51
مأخذ شناسي رجال شيعه

نجاشى اسدى كوفى ، ابوالعباس احمد بن على بن احمد بن عباس (372 450ق)

125 . رجال النجاشى ، تحقيق : سيّد موسى شبيرى زنجانى ، قم : مؤسسة النشر الإسلامى ، 1418 ق ، 496 ص ، ششم .
اين كتاب ، يكى از چهار كتاب اصلى علم رجال است و به دليل اعتبار آن ، از ديرباز ، مورد مراجعه و استناد بوده است .
نام اصلى كتاب ، فهرست أسماء مصنّفى الشيعة است ؛ امّا به رجال النجاشى مشهور شده است .
مؤلّف در مقدمه مختصر خود ، انگيزه اش از تأليف اين كتاب را كلام سيّد مرتضى (مشهور به علم الهدى) بيان داشته كه گفته است : مخالفان ما اظهار مى دارند كه شما صاحب بزرگان و تأليفاتى نيستيد . به همين دليل ، مؤلّف اين كتاب را در بيان فهرست اسامى مؤلّفان شيعه و غير شيعه كه در مورد شيعه كتاب نوشته اند ، بر اساس ترتيب حروف الفبا ، در دو جزء تنظيم نموده است . جزء اوّل ، از حرف «الف» تا «ظ» ، و جزء دوم ، از حرف «عين» تا «ى» ادامه مى يابد و به ذكر كنيه اشخاصى كه به كنيه مشهورند ، خاتمه مى يابد .
شايان ذكر است كه مؤلّف ، قبل از شروع حرف «الف» ، شرح حال شش نفر از مؤلّفانى را كه در صدر اسلام مى زيسته اند ، به طور مستقل آورده است . در شرح حال مؤلّفان ، نام ، كنيه ، لقب ، نسب ، قبيله ، محلّ تولد و سكونت ، خاندان ، طبقه ، تاريخ حيات ، مذهب ، توثيق يا تضعيف ، مدح يا ذم ، تعداد احاديث و فهرست تأليف ها مشخّص شده است .
در بيان طبقه مؤلّفان ، نجاشى به منظور شناخت مؤلّف و تميز وى از ديگران ، امام يا امامان و راويان مهمّى را كه از آنها روايت دارند ، مشخّص نموده است .
محقّق تهرانى در الذريعة (ج 16 ، ص 376 ، ش 1746) اين كتاب را با عنوان فهرست أسماء مصنّفى الشيعة ومصنّفاتهم و ابن حجر عسقلانى در لسان الميزان ، با عنوان
رجال الشيعة فهرست نموده اند .
چاپ هاى ديگر اين كتاب عبارت اند از :
1 ـ الرجال ، تهران : مركز نشر كتاب ، 360 ص ، رقعى .
2 ـ رجال النجاشى ، تحقيق و مقدّمه : محمّد هادى يوسفى غروى ، سنگى ، رقعى .
3 ـ بمبئى : 1317 ق ، سنگى .
4 ـ تحقيق : محمّد جواد نايينى ، مقدّمه : جعفر سبحانى ، بيروت : دارالأضواء ، 1408 ق ، 2 ج .
حاشيه هايى كه بر كتاب رجال النجاشى نوشته شده عبارت اند از :
حاشيه محمّد بن حسين حارثى عاملى (شيخ بهايى) (م 1031ق) .
حاشيه امير نجم الدين (م ق 11) ، كه با عنوان رجال الأمير نجم الدين آمده است .
حاشيه عناية اللّه قهپايى (م ق 11) .
حاشيه احمد بن صالح بحرانى قطيفى (م 1315ق) .
حاشيه ابو الفضل نورى تهرانى كلانترى (م 1316ق) .
حاشيه سيّد حسين طباطبايى بروجردى (م 1380ق) .
حاشيه محمود درياب نجفى .
شرح سيّد محمّد على موحد ابطحى ، با عنوان تهذيب المقال فى تنقيح كتاب الرجال .
«ترتيب»هاى تأليف شده بر رجال النجاشى عبارت اند از :
ترتيب عناية اللّه قهپايى (م ق 11) .
ترتيب محمّد تقى خادم انصارى (م ق 11) .
ترتيب داوود بن حسن بحرانى (م ق 12) .


مأخذ شناسي رجال شيعه
50

غضايرى ، احمد بن حسين بن عبيداللّه (نيمه اوّل ق 5) .

121 . تاريخ ابن الغضائرى .
رجال النجاشى ، ص 77 (ش 182) .
اين كتاب ، مشتمل بر شرح حال و تاريخ وفات راويان حديث شيعه و اهل سنّت است .
در رجال النجاشى ، در شرح حال «أحمد بن محمّد بن خالد البرقى» ، از اين كتاب نقل قول آمده است . محقّق تهرانى آورده است كه اين كتاب ، بعد از وفات احمد بن حسين غضايرى ، در اختيار نجاشى بوده است . وى در الذريعة (ج 3 ، ص 224 ، ش 818) اين كتاب را فهرست نموده است .
122 . تكملة رسالة أبى غالب الزرارى .
چاپ شده در ضمن : رسالة أبى غالب الزرارى ، تحقيق : سيّد محمّد رضا حسينى جلالى ، قم : مركز البحوث و التحقيقات الإسلاميّة ، 1411ق ، 356ص (ص 185 ـ 194) ، اوّل .
ابو غالب زُرارى (م 368ق) به منظور معرّفى خود و بزرگان خاندان اعين به نوه اش كتابى با عنوان رسالة أبى غالب الزرارى تأليف نموده كه مشتمل بر فوايد رجالى ، معرّفى راويان آل اعين و غير آنها و كتابشناسى است . پس از آن ، حسين بن عبيد اللّه غضايرى ، در كتاب ها و نوشته ها به اسامى اشخاصى برخورده است كه به خاندان اعين مربوط اند و در اين رساله ذكر نشده اند و بر همين اساس ، كتاب تكملة رسالة أبى غالب الزرارى را در تكميل آن ، با ذكر نام و طريق اشخاص ، تأليف نموده است .
اين تكمله در چاپ هاى مختلف، پس از متن رسالة أبى غالب الزرارى آورده شده است.
چاپ ديگر اين تكمله در ضمن كتاب رسالة فى آل أعين ، شرح سيّد محمّد على موسوى موحد ابطحى اصفهانى (اصفهان : مطبعة ربّانى ، 1399ق) است .
123 . فهرست الأصول .
الفهرست ، ص 2 .
شيخ طوسى در مقدّمه الفهرست ، متذكّر شده است كه وى داراى دو كتاب بوده كه يكى از آنها فهرستِ در اصول بوده كه از آن نسخه بردارى نشده است و متأسفانه ، به وسيله ورثه وى از بين رفته است .
124 . فهرست المصنّفات .
الفهرست ، ص 2 .
شيخ طوسى در مقدمه الفهرست ، متذكّر شده است كه وى ، داراى دو كتاب بوده كه يكى از آنها فهرستِ در مصنّفات بوده كه از آن نسخه بردارى نشده است و متأسفانه ، به وسيله ورثه وى از بين رفته است .

  • نام منبع :
    مأخذ شناسي رجال شيعه
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1381
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 16107
صفحه از 368
پرینت  ارسال به