85
روح و ريحان ج2

نهايت عجز بودند و عجب داشتند ، و آحاد رُسُل از آن صاحب دائره رساله جامعه كليّه در شگفت بودند ، چنانكه در معنى خاتم النبيين ان شاء اللّه ذكر مى شود .

در اينكه اين دين و قرآن شريف اعظم برهان است براى حقيّت دعوى پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله

خلاصه ادلّه و براهين حاليّه كه داعى اقامه مى نمايد براى منكر مخالف و خصم غير مؤالف به شرط انصاف دادن و از اعتساف تجاوز نمودن و درست غور كردن در آن از اين قرار معلوم است ماها اماميه متشرّع به شريعت و متديّن به دينى هستيم كه مى گوئيم آن دين تماماً از خداست و به توسط محمد بن عبداللّه صلى الله عليه و آله به ماها رسيده است ، و منشأ اين شريعت هم از كتابى است موسوم به قرآن كه به عقيده ماها به توسط جبرئيل روح الامين عليه السلامجبرئيل بر آن بزرگوار نازل نمود .
و معنى شريعت هم وضع الهى است كه براى رفع فساد و اصلاح حال عباد و طلب نفع و دفع ضرر ۱ مقرّر شده است كه خواص آن براى عامّه بندگان در دنيا و آخرت مى رسد ، چه از تعريف عقليّات و چه از چه تعليم شرعيّات .
بعبارة أخرى : اين عبادات موظّفه اقتباس از تقرير پيغمبرى است كه در قرآن تحرير يافته است كه من حيث المجموع از خداوندِ مهربان است كه « وَمَا يَنطِقُ عَنِ الْهَوَى * إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْىٌ يُوحَى »۲ .
پس مى گوئيم به يهود : آيا شما معتقد نبوّت حضرت ابراهيم عليه السلام هستيد كه قبل از حضرت موسى عليه السلام بود يا نه ؟ و شريعت و كتابى هم داشت يا نه ؟ البته يهود به نبوّت حضرت خليل معتقدند .
بعد به نصارى مى گوئيم : آيا شما معتقد به نبوت حضرت موسى عليه السلام هستيد كه صاحب

1.در چاپ سنگى : ضر .

2.نجم : ۳ ـ ۴ .


روح و ريحان ج2
84

در معنى « نبى » و « رسول » است

بدان كه « نبىّ » بر وزن فعيل معنى فاعل دارد يعنى مُنبئ و مُخبر ، و اشتقاق وى از نَبَأ است .
و معنى فارسى رسول كه پيغامبرى باشد نزديك با معنى انباء و اخبار است ، و حضرت احديّت فرموده است : « يَاأَيُّهَا النَّبِىُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِداً وَمُبَشِّراً وَنَذِيراً »۱ يعنى : اى خبر دهنده ! بدرستى كه ما فرستاديم تو را براى گواه و بشارت و انذار .
و بعضى نبى را از نبوَة ونَباوَة كه مكان مرتفع از زمين است نيز گرفته اند ، و اين معنى هم منافى مقصود نيست از آنكه نبى برتر است در زمان خود از ما سوى اللّه تعالى ، و مراتب و درجات نبوّتى كه منقسم به چهار قسم است از حديث اصول كافى بايد يافت كه طبقه چهارم دارنده دين مستقل و شريعت خاصّه است ، و از علامت وى آن است كه تابع دين پيغمبر ديگر نيست مثل پنج نفر انبياء اولوالعزم يعنى : نوح و ابراهيم و موسى و عيسى و خاتم الأنبياء عليهم السلام ۲ .
پس به عقيده حقّه اماميّه افضل از مردمان پيغمبرانند ، و افضل پيغمبران اولوالعزم ، و افضل اولوالعزم ، حضرت رسول صلى الله عليه و آلهاست كه بر مذهب صحيح ، دارنده تمام مراتب و كمالات صوريّه و معنويّه تمام انبياء و مرسلين و غيرهم بوده و عبوديّت حقيقيّه كه آن فقر كلّى و احتياج تمام است و اشرف صفات و اقدم كمالات به نحو اشرف از وى كاملاً ظاهر شد به قسمى كه قاطبه سَكَنه بقعه امكان از آن مرآة مجلوّه ومَظهر كلّى اسم رَحمان در

1.احزاب : ۴۵ .

2.والنبى هو الانسان المخبر عن اللّه بغير واسطة بشر ، أعمّ من أن يكون له شريعة كمحمّد صلى الله عليه و آلهأو ليس له شريعة كيحيى عليه السلام والأنبياء كلهم مائة ألف وعشرون الفاً ، والمرسلون منهم ثلاث مائة وثلاثة عشر . ( فى المجمع ) . ( حاشيه مؤلف رحمه الله ) . رجوع كنيد به : مجمع البحرين ۴/۲۵۹ ـ ۲۶۰ ، شرح الزيارة الجامعة ، سيد عبداللّه بشر : ۴۱ ، النكت الاعتقادية : ۳۴ .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج2
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 93148
صفحه از 447
پرینت  ارسال به