ديدگاه های حديثی ملاصدرا در «شرح اصول الكافي» - صفحه 21

بس كه تمامى صحاح ستّه, آن را نقل كرده اند ۱ و به تصريح ابن حجر, از بيست و چند صحابى روايت شده است. ۲
علامه مرحوم ,سيد محسن امين نيز بر اين باور است كه روايت مذكور, از طريقْ شيعه به 82 طريق نقل گرديده است ۳ و سرانجامْ اين كه مرحوم ميرحامد حسين هندى, اثر ارزشمند خود عبقات الأنوار را براى اثبات متن و سند و دلالت اين حديث به رشته تحرير درآورده است و به تفصيل, به بحث و بررسى در مورد اسناد و رجال و راويان آن, و كيفيت دلالت متن حديث بر معناى مورد نظر پرداخته است(به منظور پرهيز از تطويل كلام, طالبان را بدان ارجاع مى دهيم).
صدرالمتألهين نيز همانند ساير دانشمندان اماميه, ضمن تأكيد بر جدايى ناپذيرى ثقلين, در موارد متعددى از شرح أصول الكافى, ۴ در شرح اوّلين حديثِ «كتاب الحجة», به تفصيل در اين باره به اظهار نظر پرداخته, از جمله چنين مى نويسد:
دانستى كه حجّت, دوتاست: حجّت باطنى و حجّت ظاهرى. امّا حجّت باطنى, عبارت از نور درخشنده قدسى و برهان تابناك عرشى است كه از افق برين مى تابد و بدان تابش, چشم قلب را نورانى مى كند و حالات آغاز و انجام, بر انسانْ كشف شده, به راه حق و سلوك جهان آخرت, هدايت پيدا مى كند و از عذاب روز رستاخيز, رهايى پيدا مى كند و حكمت رسالت و بعثت را

1.سنّت در قانونگذارى اسلام, ص ۶۵. علامه شَعرانى, در تعليقات ارزنده خود بر الوافى فيض كاشانى, درباره اين حديث آورده است: «هو حديث مشهور صحيح عندنا و عند أهل السنة. رواه مسلم و الترمذى, عن زيد بن ارقم, عن النبى(ص) . ونحمداللّه على أن جعلنا ممّن عمل بقوله(ص) واتبع عترته»(حواشى الوافى, چاپ سنگى, ج۱, ص ۹۱ و ۱۰۳). و در جايى ديگر در اين باره مى فرمايد: «الرابعة حديث الثقلين, المتفق عليه بين العامة والخاصة يدلّ على أخذ العلم عنهم و عصمتهم من الخطاء» (همان, ج ۱, ص ۱۰۴).

2.اجتهاد در مقابل نص, عبدالحسين شرف الدين, ص ۵۱۸.

3.أعيان الشيعة, ج۱, ص ۳۷۰.

4.ترجمه شرح اصول كافى, محمد خواجوى, ج۲, ص۲۴۱ و۴۸۲ و۴۹۵ وج۳, ص۵۱۲.

صفحه از 37