175
روح و ريحان ج4

الثامنة : قول مرحوم مجلسى عليه الرحمة است

مرحوم خاتم المحدثين علامه مجلسى ـ روّح اللّه روحه ـ در مزار كتاب « بحار الأنوار » ۱ احوال حضرت عبدالعظيم را در باب زيارات بيان فرموده است ، خوب است خلاصه اى از آن را از كتاب « تحفة الزائر » كه فارسى است براى سهولت بنويسم :
بدان كه از مزارات مشهوره معلومه مرقد منور امامزاده واجب التعظيم حضرت عبدالعظيم بن عبداللّه بن على بن حسن بن زيد بن حسن بن على بن أبى طالب (ع) است ، به چهار پشت به حضرت امام حسن منتهى مى شود ، و از اكابر محدثين و اعاظم علماء و روات ، و از اصحاب امام محمد تقى و امام على النقى عليهماالسلام بوده است ، و نهايت توسل به خدمت ايشان داشته است ، و احاديث بسيار از ايشان روايت كرده است ، و قبر شريف او در رى مشهور و معلوم است .
و شيخ نجاشى ۲ به سند معتبر از احمد بن خالد برقى روايت كرده است كه : حضرت عبدالعظيم از خليفه گريخت و به رى آمد و مخفى شد ، و در سردابى در خانه مردى از شيعيان در سكة الموالى ، و در آنجا عبادت خدا مى كرد و روزها روزه مى داشت و شبها به نماز مى ايستاد .
و پنهان بيرون مى آمد و زيارت مى كرد قبرى را كه در مقابل قبر اوست و راهى در ميان بود ، و مى گفت : اين قبر مردى از فرزندان حضرت امام موسى عليه السلام است .
و پيوسته در آنجا مى بود و يك دو از شيعه خبردار مى شدند از احوال او تا آنكه اكثر مردم رى او را شناختند . پس شخصى از شيعه حضرت رسالت پناه صلى الله عليه و آله را در خواب ديد

1.در جلد ۹۹ بحار الانوار ( ج ۱۰۲ از چاپ ديگر ) ص ۲۶۸ باب فضل زيارة عبدالعظيم بن عبداللّه الحسنى رضى الله عنه .

2.رجال النجاشى : ۲۴۸ ش ۶۵۳ ، بحار الانوار ۹۹/۲۶۸ ـ ۲۶۹ ح ۳ ، نقد الرجال ۳/۶۸ ـ ۶۹ ، خاتمة المستدرك ۴/۴۰۵ ، جامع الرواة ۱/۴۶۰ ـ ۴۶۱ .


روح و ريحان ج4
174

دارد بر غالب مسانيد ثقات ۱ .
حال عرض مى كنم : بنابر روايت ابا حماد رازى كه شرح داديم حضرت عبدالعظيم ممدوح و منصوص است كه مجملاً امام فرمود : « معالم دين خودتان را از وى اخذ كنيد » ، و معنى تنصيص همين است .
و ديگر آنكه : دو شاهد عدل مثل حضرت جواد و حضرت هادى بلكه حضرت عسكرى عليهم السلام كه فرمودند : « حضرت عبدالعظيم را زيارت كنيد » ديگر كفايت نمى كند كه بايد غير معصوم تعديل كند آن بزرگوار را ؟ ! آخر معرّف و معدّل بايد اقوى باشد .
و ديگر : استفاضه و شهرت نيز كفايت است . كيست از علماء كه بتواند بگويد : حضرت عبدالعظيم موثق نيست ؟ ! يا آنكه غير امام وى را توثيق و تعديل كند ؟ ! از آنكه مرتبه اش در تلو عصمت است ، و هيچ كس اجلّ از آن بزرگوار نتواند بود .
بعد از اينكه در حقّ صدوق طاب ثراه بگويند كه : احدى به واسطه جلالت قدرش جرأت نكرد او را توثيق ننمايد به طريق اولى حضرت عبدالعظيم هم موثّق عند اللّه و عند الرسول و عند الائمه است و احدى را نمى رسد كه بگويد : آن بزرگوار احتياج به توثيق دارد . بلى توثيق حضرت عبدالعظيم و صدوق خلاف احترام است ، و مثل آن است كه كسى از رعايا بخواهد امام عليه السلام را تعديل نمايد ! و در امثال مناقشه نيست .
پس معرّفى كه اقوى [از] اين دو بزرگوار باشد بايد پيدا كرد ، و بالقطع در سلسله سادات و علماء احدى را اين جسارت نيست .

1.اين عبارت را از مرحوم علامه نيافتم ، ولى در خاتمه مستدرك ۵/۴۹۹ به نقل از رجال بحرالعلوم ۳/۳۰۰ مى گويد : ان مراسيل الصدوق فى الفقيه كمراسيل ابن ابى عمير فى الحجية والاعتبار ، وانّ هذه المزية من خواص هذا الكتاب لا توجد فى غيره من كتب الاصحاب . درباره اختلاف علماى اماميه در حجيت حديث مرسل بنگريد به : مقباس الهداية ۱/۳۳۸ .

تعداد بازدید : 152489
صفحه از 400
پرینت  ارسال به