237
مأخذ شناسي رجال شيعه

شهرستانى حسينى حايرى ، سيّد محمّد على (1301 ـ 1386 ق) .

552 . سجل الأحوال من الرجال .
المسلسلات فى الإجازات ، ج 2 ، ص 336 .
553 . ثقات الرواة .
الذريعة ، ج 5 ، ص 8 (ش 21) .
اين كتاب ، فهرست اسامى راويان موثق كه بر اساس تنظيم حروف الفبا آورده شده اند .
محقّق تهرانى ، نسخه اى از اين كتاب را مشاهده كرده و ياد آورى كرده كه اين كتاب به چاپ رسيده است .
ايشان در الذريعة (ج 10 ، ص 135) ، اين كتاب را با عنوان رجال السيد محمّد على و نيز با عنوان رجال السيّد هبة الدين الشهرستانى (ج 10 ، ص 159) فهرست نموده است .

منزوى تهرانى ، محمّد محسن (آقا بزرگ) (1293 ـ 1386 ق) .

554 . مصفّى المقال فى مصنّفى علم الرجال ، تصحيح : احمد منزوى ، 1378 ق ، 626 ص ، دوم .
اين كتاب ، مشتمل بر مقدمه مؤلّف و متن كتاب است .
مقدّمه مؤلّف در جايگاه علم رجال و معرّفى كتاب است .
متن كتاب ، شامل اسامى مؤلّفانى است كه از نيمه دوم قرن اوّل هجرى تا زمان حيات مؤلّف ، داراى تأليفى در موضوعات شرح حال راويان و علماى شيعه ، فهرست كتاب هاى شيعه ، اجازات ، انساب ، فوايد رجالى و ... بوده اند .
به دنبال ذكر اسامى مؤلّفان ، شرح حال بسيار مختصر آنها به همراه فهرست اسامى آثار مؤلّف در موضوعات ذكر شده ، آمده است .
اسامى بر اساس حروف الفبا تنظيم شده اند .

زنجانى ، شيخ موسى (1328 ـ 1399 ق) .

555 . الجامع فى الرجال ، قم : پيروز ، 1394 ق ، 1009 ص .
تنها جلد اوّل آن چاپ شده است .
مؤلّف در مقدمه كتاب ، انگيزه و روش خود در تأليف اين كتاب را بيان نموده است .
متن كتاب ، شامل اسامى كلّيه رجال شيعه در كتاب هاى فقه ، حديث و رجال است و به دنبال ذكر هر اسم ، مشخّص شده است كه اين شخص ، صحابه كدام يك از معصومان عليهم السلاماست و در صورتى كه آن شخص راوى باشد ، راوى و مروى عنه وى مشخّص شده ، و كتابى كه در آن روايت وى آمده ، معرّفى شده است .
در مواردى كه در ضبط اسامى اشكالى باشد ، به منظور رفع مشكل ، ضبط اسم يا كنيه و يا لقب او بيان شده است و در مواردى كه اسامى مختلف ، شامل يك نفر باشد و يا يك اسم ، شامل دو يا چند نفر باشد (توحيد مختلفات و تمييز مشتركات) ، مؤلّف كتاب ، به اين مطلب اشاره نموده است .
در بسيارى از موارد ، موثّق يا ضعيف و يا مجهول بودن راوى با بيان مصدر مورد مراجعه ، مشخّص شده است . نيز در مواردى كه اسمى از راويان شيعه با راويان اهل سنّت در روايات كتاب صحيح مسلم و بخارى مشترك باشند ، اين موارد ، مشخّص شده اند .
در بيان اسامى معصومان عليهم السلام و اسامى كتاب هاى رجالى و حديثى و اقسام حديث ، از رموزى استفاده شده كه در مقدّمه كتاب مشخّص شده اند .
اسامى موجود در كتاب ، بر اساس ترتيب حروف الفبا تنظيم شده است .
جلد اوّل اين كتاب ، تنها شامل حرف «الف» تا پايان حرف «سين» است .
محقّق تهرانى در الذريعة (ج 10 ، ص 151) ، اين كتاب را با عنوان رجال الشيخ موسى ، و در مصفّى المقال (ص 466) با عنوان الوجيزة فهرست كرده است .


مأخذ شناسي رجال شيعه
236

حسينى اصفهانى ، سيّد عبد اللّه (ثقة الإسلام) (1285 ـ 1382 ق) .

551 . مقتصر المقال فى علم الرجال .
الذريعة ، ج 22 ، ص 20 (ش 5819) .
محقّق تهرانى در الذريعة (ج 10 ، ص 128) ، اين كتاب را با عنوان رجال السيد عبد اللّه هم فهرست نموده است .

  • نام منبع :
    مأخذ شناسي رجال شيعه
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1381
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 22764
صفحه از 368
پرینت  ارسال به