277
بزرگان ری ج1

اهميت و ارزش كتاب كافى

از يازده قرن پيش تا حال دانشمندان بزرگ و نوابغ علمى شيعه قلم به دست گرفته، و در اطراف حديث و جهات مختلف آن كتابها نوشته مجموعه ها پرداخته اند ولى با تمام اين احوال، كتاب كافى عظمت و ارزش خود را از لحاظ اهميّت و اعتبار حفظ كرده و امروز هم درباره آن به «معتبرترين كتاب بعد از قرآن» قضاوت مى شود.
بايد متوجه بود كه چنين قضاوتى درباره كتاب كافى پس از آن است كه اين كتاب شريف مدّت يازده قرن متوالى مورد مطالعه و تحقيق و بررسى دانشمندان نقاد و نكته سنج و محدثين دقيق و باريك بين بوده است، و هريك از احاديثش از نظر هزارها فقيه و حكيم و متكلّم و محدّث و خطيب گذشته و روات و مخبرينى كه آن احاديث را از زبان معصوم گرفته و دست به دست گردانيده تا به شيخ كلينى رسانيده اند يك به يك مورد كنجكاوى علماء رجال و درايت قرار گرفته و به صحت و وثوق و اعتبار و امثال اين تعبيرات نمره گرفته اند.
پيداست كه قضاوت درباره هر موضوعى ابتداءً ممكن است با عينك دودى حب و بغض صورت گيرد و مسامحه و مجامله، حجاب بصيرت گردد، و در نتيجه حقيقت و واقع چنان كه هست نمايش ندهد، امّا قضاوتى كه نتيجه يازده قرن كنجكاوى و بررسى نقادان موشكاف باشد، مقرون به حقيقت و خالى از شك و شبهت است.
ما در فصول آتيه قسمتى از تعاريف و ستايشهاى دانشمندان را از كتاب كافى نقل مى كنيم ولى جمله كوتاه و مختصرى كه از تمام آن كلمات به دست مى آيد اين است: كتاب كافى در رديف معتبرترين كتب اسلامى است.
جامعه تشيع در اين عصر و دوران احتياج شديدى احساس مى كند كه آنچه در متن و واقع اصل دينست بداند و مورد اعتقاد و عمل قرار دهد، و زوائد و پيرايه هائى كه به آن بسته شده، كنار گذارد و دور بريزد، بدون شك كتاب كافى در


بزرگان ری ج1
276

تأليفات كلينى

1. كتاب تفسير الرؤيا(تعبير خواب).
2. كتاب الرجال.
3. كتاب الرد على القرامطة (طايفه اى از خوارج ـ مجمع البحرينـ).
4. كتاب الرسائل، رسائل ائمه عليهم السلام
5. كتاب الكافى.
6. كتاب ما قيل فى الائمة عليهم السلام من الشعر.

مقبره كلينى

نجاشى گويد: كلينى در مقبره خود در باب الكوفه بغداد و در جانب غربى به خاك سپرده شد و ابن عبدون متوفى به سال 423 قبر او را مى شناخته و گفته است: من قبر او را در جاده طائى ديده ام كه لوحى داشت و روى آن نام او و پدرش بر آن نقش بود و در اواخر قرن چهارم كهنه شده بود. و اكنون قبر او در جانب شرقى دجله نزد باب جسر عتيق (جسر مأمون) است، كسى كه از جانب مشرق بيايدو به طرف كرخ رود، مقبره در سمت دست چپ او واقع مى شود و شيعيان قرنها است كه زيارت اين محل را به نام مقبره كلينى عادت كرده اند و سنّى ها هم بر احترام آن مقبره و تعظيم (كلينى) اتفاق دارند و اين شيوه مستمر و روش ديرين گذشتگان، ما را به احترام همين مكان وادار مى كند، اگرچه دفن او در آنجا از لحاظ تاريخ محقق نباشد.
محمد تقى مجلسى گويد:
مقبره كلينى در مولوى خانه بغداد است و به شيخ المشايخ معروف است و عامه و خاصّه آن را زيارت مى كنند، من از جماعتى از شيعيان شنيدم كه آن مقبره محمّد بن يعقوب كلينى است و خودم او را در همانجا زيارت كردم.

  • نام منبع :
    بزرگان ری ج1
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 116785
صفحه از 360
پرینت  ارسال به