417
روح و ريحان ج2

و چون تمام خلايق برخاستند زمين تبديل مى شود يعنى : باطن آن كه ملكوت وى است ظاهر مى شود ، يا آنكه زمين ديگر كه موسوم به ساهره است كشيده مى شود بدون پستى و بلندى آن گاه آسمان مثل سجلّ و پيچيدن ورق پيچيده مى شود ، و ملائكه هر آسمانى به زمين آيند و هفت صف مى زنند ، بهشت در يمين و جهنم در يسار ديده شود ، ابتداء سه طايفه را بدون حساب خداوند بخواند و به بهشت فرستد :
اوّل : اهل تهجّد .
دوّم : تاركين دنيا .
سوّم : كسانى كه به عهد خودشان وفا كرده اند المُتَجَافينَ جُنُوبُهُمْ ۱ ، والذينَ لاَّ تُلْهيهِمْ تِجَارَةٌ ۲ ، والذين صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللّهَ ۳ ، پس اين طايفه در هيچ موقفى نمى ايستند و حسابى براى ايشان نيست و به بهشت مى روند ، پس منادى ندا كند : حاضر شوند جبّارين و هر آنكه خداوند و رسول صلى الله عليه و آله را اذيّت كرده و كسانى كه در كتيبه ها صورت كشيده اند .
پس اين سه طايفه را بياورند و بدون حساب به آتش برند پس سائرين در پنجاه موقف كه هر يك هزار سال است بايستند :
اوّل : موقف قيام اهل قيامت است از قبرهاشان .
دوّم : موقف نور است .
سوّم : ظلمت است .
و در صراط سابقاً ذكر شد هفت موقف است .
و زمان وقوف در برابر حق دوازده موقف است ، و در زمان حساب و اخذ كتب پانزده موقف است . پس روزى است كه امتداد آن پنجاه هزار سال و پنجاه موقف دارد كه مكلّفين

1.اقتباس از آيه ۱۶ سوره سجده « تَتَجافى جُنُوبُهُمْ » .

2.اقتباس از آيه ۳۷ سوره نور « رِجَالٌ لاَّ تُلْهِيهِمْ تِجَارَةٌ » .

3.اقتباس از آيه ۲۳ سوره احزاب « مِنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللّه َ » .


روح و ريحان ج2
416

دوّم : جزء قليلى از شب يا روز است و از آن بر حسب استعاره تعبير شده است به روز قيامت ، يعنى : آن وقتى كه مردم براى حاضر شدن حساب و امور ديگر از قبرهاى خودشان برمى خيزند پس به ملاحظه آن وقت و جزء آن روز موسوم به ساعت ۱ شد .
و زجاج گفته است براى آن ساعت ناميدند كه حسابهاى مردم به سرعت رسيده مى شود و « لَمْ يَلْبَثوا إِلاَّ سَاعَةً مِنَ النَّهَارِ »۲ .
و جمعى از اهل حق بعد از تحقيق گفته اند ۳ كه : ساعت بر بر سه قسم است : ساعت كبرى ، و ساعت وسطى ، و ساعت صغرى :
اما ساعت كبرى حشر خلايق است در يوم موعود .
اما ساعت وُسطى آن مردم اهل يك قرن است كه بعضى گويند : قرن هفده سال است تا سى سال ، چنانكه در حديث است : حضرت نبوى صلى الله عليه و آله غلامى را ديد فرمود : « عمر اين غلام طولانى مى شود و نمى ميرد تا اينكه قيامت برپا شود » ۴ .
مى گويند : مراد از ساعت موت اهل يك قرن است .
اما ساعت صغرى موت انسان است كقوله تعالى : « قُلْ أَرَأَيْتَكُمْ إِنْ أَتَاكُمْ عَذَابُ اللّهِ أَوْ أَتَتْكُمُ السَّاعَةُ »۵ .
و قال صلى الله عليه و آله : « انّى ما امدّ طرفى ولا اغضّها إلاّ واظنُّ السّاعةَ قد قامت »۶ ، خلاصه اعتقاد به قيام قيامت زمانى كه امر پروردگار مى رسد لازم است براى هر مكلّفى براى فصل و قضاء ،

1.قوله تعالى : « يَسْئَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ » يعنى : از وقت وقوع قيامت و براى آنكه حساب خلائق در ساعتى بيش نشود آن روز را ساعت خواندند يا آنكه درازى آن روز در نزد خدا ساعتى افزون نباشد ، و گويند : ساعت از اسماء غالبه است .

2.يونس : ۴۵ .

3.مراد راغب اصفهانى است در مفردات غريب القرآن ( مفردات راغب ) : ۲۴۸ ماده ( ساعة ) .

4.مفردات راغب : ۲۴۸ .

5.انعام : ۴۰ .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج2
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 93497
صفحه از 447
پرینت  ارسال به