291
شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج3

(1376ش) تفسير ابوالفتوح رازى چاپ بنياد پژوهشهاى اسلامى آستان قدس رضوى در شمار كتب برگزيده پنجمين نمايشگاه قرآن كريم مورد تشويق و تحسين قرار گرفت و از مصحّحان و بنياد پژوهشها تجليل و تقدير به عمل آمد. امّا مبناى كار اين «گزينه» چنين است:
از سه چهار سال قبل خداوند منّان به اين بنده ناتوان توفيق عنايت فرمود كه با بامدادان پس از اداى دوگانه به درگاه يگانه، اين تفسير عظيم را از اول تا آخر در مطالعه گيرم و به فيض رابطه با كلام الهى نايل آيم. در ضمن مطالعه نكته ها، روايات، حكايات به ويژه آنچه مربوط به على بن ابيطالب عليه السلام و اهل البيت عليهم السلام را در دفترهايى يادداشت مى كردم. درباره «فصل بندى» مطالب به ناهمگونى آنها پى بردم، و تلخيص كلّى تفسير را نيز از توان خود بيش يافتم، به ناچار اين گزينه را به دو بخش تقسيم كردم:
بخش اول: در فضايل على عليه السلام و اهل بيت عليهم السلام.
در اين بخش گاه سخن از كرامات و معجزاتى است كه از اولياى حق و ائمه معصومين عليهم السلام بروز كرده است. «البته معجزه در نزد متكلمين، كارى خارق العاده و مقرون به دعوى نبوت و همراه با تحدّى است (دعوت كردن ديگران به آوردن نظير آن)؛ به طورى كه عجز ديگران (از افراد امت) از كردن نظير آن كار دلالت بر صدق دعوى نبوت مى كند و اين كار بايد دعوت كننده بر خير و صلاح باشد. اما كرامت عبارت است از كارهاى غير عادى و به اصطلاح خارق العاده كه از اولياى حق صادر مى شود و نشان صدق آنان است.
از شرايط امام معصوم عليه السلام قدرت اعجاز يعنى انجام دادن كردارهايى است خارق العاده به اذن خدا و اين امر از آن روست كه در پاره اى موارد براى پذيرش امام از سوى مردم، راهى جز معجزه باقى نمى ماند. بنابراين ظهور كرامت و معجزه از امام و اولياء اللّه كه در اين بخش و گاه در بخش دوم آمده است، لزوماً از شرايط ولىّ مطلق


شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج3
290

را ادامه نداد و دنباله كار را ملا داوود گرفت و به اين ترتيب دو مجلد از تفسير در عهد مظفرالدين شاه در 1323ق منتشر شد. چاپ دنباله آن سالها به تعويق افتاد؛ تا آنكه به دستور على اصغر حكمت و با همّت نصراللّه تقوى با انتشار سه جلد ديگر آن در سالهاى 1313 تا 1315ش، چاپ آن با مؤخّره محمد قزوينى به پايان رسيد.
همين چاپ يك بار ديگر با تصحيح و حواشى مهدى الهى قمشه اى در سال 1320 ـ 1322ش و آخر بار با تصحيح و حواشى ميرزا ابوالحسن شعرانى در سال 1382ق انتشار يافته است.
چاپهاى قبلى از روى نسخه معتبرى صورت نگرفته و بيشتر ذوقى و استحسانى بوده است.
در بين چاپهاى قبل چاپ استاد فقيد ميرزا ابوالحسن شعرانى بر بقيه چاپها رجحان دارد.
آخرين بار چاپ بيست جلدى آن به صورتى علمى و دقيق همراه با فهارس، كه از سال 1360ش آغاز شده بود، در سال 1376 به پايان آمد.
در اين هفده سال، بيشتر از ده هزار صفحه مجلدات بيستگانه تفسير بر اساس نسخه هاى سى و هشتگانه موجود مقابله و مقايسه شده است. در ميانه اين سالهاى دراز صدها هزار واژه، نام، جاى، طايفه، حديث، مثل، بيت عربى يا فارسى بيرون كشيده شد و در فهرستهاى ده يازده گانه در مجلدات بيستگانه گرد آمد و فايده كتاب را براى خواننده دو چندان، و براى ما كه به نازكى كار دل داده بوديم، ده چندان كرد. ۱
از آن جا كه اولياى محترم نظام جمهورى اسلامى ايران، به ويژه وزارت فرهنگ وارشاد اسلامى به كارهاى علمى سترگ و مفيد ارج مى نهند، در اين سال

1.دكتر محمد ياحقى، دكتر محمدمهدى ناصح، ديباچه جلد بيست، ص ۷.

  • نام منبع :
    شناخت نامه شيخ ابوالفتوح رازي ج3
    تعداد جلد :
    3
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 164120
صفحه از 504
پرینت  ارسال به