161
مأخذ شناسي رجال شيعه

قصير خراسانى ، محمّد (علم الهدى) (1180 ـ 1255 ق) .

347 . رجال علم الهدى .
مصفّى المقال فى مصنّفى علم الرجال ، ص 444 .
بسطامى در فردوس التواريخ و مراغى در مطلع الشمس ، فهرستى از آثار اين مؤلّف را آورده است و هر دو نفر ، اين كتاب رجالى را از جمله آثار وى شمرده اند .

كاظمى ، عبد النبى (ف 1256 ق) .

348 . تكملة نقد الرجال . تحقيق : محمّد صادق آل بحر العلوم ، نجف ، مطبعة الآداب ، 2 ج .
الذريعة ، ج 4 ، ص 417 (ش 1836) .
مؤلّف كتاب در مقدّمه ، زندگى نامه خود و استاد خود ، سيّد عبد اللّه شبّر و فهرستى از مأخذهاى مورد مراجعه جهت تأليف اين كتاب را بيان كرده است . سپس بعضى مسائل رجالى را مورد بحث قرار داده است .
متن كتاب در تكميل كتاب نقد الرجال سيّد مير مصطفى تفرشى آورده شده است .
محقّق تهرانى در الذريعة (ج 10 ، ص 130) ، اين كتاب را با عنوان رجال الشيخ عبد النبى الكاظمى و تكملة نقد الرجال (ج 4 ، ص 417 ، ش 1836) هم فهرست نموده است .

بروجنى ، محمّد حسن (زنده در 1257 ق) .

349 . حواشى فى أحوال رجال مشيخة من لا يحضره الفقيه .
مصفّى المقال فى مصنّفى علم الرجال ، ص 134 .
اين حاشيه ، در بيان احوال رجال موجود در مشيخه كتاب من لا يحضره الفقيه كه مؤلّف آن را با خطّ خود نوشته ، آورده شده است .
محقّق تهرانى ، نسخه اين مشيخه به همراه اين حاشيه را مشاهده كرده و نشانى داده است . ايشان در الذريعة (ج 10 ، ص 109 ، ش 228) ، اين حاشيه را با عنوان رجال الشيخ حسن بروجنى و تعليقات على مشيخة من لا يحضره الفقيه ، فهرست نموده است .


مأخذ شناسي رجال شيعه
160

مراغى ، عبد الفتاح (م 1250 ق) .

344 . رسالة فى الموثقين .
الذريعة ، ج 23 ، ص 246 (ش 8835) .
اين رساله ، مشتمل بر اسامى پنجاه نفر از رجالى است كه توثيق آنها نزد مؤلّف ، ثابت شده است .
محقّق تهرانى در مصفّى المقال (ص 232) ، از اين رساله نام برده است و اضافه مى كند كه مرحوم عبد الفتاح مراغى ، مؤلّف چند جلد كتاب در فقه است و در آخر ، يكى از مجلّدات اين رساله را آورده است .
ايشان ، نسخه اى از اين كتاب را مشاهده كرده و نشانى داده است . همچنين در الذريعة (ج 10 ، ص 126 و 150) ، اين كتاب را با عنوان رجال المير عبد الفتاح المراغى و رجال المراغى هم فهرست نموده است .
345 . فوائد رجالية .
مصفّى المقال فى مصنّفى علم الرجال ، ص 232 .

بحر العلوم ، محمّد رضا بن محمّد مهدى (1189 ـ 1253 ق) .

346 . الفوائد الرجالية .
الذريعة ، ج 16 ، ص 338 (ش 1568) .
اين كتاب ، مشتمل بر چند فايده رجالى است كه عبارت اند از :
اصحاب اجماع ؛
شرح حال ابو بصير ؛
وكالت ائمه عليهم السلام ، افاده مدح مى نمايد ؛
وجوه ذكر شده در نياز و عدم نياز به علم رجال .
محقّق تهرانى در الذريعة (ج 2 ، ص 120 ، ش 481) ، مبحث «اصحاب اجماع» را با همين عنوان و نيز با عنوان كشف القناع فى تراجم أصحاب الإجماع (ج 18 ، ص 54 ، ش 648) به طور مستقل فهرست نموده است .
ايشان به نسخه اى از اين كتاب ، نشانى داده است .
نسخه خطّى اين كتاب ، در كتاب خانه هاى ايران موجود است .

  • نام منبع :
    مأخذ شناسي رجال شيعه
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1381
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 16843
صفحه از 368
پرینت  ارسال به