سالهاى 556 و 557 ق كتابت شده و از بركت وجود امام رضا عليه السلام در كتابخانه آستان قدس و در ايران باقى مانده است.
تفسير ابوالفتوح تفسير كبير و گرانقدرى است كه صرف نظر از ارزش معنوى و دينى، از لحاظ زبان و ادب فارسى ارزش بسيار دارد و اسم كامل اين كتاب روض الجنان و روح الجنان فى تفسير القرآن ۱ و نام مؤلف آن جمال الدين ابوالفتوح الحسين بن على بن محمد بن احمد بن الحسين بن احمد الخزاعى الرازى است.
ابوالفتوح از خاندان بديليان است ۲ كه نسبشان به نافع بن بديل (بر وزن زبير به ضم اول و به صيغه مصغر) ورقاء الخزاعى از صحابه معروف نبى اكرم صلى الله عليه و آلهمى پيوندد. ۳ بديليان در اصل عرب هستند كه عده اى از آنها به ايران آمده و در نقاط شمالى ايران، مانند رى و نيشابور و سبزوار، اقامت جسته اند.
شيخ ابوالفتوح مؤلف تفسير كبير، كه در علم تفسير و كلام و حديث دست داشته و از نويسندگان بزرگ قرن ششم هجرى بوده است، نيز ۴ از اين خاندان است.
«تاريخ تولد و وفات شيخ معلوم نيست. علامه قزوينى نظر داده است كه شيخ در يكى از سالهاى 467 تا 480 متولد شده و در اواسط قرن ششم (مائه سادسه) درگذشته است. ۵ قاضى نوراللّه شوشترى نوشته است:
«از بعض ثقات مسموع شده مرقد شريفش در اصفهان است، ولى اين قول را اعتبارى نيست و شيخ به شهادت ابن حمزه، كه در زمان وفات او زنده بوده، در رى
1.ايضاً، ص ۶۱۵.
2.در انساب سمعانى و مآخذ ديگر نام عده اى از بديليان مذكور است (تفسير ابوالفتوح، چاپ اول، ج ۵).
3.ايضاً، ج ۵، ص ۶۱۵.
4.سبك شناسى، ملك الشعراى بهار، ج ۲، ص ۳۹۱.
5.براى اطلاع از دلايل اين حدس و استنباط مرحوم علامه رجوع كنيد به جلد پنجم تفسير ابوالفتوح (چاپ اول) نوشته محققانه علامه تحت عنوان «خاتمة الطبع» از صفحه ۶۳۴ تا ۶۳۷.