217
شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج3

نوشت؛ در حالى كه دستنوشته هاى ديگر يا براى خود قاعده اى ديگر دارد يا ازهيچ قاعده و ضابطه يكسانى ـ چنان كه در اغلب نسخ مرسوم است ـ تبعيّت نمى كند؟
پرسش بالا را از اهل تحقيق داريم و استدعاى زير را هم از نسخه شناسان و قاطبه كتاب دوستان كه: چنانچه از دستنويسهاى كهن تفسير روض الجنان و روح الجنان به هر نحوى آگاهى دارند و گمان مى كنند كه از حيّز اطلاع ما بيرون است، براى خدمت به اسلام و فرهنگ ايران و تشيّع عزيز برما منّت نهند و از ارشادمان دريغ نورزند. بَلِ اللّهُ يَمُنُّ عَلَيْكُم اَنْ هَديكُمْ لِلاْيمانِ اِنْ كُنْتُمْ صادِقين.


شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج3
216

فارسى گاهى به جاى (ـ يد) جمع فقط «ى» به كار رفته است ؛ يعنى دال آن پس از مصوّت كشيده e افتاده است؛ مثلاً «كنى» به جاى «كنيد» و آمدى به جاى آمديد (در ترجمه تفسير طبرى)». آن گاه تأكيد مى كند كه: «صورتى كه در تفسير ابوالفتوح آمده، حتما با«ى» مجهول است و دال يا ذال پس از مصوّت بلند، افتاده است؛ همان طوركه در تحوّل eh - (دوّم شخص مفرد) hـ كه صامتى لغزان است، پس از e ـ افتاده است. هر دو ياى مجهول در دوم شخص جمع و مفرد از نظر تاريخى اصل مشتركى دارند».
اينك بار ديگر باز مى گرديم به سؤالى كه در صفحات پيشين مطرح كرديم و مى افزاييم كه آيا در تصحيح مجلدات ديگر تفسير مذكور، مى توان به قياس اين سه مجلد و به اعتبار مجلّداتى از نسخه شماره 133 آستان قدس رضوى، كه گويى به تقليد از نسخ فوق نگاشته شده (بى تاريخ) و نيز نسخه شماره 16378 مجلس شوراى اسلامى كه از روى نسخه اى كهن به تاريخ 615 ق تحرير يافته و چند نسخه كهن ديگر متعلق به قرن ششم هجرى كه پيش از ين ياد كرديم ـ و اين صيغه در جميع اين نسخ على الرّسم به همين صورت ما نحن فيه به كار رفته ـ همه جا و بخصوص در ديگر مجلدات تفسير مذكور كه جديدتر مى نمايد، دال را از آخر فعلهاى دوم شخص جمع حذف كرد؟
اگر جواب اين پرسش مثبت باشد، آيا بر همين قياس و با توجّه به ضبط اين نسخه ها، مى توان فى المثل كليدهايى در تصحيح انتقادى متنى منقّح مبتنى بر زبان كهن ترين نسخ به دست آورد؟ و بر آن اساس مجلدات جديدتر را ـ كه از تصرف كاتبان بركنار نمانده ـ به قياس نسخه هاى كهن تصحيح نمود؟ وفى المثل ترجمه بسمله را به صورت «به نام خداى بخشاينده بخشايشگر» ـ مطابق نسخ كهن ـ آورد يا كلماتى از نوع: كارزار را به صورت «كالزار» و فرشتگان را به صورت «فريشتگان»

  • نام منبع :
    شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج3
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 163798
صفحه از 504
پرینت  ارسال به