129
امامزادگان و زيارتگاه های شهر ری

كند ، ولى با مراقبت شديد و تحت نظر گرفتن وى از جانب عمال حكومت ، تماسهاى او با مردم بسيار سرّى و محرمانه و به نحو تقيّه بود .
زيد عليه السلام به بهانه اينكه من كارى به حكومت ندارم و مى خواهم زندگى عادى داشته باشم ، چند روزى را به معامله و دادوستد كالا پرداخت و در ضمن اهداف عاليه خويش را تعقيب مى كند .
جاسوسان ، مرتب رفتار و كارهاى زيد عليه السلام را به يوسف بن عمر ، استاندار كوفه گزارش مى دادند ، اما استاندار كه از زيد عليه السلام و شخصيت و نفوذ وى در ميان مردم سخت هراسان بود ، دستور داد ، عذر وى را بخواهند و از كوفه بيرونش كنند .
زيد عليه السلام پيام داد: من اكنون چون كسالتى دارم ، نمى توانم از شهر خارج شوم و چند روز ديگر را در كوفه خواهم ماند .
امّا يوسف دست بردار نبود ، به او پيام داد هر چه زودتر كوفه را ترك كند . زيد عليه السلام اين بار به بهانه اين كه با مردى از طايفه طلحة بن عبيداللّه بر سر ملكى گفت وگو دارد ، از كوفه خارج نشد . يوسف بن عمر به او پيام داد ، وكيلى معيّن كن و هرچه زودتر از اين جا برو . خلاصه ، اين نقشه ها نتوانست سوءظن حاكم كوفه را برطرف كند ، و بالاخره زيد عليه السلام به قصد مدينه از طريق قادسيّه از شهر خارج شد .
موقعى كه استاندار عراق فهميد زيد عليه السلام از شهر خارج شده ، خيالش راحت شد و به عنوان تفريح عازم حيره گشت و « حكم بن صلت» را جانشين موقّت خويش ساخت تا او برگردد .
زيد عليه السلام هم وارد قادسيه شد . مردم كوفه موقعى شنيدند زيد عليه السلام با اين وضع از كوفه خارج شده است ، منقلب شدند و تصميم گرفتند او را به كوفه برگردانند تا هدف خويش را عملى سازند .
ظلمهايى كه مردم عراق ، بالأخص كوفه و نواحى اطراف آن از ناحيه عمّال


امامزادگان و زيارتگاه های شهر ری
128

اين مرد آرام نخواهد نشست . او نبيره پيغمبر صلى الله عليه و آله و اميرالمؤمنين عليه السلام و نوه حسين عليه السلام و زاده امام سجّاد عليه السلام است؛ او تربيت شده مكتب قرآن و ولايت است .
هشام از سخنان و حركات زيد عليه السلام كاملاً آگاه بود ، و از آن طرف شخصيّت و احترام او را در ميان مردم حجاز و عراق مى دانست ، و برازندگى و لياقت و دورانديشى زيد عليه السلام را هيچ گاه از نظر دور نمى داشت ، لذا او را در شام و با گزارشهاى مختلف از ناحيه جاسوسان خود تحت نظر گرفت و نگران آن بود كه زيد عليه السلام در پايتخت نيز دست به فعاليّت و روشنگرى و اقدام عليه او نزند .
با اين مقدمات ، تصميم گرفت او را به زندان بياندازد ، تا تماس او با مردم كاملاً قطع گردد . ۱
اين اهانتها و تهمتها و بدگوييها و بالاخره زندان و شكنجه هيچ كدام كوچك ترين اثرى در تصميم راسخ و اراده قوى قهرمان علم و تقوا و شجاعت ، يعنى زيد بن على عليهماالسلامنداشت . او پنج ماه به زندان افتاد ، ولى عالم آل محمد صلى الله عليه و آله زندان را تبديل به مدرسه كرد و حتّى در زندان دست از روشنگرى و تبليغ برنداشت . وى در زندان تفسير قرآن مى گفت و حقايق و معارف اسلام را براى زندانيان روشن مى ساخت كه آخرالامر او پس از پنج ماه از زندان آزاد شد ، اما كاملاً تحت نظر بود . هشام نتوانست وجود زيد عليه السلام و آزادى او را در شام تحمّل كند ، لذا با يك توطئه ساختگى او را از شام اخراج كرد .
زيد عليه السلام متوجّه شد كه دستگاه و حكومت ظالم اموى كاملاً مراقب اوست و از هرگونه توطئه و اتهام عليه او خوددارى نمى كند . تصميم قطعى خود را گرفت و خويشتن را براى جهاد بزرگ مهيّا ساخت .
زيد عليه السلام تصميم گرفته بود چند روز را در كوفه به سر برد تا زمينه قيام را مساعد

1.الحدائق الورديّه فى مناقب ائمة الزيديّه ، ج ۱ ، ص ۱۴۷ .

  • نام منبع :
    امامزادگان و زيارتگاه های شهر ری
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 193764
صفحه از 336
پرینت  ارسال به