147
شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج3

است (2) و كفتند آنان كه كافر شدند نيايد بما قيامه. بگو ارى و بحق خداى من ايد، به شما. دانا نهان است. دور نشوذ ازو بسنك ذره اى در اسمانها و نه در زمين و نه كوچكتر از آن و نه بزرگتر، الاّ در كتابى روشن.(3) «سوره سبأ، شماره آيات را من گذاشته ام در نسخه نيست».
نمونه ديگر:
«سپاس خداى را افريننده اسمانها و زمين. كننده فرشتگان رسولان خداوندان بالها دو دو و سه سه و چهار چهار بيفزايد در افرينش انج خواهد. خداى بر همه چيز تواناست (1) هر چه بگشايد خداى براى مردمان، از رحمة نيست باز گيرنده از او انج باز كيرد نيست فرو كذارنده ى انرا از بس او و او بى همتا و محكم كارست.(2) اى مردمان ياذ كنى نعمة خداى بر شما هست. هيچ افريدكارى جز خداى كه روزى دهد شما را از اسمان و زمين نيست خداى الاّ او چكونه مى بركردانند شما را (3) (سوره فاطر كه در اصل نسخه به نام ملائكه آمده است)».
نمونه اى از تفسير: «مفسران خلاف كردند در معنى اين كلمة: نافع الازرق عبداللّه عباس را برسيدند كه ص جه باشد؟ گفت: نام دريايى است كه در مكه بود و عرش خداى (جل جلاله) بر او بود در آنكه كه نه شب و نه روز و ذلك قوله: «وَ كانَ عَرْشُهُ عَلَى الْماءِ» . سعيد جبير كفت: نام دريايى است كه خداى تعالى خلقانرا بدان زنده كند بين النفختين. صحاك [كذا] كفت: اشارت است بصدق اللّه . مجاهد كفت: فاتحه سورتست. قتاده كفت: از نامهاى قرآنست و سدى كفت: قسمتى است كه خداى تع كرد به او سوگندى و او نامى است از نامهاى خداى (جل جلاله) محمد بن كفت: فاتحه نامهاى است خداى را كه اول آن صاد بود؛ چون صمد و صانع و صادق و كفتند نام سورت است، و كفتند اشاره بصدود و اعراض كافران از قرآن. جمله قرا صاد خواندند: باسكان دال و در شاذ حسن بصرى و ابن ابى اسحاق خواندند صاد بكسر


شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج3
146

نكته اى كه از نظر تهيه كنندگان فهرست آستان قدس دور مانده، اين است كه نسخه از دو قسمت تشكيل شده است و هر كدام شيوه تحرير و نوع كاغذى مخصوص به خود دارد: 124 ورق از آغاز اين نسخه با مركب سياه پر رنگ و قلمى ريزتر نوشته شده است و بقيه مركب كمرنگ تر (قهوه اى) و قلم درشت تر دارد. كاغذ قسمت اول، زرد چهره تر و نازك تر و از آن قسمت دوم، سفيدتر و كلفت تر است.
در قسمت اول، كاتب آيات را به خط در شت و مشكول نوشته است. ترجمه در زير آيات در چند صفحه اول با مركب قرمز نوشته شده است و از آن پس، مانند تفسير با مركب متن است.
اين قسمت با بسم اللّه الرحمن الرحيم رب تمم و يسر (ظاهراً الحاقى به نظر مى رسد) «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذا نَكَحْتُمُ» و... (الخ) شروع مى شود كه آيه 48 از سوره 33 (سوره الاحزاب) ۱ است و به اين عبارت ختم مى شود: «و اين بر تفسير آن كس باشد كه صعق موسى را به مرگ تفسير كند، گفتند دليل اين تأويل آن است... (كذا) كه تفسير آيه «نُفِخَ فِي الصُّورِ فَصَعِقَ» » يا آيه 68 از سوره 39 (سورة الزمر) است. ۲ به اين ترتيب تكه مورد بحث مشتمل مى شود بر نيمه آخر جزء بيست و دوم تا اوايل نيمه اول جزء بيست و چهارم از كلام اللّه مجيد كه قسمتى از سورة الاحزاب و تمام سوره هاى سبأ، فاطر، يس، الصافات و ص و قسمتى از اوايل الزمر را در بردارد.
نمونه اى از ترجمه:
«سپاس خداى انك. او راست انج در اسمانها. وانج در زمين است. و او راست سپاس در اخره. و او حكيم و داناست (1) داند انج در شود در زمين، و انج بيرون ايد از ان، وانج فرو ذايد از اسمان و انج بر شود درو، و او بخشاينده و امرزنده

1.چاپ بيات واسلاميه.

2.ايضاً.

  • نام منبع :
    شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج3
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 164391
صفحه از 504
پرینت  ارسال به