نام كيفيات النسخ كه منتخبى است از چندين كتاب؛ از جمله در آن مجموعه استخراجاتى از كتابى هست به نام انساب نامه در ترجمه احوال ائمه كه آن را سيد ابوتراب نامى در سال 653 به ايران آورده و اندكى بعد از اين تاريخ، كتاب مزبور را شخصى به نام و لقب سيد مرتضى علم الهدى از عربى به فارسى ترجمه كرده است. ۱
اين سيد مرتضى علم الهدى، كه ظاهرا در خراسان نيز مى زيسته و زمانش (حدود سال 653) با زمان تأليف تبصرة العوام درست مقارن است، احتمال بسيار قوى مى رود كه مطابق حدس ريو از روى ذكرى كه در بعضى از نسخ خطى تبصرة العوام از شخصى به اسم سيد مرتضى علم الهدى به عنوان مؤلف اين كتاب هست، مؤلف واقعى كتاب مزبور باشد؛ اما اين سيد مرتضى علم الهدى، كه بوده و شرح حال او را كجا مى توان به دست آورد، معلوم نيست و راقم اين سطور نتوانستم در كتب رجال و فهرستهاى مشايخ شيعه و مصنّفات ايشان احوال او را به دست بياورم.
خلاصه مطلب اينكه در باب مؤلف تبصرة العوام، نگارنده با وجود كمال كوششى كه مقدورم بود و جهدى كه مخصوصا در روشن ساختن اين مشكل به كار بردم، نتوانستم به نتيجه اى كه منظور بود برسم و مسئله همچنان به حال ابهام باقى ماند. اميد است كه بعدها منابعى ديگر در اين خصوص به دست آيد و به فضل خداوند و همت و توجه ارباب اطلاع مشكل مذكور حل شود و مؤلف اين كتاب نفيس معلوم گردد.
*** كتاب تبصرة العوام دو بار در تهران، هر دو مرتبه به ضميمه كتاب قصص العلماء ميرزا محمد تنكابنى طبع شده و هر دو طبع آن، مغلوط و سقيم و در بسيارى