97
روح و ريحان ج2

و مرحوم شيخ المحدّثين كلينى در دوازدهم شهر مذكور ، تولّد آن بزرگوار را ذكر فرموده ۱ و اين قول مطابق عقيده مخالف است .
و در كتب اهل سنّت و جماعت مروى است كه در زمان ولادت حضرت رسالت صلى الله عليه و آلهفرمود : « ربّى الرّفيع الاعلى »۲.
و ايضاً در گاهواره فرمود : « الحمد للّه كبيراً والحمد للّه كثيراً سبحان اللّه بُكرة واصيلاً »
.
و عباس عمّ اكرم حضرت خاتم در قصيده اش فرموده است :



وَاَنتَ لمّا وُلدتَ اَشرَقَتِ الـأَرْضُوَضاءَتْ بِنُورِك الاُفُقُ
فَنَحْنُ فى ذلِكَ الضِياء وَفىِ الــنُّور[ و ] سُبُلَ الرّشادِ نَختَرِقُ۳. مناقب آل ابى طالب ۱/۲۷ هفت بيت ذكر كرده ، دو بيت فوق در بحار الانوار ۱۶/۱۱۵ منقول است .
و تا چهل سال آشكارا مأمور به تبليغ احكام نشده ، بعد از چهل سال ، ده سال ـ چيزى علاوه ـ در مكّه على رؤس الاشهاد والعلانية ، ابلاغ دعوت خود را فرموده سودى نبخشيد ، جمعى قليل اجابت نمودند وجمّى كثير تكذيب وى كردند ، و ده سال ديگر هم با قدرى از شهور در مدينه توقف فرمود بعد از هجرت ، و شصت و سه سال و ماهى به قولى كم يا تمام اين عدد مذكور از عمر شريفش گذشت .

در روز و ماه وفات حضرت رسول صلى الله عليه و آله و بيان اسم مبارك آن جناب

و عاقبت جزاء ارشاد و هدايت نفوس از اهل ضلال و عبده اوثان و مشركين آن شد آن

1.كافى ۱/۴۳۹ باب مولد النبى صلى الله عليه و آله ووفاته .

2.آخر چيزى كه حضرت بدان تكلم فرمود نيز در منابع اهل سنت اين عبارت نقل شده است : « جلال ربى الرفيع » . رجوع كنيد به : مستدرك حاكم ۳/۵۷ ، فتح البارى ۸/۱۰۶ ح ۴۱۷۳ ، الجامع الصغير ۲/۳۹۶ ح ۷۱۹۱ ، البته اقوال مخالف در اين مسأله زياد است .

3.در چاپ سنگى : تخترق .


روح و ريحان ج2
96

بهتر آن است انجام عرض ثانى داعى از عرض دين حضرت عبدالعظيم عليه السلام كه در ثبوت نبوّت حضرت خاتم الانبياء بوده است استطراف از منثور و منظوم اقاويل علماء و حكماء و شعراء شده در اين كتاب فى الجمله تحرير شود تا بهره خوانندگان از مناقب نبويّه احمديّه زياده شود و تكميل مقالات سابقه را هم كه ناقص بوده كرده باشيم .
پس بدان حضرت رسول صلى الله عليه و آله امّى است و مكّى از آنكه در امّ القرى متولد شد ، و اين وجه از وجه ديگر اولى است .
كما قال اللّه تعالى « هُوَ الَّذِى بَعَثَ فِى الْأُمِّيِّينَ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِن كَانُوا مِن قَبْلُ لَفِى ضَلاَلٍ مُبِينٍ »۱ و جناب ختمى مآب صلى الله عليه و آلههم نيز يكى از اميّين است و محل تولّدش نيز در بدو اين عرض ذكر شد .
و اكنون در روز ميلادش ساكنين خير البلاد ضيافتها و شادمانيها مى كنند و زمان انعقاد نطفه طيبّه اش در ماه جمادى الثانيه در ايام تشريق نزديك جمره وسطى بود به جهت اينكه عرب به مقتضاى فصل حج مى گزاردند .
اما روز تولدش يوم جمعه در هفدهم ماه ربيع الأول و هفدهم دى ماه فرس در بيستم درجه جدى بعد از پنجاه و پنج روز از عام الفيل در بيست و هشتم نيسان و بيستم شباط رومى بود ، و پدر بزرگوارش عبداللّه بن عبدالمطلب و مادرش آمنه بنت بره كه پدرش وهب است ، و در فصل و ماه تولدش گفته اند :



فَوَجهى وَالزَّمانُ وَخَير شهرٍرَبيعٌ فى رَبيعٍ فى ربيع۲۳

1.جمعه : ۲ .

2.شعر را بصورت دو بيتى با اندك اختلافى ، صالحى شامى در سبل الهدى والرشاد ۱/۳۳۴ چنين نقل كرده : يقول لنا لسان الحال منهوقول الحق يعذب للسميع فوجهى والزمان وشهر وضعىربيع فى ربيع فى ربيع

3.فى مدح النبى الأمى صلى الله عليه و آله : كافر و ترسا يهود و گبر و مُغروى سوى تو آورند سلطان الُغ زمان مقابله نوشته شد . ( حاشيه مؤلف رحمه الله ) .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج2
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    5
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 93185
صفحه از 447
پرینت  ارسال به