311
شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج2

گستره اى پهناور در خود فروماندند.
به ياد بياوريم كه تعداد كسانى كه در مكه در زمان پيامبر صلى الله عليه و آلهبنويسند، آن هم با آن خط ناقص و ابتدايى، بيشتر از پانزده نفر نبودند و باسوادان مدينه از اين هم كمتر بود!
باسوادان مكه حسابداران بازرگانان بودند كه حساب وام و بهره را نگه مى داشتند و ناگزير شغل آنها مورد نفرت بدهكاران بود، از اين روى، در نگاه اعراب صدر اسلام معلمى نكوهيده و شغلى پست بود و سواد بى ارزش و مذموم!
به ياد بياوريم كه سرزمينهاى مفتوحه، داراى كتابخانه هاى بزرگ بودند؛ اما اعراب با نفس كتاب بيگانه بودند. اينك حكومتى را در نظر آوريم با حكومتگرانى بدون سابقه سردمدارى كه حتى الهامات الهى اش نيز مكتوب نيست! گويشهاى مختلف، زبانهاى مختلف، و از همه مهم تر زمان و تأثر مخرب آن و فراموش نكنيم مطامع را!
سنتيها در مى يابند كه انديشه ها و شعارهاى پيش از رسيدن به قدرت، كاربرد اجرايى ندارد. از اين روست كه از پس مرگ پيامبر جانشينان نظاره گر رنگ باختن شعارهاى پيشين شدند. اگر كه پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود سيد قرشى و زنگى حبشى در برابر عدالت اسلامى يكسان اند؛ جانشينان سنت شعار، نخست به تلخى دريافتند كه آن يكسان نگرى به خاطر عدم رسوب در اذهان و رشد شتابزده و زودرس ناشى از فتوحات نمى تواند در عمل اجراء شود.
خالد بن وليد به دستور ابوبكر براى دريافت زكات رفت. ابوبكر دستور سركوب داده بود و خالد نيز شيفته سركوب و كشتار؛ چشم دل به سوى زن مالك بن نُوَيْرَه دوخت. زن زيبا بود و خالد بى قرار. بهانه آماده شد، مالك بن نويره مسلمان مرتدشده!؟ پس به حكم شريعت او را كشت و در ميدان جنگ با همسرش همبستر شد!
عمر مجازات او را مى خواهد، اما خليفه نخست، قصاص را روا نمى دارد و


شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج2
310

يورش مى بردند، اما مهاجمان در برابر اين پرسش كه مستند و مكتوب شما چيست؟ آسيب پذير بودند؛ زيرا نه هيچ كتابى و نه حتى قرآنى مكتوب براى عرضه نداشتند. تنها استناد آنها قاريان و حافظان قرآن بودند كه با گسترش سرزمين ها و وجود گويشهاى و زبانهاى مختلف، هر گونه تحريف و يا تصحيفى در آن طبيعى بود؛ و سه ديگر قارى، كتاب نبود كه هر جاى آن قابل ديدن باشد و بتوان مستند بدان استدلال كرد. قارى جان داشت و مى توانست به ميل و صلاحديد خود قرائت كند. اين بى سپرى اعراب موجب شد كه سنتيها ـ بر خلاف سنت و مبتنى بر بدعت ـ نوشتن قرآن را در دستور كار قرار بدهند. عثمان سه مكى و يك مدنى را برگزيد: سعيد بن عاص، عبداللّه بن زبير و عبدالرحمن بن حارث، هر سه از وابستگان اشرافيت مكه و از همه بدتر از خويشان خليفه بودند؛ زيد بن حارث نيز جوان بود. آن قدر جوان كه ابن مسعود در مخالفت با قرآن عثمان و كتابت زيد بن حارث چنين پرخاش كرد: «وقتى كه من ايمان آوردم او هنوز در پشت پدرش بود». اما حكومتگران جز اين نمى خواهند، همه بايد مطيع باشند. اختلافات در بين قراء بسيار شده و بيم آن مى رود كه با مرگ نسل اول قراء، قرآن مخدوش شود، بخصوص كه بصره و كوفه دو مدعى بزرگ سر بر داشته اند، و آن هم با پشتوانه فرهنگ ميانرودان و آشنا با تمدن و كتاب.
پيروزى بر كشورهاى بزرگ آسان به دست آمد، اما اعراب به دليل نبود تجربه پيشين كشوردارى، و پايين بودن سطح عمومى فرهنگ و تمدن، بخصوص در برابر دو تمدن درخشان ايران و روم، به مشكلات بسيارى گرفتار شدند. عربى كه با خزانه بيگانه است و به هنگام، فتح فرش بهارستان را تكه تكه مى كند و تازه در حكومت عمر است كه ياد مى گيرد همانند حكومت هاى ايرانى خزانه پديد آورد و آن را بيت المال نام بگذارد؛ اعرابى كه به هنگام فتح ايران و روم، كتاب نداشتند و خطشان، خطى ابتدايى و بدون نشانه هاى نقطه گذارى و اعراب بود، به هنگام حكومت بر

  • نام منبع :
    شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج2
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 100780
صفحه از 368
پرینت  ارسال به