17
بزرگان ری ج2

16. ابن رازى

ابو محمد جعفر بن احمد بن على قمى، محدث و فقيه امامى در سده 4 ق/ 10 م. شيخ طوسى (ص 457) نام پدر وى را على ابن احمد آورده است. از جزئيات زندگى او آگاهى چندانى در دست نيست، همين مقدار مى دانيم كه وى ساكن رى بوده است (ابن رازى، جامع الاحاديث، ص3) ابن رازى در آثار خود اسامى جمعى از شيوخ خود را در سلسله اسناد آورده كه از آن جمله مى توان از سهل بن احمد ديباجى، محمد بن همام اسكافى، حسن بن حمزه علوى، صاحب بن عبّاد وزير آل بويه، شيخ صدوق و ابوعبدالله محمد بن احمد صفوانى ياد كرد. وى از ابوالمفضل شيبانى نيز به اجازه روايت كرده است (همو، المسلسلات، ص 108). ابن رازى در بعضى از نسخ رجال طوسى توثيق شده (ابن داوود، ص 86؛ قهپائى، ج 2، ص 31؛ قس: طوسى، همانجا) و نيز ابن طاووس در الدروع الواقية او را مدح كرده است (نورى، ج 3، ص 308). از شاگردان وى تنها محمد بن على بن احمد بن جعفر دقّاق را مى شناسيم كه تفسير منسوب به امام حسن عسكرى(ع) را از او روايت كرده است (تفسير، 9).
آثار چاپى
1. الاعمال المانعة من دخول الجنة، كه به اختصار المانعات نيز گفته مى شود و مشتمل بر رواياتى است كه بيانگر اعمال بازدارنده از ورود به بهشت است؛
2. جامع الاحاديث كه احاديث به ترتيب حروف الفبا در آن جمع آورى شده و مشتمل بر [حدود ]1000 حديث نبوى است؛
3. العروس كه در آن از فضايل و آداب روز جمعه سخن رفته است. اين اثر از آن رو عروس ناميده شده كه در نخستين حديث آن (ص 46) كلمه عروس به كار رفته است؛
4. الغايات كه در آن احاديثى گردآورى شده كه با افعل تفضيل آغاز مى شود؛
5. المسلسلات كه در آن برخى اخبار مسلسل گرد آمده است؛
6. نوادر الاثر فى على(ع) خير البشر كه در آن حديث نبوى «عِلىّ خيْرُ البشر» از بيش از 70 طريق جمع آورى شده است. اين 6 اثر به صورت مجموعه اى در يك مجلّد در تهران (1369 ق) به چاپ رسيده است.
آثار منسوب
1. الامام و المأموم (يا ادب الامام و المأموم) كه شهيد ثانى (ص 363) از آن نقل كرده است (قس: خوانسارى، 2/172)؛ 2. دفن الميت، كه خود ابن رازى (الغايات، 98) به آن اشاره كرده است؛ 3. المنبى عن زهد النبى(ص) كه به اختصار زهد النبى(ص) خوانده مى شود. اين كتاب مورد استفاده ابن طاووس (ص 161) و ابن فهد (صص 20-21) قرار گرفته است.
مآخذ
ابن داوود حلى، حسن بن على، الرجال، به كوشش جلال الدين محدث، تهران، 1342 ش.
ابن رازى، جعفر بن احمد، الاعمال المانعة...، العروس، الغايات، المسلسلات، نوادر الاثر...، جامع الاحاديث، تهران، 1369 ق.
ابن طاووس، على بن موسى، فلاح السائل، تهران، 1382 ق.
ابن فهد، احمد بن محمد، التحصين، قم، 1406 ق.
تفسير منسوب به امام حسن عسكرى(ع)، قم، 1409 ق.
خوانسارى، محمد باقر، روضات الجنات، تهران، 1382 ق/ 1962 م.
شهيد ثانى، زين الدين بن على، روض الجنان، تهران، 1303 ق.
طوسى، محمد بن حسن، رجال، نجف، 1380 ق/ 1961 م.
قهپايى، عنايت الله، مجمع الرجال، قم، 1384 ق.
نورى، ميرزا حسين، مستدرك الوسائل، تهران، 1318-1321 ق.


بزرگان ری ج2
16

15. ابن جررويه، ابوبكر رازى

محمد بن عبدالله بن جروريه كه كنيه اش ابوبكر رازى و بعضى هم جنديسابورى گفته اند. از جمله رجال حديث رى است. به بغداد مسافرت نموده و در آنجا از ابى حاتم رازى و چند نفرى كه در طبقه اويند حديث مى گفت.
ابوالعباس عبدالله بن موسى هاشمى و محمد بن مظفر و غير از اين دو از او روايت نموده اند.
خطيب گويد: خبر داد ما را ازهرى از محمد بن عبدالله شيبانى از ابوبكر محمد بن عبدالله ابن جررويه جنديسابورى در بغداد در سال 311 از پدرش از يحيى بن غيلان به حديثى كه خواهيم گفت.
نيز خبر داد مرا عبيدالله بن ابى الفتح از محمد بن مظفر حافظ از محمد بن عبدالله ابن جررويه رازى از عمر بن خطاب از محمد بن يونس از سفيان.
نيز خبر داد ما را على بن يحيى بن جعفر امام در اصفهان از سليمان بن احمد طبرانى از ابن ابى مريم از فريابى از سفيان ثورى از سليمان بن مهران اعمش از ابى سفيان از جابر انصارى گفت:
تب آمد خدمت رسول خدا(صلّى الله عليه و آله و سلم) و از آن حضرت اجازه خواست، پيامبر(ص) فرمود: تو كيستى؟ گفت من تب هستم. فرمود: اهل قباء را مى شناسى گفت: بلى مى شناسم. فرمود برو به سوى آنها. پس رفت به طرف قبا و اهل قبا به تب شديدى مبتلا شدند. پس به رسول خدا (صلّى الله عليه و آله و سلم) شكايت كردند.
ايشان فرمود:
«ان شئتم دعوت اللّه فكشفها عنكم و ان شئتم كانت لكم كفّارة و طهورا؛ اگر مى خواهيد از خدا بخواهم آن را از شما برطرف كند و اگر خواستيد باشد در بدن شما تا كفاره گناهان شما شود و براى شما طهور و پاك كننده شما باشد».
گفتند: براى ما كفاره و طهارت باشد.

  • نام منبع :
    بزرگان ری ج2
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 152676
صفحه از 271
پرینت  ارسال به