مخفى نماند از بيان حديث در ابتداء ورود حضرت عبدالعظيم بر امام عليه السلام معلوم است آن بزرگوار چقدر از وى احترام فرمود و به كنيه اش در مقام تعظيم و تجليل خواند و فرمود : « تو دوست ما هستى » از آنكه براى « ولى » معانى عديده است ، و در اين مورد دوستى مراد است .
در معنى كلمه «مرحبا»
و أيضاً به حضرت عبدالعظيم فرمودند « مرحبا بك » و اين كلمه مشتق از « رحب » است بر وزن كرم به معنى توسعه است ۱ ، و در زمان قبل براى استيناس اعراب استعمال مى كردند ، سيما كسى كه بر كسى وارد مى شد مثل تحيّات اهل جاهليت كه « مساء الخير » و « صباح الخير » و « انعم صباحك » و « انعم مساءَك » و « أنعِم صباحاً » ۲ به يكديگر مى گفتند ، و تمام آنهابه تحيّت خاصه كه سلام كردن است منسوخ شد ، و آيه « وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْهَا »۳ مؤيّد مراد است .
اما كلمه « مرحبا » در كتاب « اصول كافى » منصوص است : « دو برادر مؤمن به يكديگر مى رسند مرحبا بگويند » ۴ و آن دعائى است در توسعه احوال هر يك از اخوين بر ديگرى ، و عمل ائمه عليهم السلام بر اين بوده است .
و در حين تحرير به خاطرم آمد وقتى كه ابو يعقوب يوسف بن محمد بن زياد و ابو الحسن على بن محمد بن سيّار كه از كبار شيعه اماميه بوده اند و پدران ايشان هم امامى
1.رجوع كنيد به : العين خليل ۳/۲۱۵ لسان العرب ۱/۴۱۳ ، مجمع البحرين ۲/۶۸ .
2.همچنين صيغه هاى « أنْعَمَ اللّه ُ عليك » و « انعمَ اللّه ُ صباحَك » نيز وارد شده است . رجوع كنيد به : لسان العرب ۱۲/۵۸۱ ( نعم ) ، صحاح جوهرى ۵/۲۰۴۳ .
3.نساء : ۸۶ .
4.در باب إلطاف المؤمن واكرامه از كافى ۲/۲۰۶ ح ۲ از امام صادق عليه السلامچنين نقل شده است : « من قال لأخيه المؤمن مرحباً كتب اللّه تعالى له مرحباً الى يوم القيامة » روايتى كه مؤلف نقل فرموده در كافى نيافتم .