج البلاغه » ۱ است : حضرت امير عليه السلامفرمودند : « انّى اشمّ رائحة النبّوة وَاسمَع رنَّة۲الوحى » .
و شنيدن آوازهاى ملائكه براى ائمه اطهار عليهم السلامبه قوّه سامعه ظاهره بود .
شانزدهم : ائمه طاهرين طبيعت و سجيّه اى داشتند كه از اخلاط رديّه و اوصاف مُرديه مانند بخل و حسد و جبن و صفات ذميمه ديگر منزّه بوده اند .
هفدهم : ائمه معصومين فاقد صفات حسنه ممدوحه نبوده اند از شجاعت و سخاوت و امثال آنها ، پس كمال هر صفات حسنه در ايشان بوده است .
هيجدهم : ائمه مكرّمين از بطون ارذلين نيامدند ، و مطعون النسب والحسب مانند ائمه عامه نبوده اند .
نوزدهم : ائمه هدى به هر لسان و لغتى بخواهند به اراده و مشيت الهيه تكلم مى نمايند ، و خداوند به زبانهاى ايشان جارى مى فرمايد هر كلام و اصطلاح و لغتى را از ملائكه و جن و اختلاف لغات انس و وحوش و طيور .
و در حديث است : « هفتاد لغت خداوند به حضرت آدم تعليم فرمود و فروع آنها از هزار لغت علاوه است و حضرات ائمه مهديّين مى دانستند آنچه پيغمبران مى دانستند » .
و احاديث صحيحه كه در كتب مناقب است كمال اعتبار دارد ۳ .
بيستم : در شامّه و لامسه و ذائقه ائمه طاهرين كيفيّت ديگر است ، و ايشان را مانند

1.نهج البلاغة ۲/۱۵۷ اواخر خطبه قاصعه (۱۹۲) بدين عبارت : « أرى نور الوحى والرسالة ، وأشم ريح النبوة وقد سمعت رنة الشيطان حين نزل الوحى عليه صلى الله عليه و آله ، فقلت : يا رسول اللّه ! ما هذه الرنة ؟ فقال : هذا الشيطان أيس من عبادته ، إنك تسمع ما أسمع وترى ما أرى إلاّ أنك لست بنبىّ ولكنّك وزير وإنّك لعلى خير » .

2.در چاپ سنگى : رثة .

3.بطور مثال به جلد ششم مدينة المعاجز فصل ۱۶۱ و ۲۰۷ و بحار الانوار ۵۴/۳۲۷ رجوع شود .


روح و ريحان ج2
356

و عروق و لحوم و عظام و جلود و اظفار و صدور و قلوب و اعين و ابصار و اسماع و مشام و لمس و ذوق ـ آثار و خواصى بوده است با آنكه بشر بوده اند ، فرموده اند : « الا انّهم اسرار اللّه المودعه فى الهياكل۱البشرية »۲ .
سيزدهم : ابدان عنصريّه ائمه اطهار الطف از ابدان ديگران است و هر چند به عناصر اربعه مختلط بودند امّا اثقال و كثافات عنصريات را نداشتند .
چهاردهم : ائمه اطهار مى بينند آنچه را سائرين نمى بينند ، پس در خواب مى ديدند آنچه را در بيدارى مى ديدند ، و همچنين در تاريكى آنچه را كه در روشنائى بود ، و در آسمانها آنچه در زمينهاست ، بلكه حركت هر ذرّه در هوا و مشى هر نمله اى در صخره صمّا به نظر شهود و يقين از ايشان مخفى نبود ، حتى اعمال خير و شر از هر برّ و فاجر بر ايشان پنهان نبود ، و آيه كريمه « وَقُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ »۳ شاهد و گواه مُتقَنى است .
بلى بعضى براى آنكه مشاهده و رؤيت حسيّه در خداوند محال است رؤيت را تعبير به علم و احاطه به اشياء كرده اند و همين طور رؤيت نبويّه صلى الله عليه و آله و مؤمنين كه ائمه دينند به قرينه سابقه تعبير به علم و احاطه نموده اند .
پانزدهم : ائمه اطهار به قوه اسماع شريفه خودشان هر صوتى و كلامى را مى شنيدند ، چه ملائكه و چه جن و چه شياطين و چه حيوانات از وحوش و طيور و حيتان ، و چه صرير و جرير فلكيّات و تهليل ملكيّات و حركات آنها ، و معمعه ۴ شيرها در بيشه ها ، و قعقعه سلاحها در جنگها ، و خَفَقان رياح و جريان مياه ، و همهمه تمام كائنات در عوالم ظاهره

1.در چاپ سنگى : هياكل .

2.از عباراتى است كه مطابق نقل برسى در مشارق الانوار ، اميرمؤمنان عليه السلام به طارق بن شهاب فرمود ، و روايت مفصل است . رجوع كنيد به : بحار الانوار ۲۵/۱۶۹ ـ ۱۷۴ .

3.توبه : ۱۰۵ .

4.« مَعْمَعَة » در اصل به معنى صداى برخاسته از جنگ است ، و به معناى صداى شعله آتش نيز استعمال شده است چنانچه در لسان العرب ۸/۳۴۰ ماده ( معع ) و تاج العروس ۵/۵۱۴ وارد است .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج2
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 93966
صفحه از 447
پرینت  ارسال به