327
بزرگان ری ج1

ايران و بويژه در ميان اعراب به رشته تحرير درآمده است؛ زيرا همان گونه كه ثابت شده، نجم الدين رازى بيش از سى سال از پايان عمر خويش را در ممالك عربى و بغداد بسر برده و طبعا نزد موّرخان و مُحدّثان و عالمان رجالى آن ديار معروف و در كتب ايشان مذكور آمده است.
از ميان كتب تراجم و تواريخى كه ما را در زمينه شناخت نجم الدين، يارى مى رسانند، بى شك بايد از الوافى بالوفيات و مهم تر از آن، تاريخ الاسلام ذَهَبى ياد كرد. ابن الفُوَطى نيز در معجم الالقاب فى مجمع الآداب خويش، برخى از مريدان و شاگردان نجم الدين رازى رامعرفى كرده است.
خوب است بدانيم كه گفته شمس الدين ذهبى ۱ در تاريخ الاسلام درباره

1.شمس الدين ابوعبداللّه محمد بن احمد عثمان بن قايماز ذَهَبى دمشقى حنبلى (۶۷۳ـ۷۴۸ ه .ق)، محدث و مورّخ معروف سرزمين شام بوده است. به سال ۶۷۳ در كَفَر بطفا از توابع دمشق به دنيا آمد و از هيجده سالگى به كسب و جمع و حفظ احاديث پرداخت. در دمشق از عمر بن القواس و احمد بن هبه اللّه بن عساكر و يوسف بن احمد القمولى و... سماع حديث كرد. در مصر از ابرقوهى و عيسى بن عبدالمنعم بن شهاب و شيخ الاسلام ابن دقيق السعيد و ابن محمد دمياطى و ابى العباس بن الظاهرى و... سماع حديث داشته است. جلال الدين سيوطى درباره او گفته است: «همه محدثان، اينك در علم رجال و ديگر فنون علم حديث، روزيخواران چهار نفرند: مُزى، ذَهَبى، عراقى، و ابن حَجَر.» سبكى نيز درباره ذهبى مى گويد: «استاد ما، ابوعبداللّه، بينا مردى بود بى مانند و بزرگ مردى كه به هنگام برخورد با دشوارى ها، پناهگاه همگان بود. در حفظ، پيشواى همه بود و براستى در نام و مرام طلاى روزگار بود...» برخى از مهم ترين كتاب هاى او عبارتند از: الاعلام بالوفيات، تاريخ اسلام (در قطع وزيرى جديد در ۵۵ مجلد جاى گرفته)، التجريد فى اسماء الصحابة، تقويم البلدان، تهذيب فى اسماء الرجال، دول الاسلام فى التاريخ، سير اعلام النبلاء فى التاريخ، و التراجم (در قطع وزيرى ۲۷ مجلد)، العبَر فى خبرِ مَن غبر، المقتضب من تهذيب الكمال للمزى، مختصر معجم الشيوخ، مُنية الطالب لأعز الطالب، ميزان الاعتدال فى نقد الرجال، تذكرة الحفاظ و... . گويند چند سالى پيش از مرگ، كور شده بود و در شامگاه سوم ذى القعده سال ۷۴۸ بدرود حيات گفت. ر.ك: طبقات الشافعية الكبرى، ج ۵، ص ۲۱۶ و نيز هدية العارفين، ج ۲، ص ۱۵۴ و ۱۵۵.


بزرگان ری ج1
326

تاريخ را تأييد مى كند، شمس الدين ذهبى ۱ و پس از او صلاح الدين صَفَدى ۲ و نيز خوافى، صاحب مجمل فصيحى ۳ است.
حمداللّه مستوفى (ولادت حدود: 680 ـ وفات حدود: 750) در تاريخ گزيده خود چنين آورده است:
شيخ نجم الدين دايه، كتاب مرصاد العباد از تصانيف اوست. در فترت مغول به روم رفت، پيش سلاطين سلجوقى، و هم آنجا فرمان يافت [در شهر قونيه مدفون است]. از اشعار اوست:

عشقت كه دواى جان اين دل ريش استز اندازه هر هوس پرستى بيش است
چيزى است كه از ازل مرا در سر بودكارى است كه تا ابد مرا در پيش است۴
اين مقدار اطلاعات از حمداللّه مستوفى درباره نجم الدين دايه، بيانگر اين است كه مستوفى، اطلاعات دقيق و روشنى درباره زندگى و فوت و محل دفن نجم الدين رازى در اختيار نداشته است و از اين رو به كلياتى نادرست اكتفا كرده است. دليل اين امر نيز پيداست، چرا كه نجم الدين رازى مقارن حمله مغول به آن سوى مرزهاى ايران، سفر كرده بود و سالهاى پايان عمر خويش را در عزلتى خود خواسته در بغداد به سر مى برده است. پس أدبا و مورّخان ايرانى حق داشتند كه درباره تاريخ و مكان وفات وى، اطلاع درستى نداشته باشند و به نقل صرف از ديگر منابع بپردازند. پژوهشگر ايرانى در اين زمينه به ناچار بايد به سراغ منابعى رود كه در بيرون از خطه

1.تاريخ الاسلام، ج ۵۲، ص ۱۶۷.

2.الوافى بالوفيات، ج ۱۷، ص ۵۷۹، شماره ۴۸۵.

3.مجمل فصيحى، ج ۲، ص ۲۶۲.

4.تاريخ گزيده، ص ۶۷۱.

  • نام منبع :
    بزرگان ری ج1
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 119299
صفحه از 360
پرینت  ارسال به