(20)تأثير روض الجنان بر تفاسير فارسى ۱
ابوالفتوح رازى و تفسير كبير
در باب تأثير روض الجنان بر تفاسير بعدى بايد گفت تأثير آن بر جلاء الاذهان يا تفسير گازر آشكار است؛ چندان كه تفسير اخير را بايد در واقع خلاصه روض الجنان دانست.
جستارگشايى: ابوالفتوح رازى مفسر روض الجنان و روح الجنان واعظى مشهور و مورد علاقه مردمان بود كه همين اقبال حاسدان را واداشت تا در محروم كردن وى از منبر وعظ و خطابه از هيچ كارى دريغ نورزند كه بر اين كار توفيق نيز يافتند.
همچنين خوانديم كه ابوالفتوح چه نسبى داشت و استادان و شاگردانش چه كسانى بودند.
درباره تفسير معروف و شيوه اقتباسش نيز گفته آمد كه اين تفسير منعكس كننده آراء و نظريات علماى اهل سنت از قرآن است؛ اگر چه شيخ در مباحث كلامى نقطه نظرهاى اماميه را نيز مورد توجه قرار داده و در مناقب اهل بيت به خصوص حضرت على عليه السلام از هيچ كوششى فروگذار نكرد.
در نهايت نيز خوانديم كه بعضى بر تأثيرگذارى التبيان شيخ طوسى بر ابوالفتوح تأكيد دارند و نيز امروزيان نيز تفسير شيخ ابوالفتوح را ادامه دهنده سنت تفسيرهاى قصصى يا قصه گو مى دانند كه در شيوه تفسير نويسى فارسى نمونه هايى درخشان