تازه هاي نشر - صفحه 304

از پيشينيان نمايانگر آن است كه دانشمندان امامى در تأليف و تصنيف، حفظ و كتابت، تدوين و تبويب، ترجمه و شرح حديث و شاخه هاى مختلف اين علم شريف اهتمامى ارزنده داشته اند و هزاران اثر را در اين زمينه ارائه نموده ند.
با مقايسه اين فعاليتهاى علمى با آنچه تاكنون به طبع رسيده است، تفاوتى دور از انتظار ظاهر مى شود.
اهميت شناسايى و احياى آثارِ نيكِ فرو خفته در پس قرنها سكوت و پيش كش دانايى و معارف نهفته در آنها به بازار وسيع علوم اين روزگار جاى ترديد ندارد و بر اهل بصيرت معلوم است.
فهرستگان نسخه هاى خطىِ حديث و علوم حديث شيعه را بايد گامى بلند، قدمى بس استوار و تولدى شيرين در اطلاع رسانىِ جامع درباره آثار حديثى شيعه دانست.
اين كتاب پانزده جلدى -كه اولين جلد آن عرضه شده است در حقيقت، تنها فهرست مشترك در عرصه نسخه هاى خطى حديثى شيعه است. طرح تدوين اين مجموعه از مرداد 1376 در مركز تحقيقات دارالحديث آغاز شد. محقق ارجمند حجةالاسلام صدرايى خويى -كه با همكارى گروهى از محققان، اين اثر سترگ را تدوين كرده است در مقدمه يادآور شده كه مجلدات فهرستگان بدين شرح خواهد بود:
جلد دوم تا هشتم: حديث، جلد نهم تا دوازدهم: ادعيه، جلد سيزدهم و چهاردهم: اجازات، جلد پانزدهم: اسماى حسنى و احاديث قدسى و جلد شانزدهم: فهرستهاى كلى براى مجلدات سابق.
همچنين در آغاز اين جلد آمده است كه براى شناسايى نسخه هاى خطى مربوط به علوم حديث -كه در 185 كتابخانه عمومى و خصوصى ايران موجود است به تمام مجلدات 111 عنوان فهرستنامه مراجعه شده و تك تك نسخه هاى آن را كاويده اند تا آنچه مورد نظر بوده به دست آمده است. مؤلف محترم، فهرست همه اين كتابخانه ها و فهرست نامه اى آنها را آورده است. البته از فهرست نامه هاى دارالكتب الظاهريه، طوپ قاپوسراىِ تركيه، اسكوريالِ مادريد و آربرى -با اينكه اين طرح فقط مخصوص كتابخانه هاى داخلى است ياد شده است.
جلد اول، به درايه و رجال اختصاص دارد. در بخش اول آن درايه شيعه و بخش دوم نيز رجال شيعه است و در پايان هر بخش، درايه و رجال عامه نيز ملحق شده است.
در بخش درايه، وجيزه شيخ بهايى با 143 نسخه و در رجال، خلاصة الأقوال علامه حلى با 168 نسخه، پر نسخه ترينِ كتابهاى معرفى شده اند. فهرست عناوين كتابهاى معرفى شده، فهرست پديدآورندگان و فهرست كاتبان، بخش پايانى كتاب است كه دسترسى به مطالب مورد علاقه را آسان مى كند.

صفحه از 303