349
روح و ريحان ج4

طاعت و معصيت نمايد .
قسم دوّم : آن است كه امر به معصيت نمايد .
قسم سوم : آن است كه آن بزرگوار را ببيند در حالت قيام و قعود و ركوب كه قولاً امر و نهى نفرمايد .
پس از اين مقالات معلوم است به مجرّد ديدن حضرت رسول صلى الله عليه و آله وسلمدر خواب فضل بيدارى ندارد ، بلكه اين حديث را علماء مخصّص كرده اند به امر طاعت و عبادت و اقبال به امور خيريّه نه اينكه در تمام حالات باشد .
و از اين بيان معلوم مى شود كه آن جناب را به حالات ديگر توان ديدن اگر چه از براى اين حديث بنا بر ملاحظه معنى تخصيص وجه ديگر منظور نظر است و مضمون حديث از اين قرار است : « من رآنى نائماً فكانما رآنى يقظاناً »۱ يعنى : « هر كس مرا ببيند در حالتى كه خوابيده ام چنان است مرا در بيدارى ديده است » كه به عبارت اهل نحو « نائماً » حال است از براى آن جناب نه از براى آنكه مى بيند .
و ثمره اين ديدن آن است كه بيننده ادراك نبوى را در نوم و يقظه يكى بداند ، يعنى : همان قسمى كه آن بزرگوار را در بيدارى مدرك مى داند همان نحو معتقد شود .
بعبارة اخرى : خواب و بيدارى نبى و ولى على السّويّه است .

در خواب حضرت رسول صلى الله عليه و آله وسلم است

امّا حديثى كه بعضى از اهل حديث نقل كرده اند : انه صلى الله عليه و آله غفا ۲ ثم قام يصلّى من غير تجديد وضوء فسئل عن ذلك فقال : « انا لست كاحدكم تنام عينى۳ولا ينام قلبى »۴ از اخبار

1.كنز الفوائد : ۲۱۲ ، بحار الانوار ۵۸/۲۱۱ .

2.در چاپ سنگى : غضى .

3.در بحار : عيناى .

4.كنز الفوائد : ۲۱۳ ، بحار الانوار ۵۸/۲۱۲ .


روح و ريحان ج4
348

و در كتاب « جامع الاخبار » ۱ مرويست كه : حضرت نبوى صلى الله عليه و آله وسلمفرمودند : « من رآنى فى منامه فقد رآنى ، فانّ الشّيطان لايتمثل فى صورتى ولا فى صورة أحد من اوصيائي و لا فى صورة احد من شيعتهم » .
پس از اين حديث معلوم مى شود كه شياطين به صورت شيعه ايشان هم متصور نمى گردند اما ثمره ديدن حضرت رسول صلى الله عليه و آله وسلم در خواب همانا ديدن آن بزرگوار است در بيدارى ، براى آن است كه فرمودند : « من رآنى فقد رأى الحقَّ »۲ « هر كس مرا ببيند هر آينه حق را ديده است » .
و ديدن ائمه و اولاد مطهرين و صالحين از مؤمنين هم ديدن و تشرف به حضور حضرت رسول صلى الله عليه و آله وسلماست .
و بر اين حديث شروح و وجوه عديده قدماء از اهل علم نوشته اند از آن جمله علاّمه كراچكى در « كنز الفوائد » از مرحوم شيخ مفيد طاب ثراه نقل كرده است كه : ديدن مؤمن حضرت رسول صلى الله عليه و آله وسلم يا يكى از ائمه را در خواب بر سه قسم است ، يعنى : آثار مرتبه آن بر سه قسم است :
اوّل : خوابى است كه صحيح است .
دوّم : خوابى است كه صحيح نيست .
سوّم : خوابى است بين صحّت و بطلان .
قسم اوّل : آن است كه بيننده را در خواب حضرت ختمى مآب صلى الله عليه و آله وسلم امر و نهى به

1.بحار الانوار ۵۸/۱۷۶ ح ۳۶ به نقل از جامع الاخبار ، و نيز بحار ۴۹/۲۸۳ ، بخشى از حديث اول منقول از امالى شيخ صدوق : ۱۲۱ ح ۱۱۱ ، روضة الواعظين : ۲۳۴ .

2.روايت مروى از طرق عامه است بدين عبارت : « من رآنى فى المنام فقد رأى الحق » ، بنگريد به : مسند أحمد ۲/۲۶۱ ، سنن الدارمى ۲/۱۲۴ ، صحيح البخارى ۸/۷۲ ، در بعضى از كتب ما نيز بدان اشاره شده يا به نقل از طرق عامه مانند : بحار الانوار ۵۸/۲۳۵ و ۲۳۷ يا بدون طريق عامى مانند : كشف الغمة ۲/۲۶۹ ، در بعضى از كتب خاصه عبارت فوق بدون « فى المنام » نقل شده مانند : بحار الانوار ۵۸/۲۱۱ و شرح الزيارة الجامعة ، سيد عبداللّه شبر : ۱۴۳ .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج4
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 154361
صفحه از 400
پرینت  ارسال به