نگاهی به مبانی مجلسی اول در حديث و رجال - صفحه 130

ولى قول مرحوم شيخ تعجب برانگيز است ؛ ليكن ظاهراً وى عبارت «روى في مولد القائم(ع) أعاجيب» را براى وجه تضعيف قومِ تضعيف كننده ذكر كرده است، نه در مقام ذمّ جعفر بن محمد.
نجاشى گفته است:
سمعت من قال: كان فاسد المذهب و الرواية، و لا أدرى كيف روى عنه شيخنا النبيل الثقة أبو على بن همام. ۱
از نجاشى با شناختى كه از بزرگان و روايت آنان از جعفر بن محمد دارد، عجيب است كه قول جاهلِ مجهولى را در قدح وى پذيرفته باشد. ظاهراً تمام اين قدحها از قول ابن غضايرى نشأت مى گيرد، چنانكه نجاشى به صراحت گفته است:
كان ضعيفاً في الحديث، قال احمد بن الحسين: كان يضع الحديث وضعاً. ۲
بنگريد كه چگونه به خاطر نقل روايتهاى عجيب به نامبرده نسبت جعل حديث داده شده، درحالى كه وى فقط راوى آنها نبوده است و عده اى از ثقات نيز آن عجايب را روايت كرده اند.
از عجايبى كه عده اى آن را از حكيمه دختر امام جواد(ع) روايت كرده اند، حضور وى در وقت ولادت قائم(ع) و ديدن معجزات در آن وقت است. نيز ظاهر شدن پرنده اى كه ابو محمد(ع) حضرت قائم(ع) را به آن پرنده سپردند و آن پرنده حضرت را با خود برده و در هر چهل روز يك مرتبه آن حضرت را باز مى گردانده است.
اين روايت عجيب را جماعت زيادى از حكيمه - رضى اللّه تعالى عنها - روايت كرده اند. آيا اين داستان، عجيب است يا وجود حضرت قائم بعد از هفتصد سال؟ و البته هيچ يك از اين امور با توجه به قدرت خداوند متعال عجيب نيست، و چون ما (مجلسى) ديده ايم

1.رجال النجاشى، ص ۱۲۲، ش ۳۱۳.

2.همان.

صفحه از 133