385
روح و ريحان ج4

و درست هم از چاپ برنيامده بود و خوانده نمى شد ؛ لهذا به فرمايش ايشان وضع را تغيير داده با كمال دقت از كلى و جزئى ، عيناً و منفعةً ، ديناراً و درهماً . با اسامى خدّام و آنچه وظيفه و راتبه داده مى شود بعد از ختم خاتمه در اين چند ورق مكتوب و مطبوع شده منظم گرديد .

بعد از اين خاتمه هم خيرات استگفته بودم كه ز الهامات است


روح و ريحان ج4
384

لسان و رشاقت بيان مكالمه نموده است .
نعم ما قيل :

ما الحداثة۱من علم بمانعةقد يوجد العلم فى الشبان والشيب
علاوه از مثل معروف « الشبل فى المخبر مثل الاسد »۲ جهات و صفات حسنه از ادبيت و عربيّت در اين وجود مسعود موجود است كه توان گفت :

اى آسمان دانش بر صاحبان فضلاين روزگار صاحب عباده زاده اى۳
با اين حداثت و ريعان شباب عمرگويا كه از قديم دو صد قرن زاده اى
خلاصه اين فرزند درستكار براى پدر بزرگوار خلف جوانى است رستگار كه پيوسته بر گرد شمع وى مانند پروانه از خويش و بيگانه جمعند ، و يادى جز دعاء دولت جاويد آيت ندارند ، و مرادى به غير از رضاى حضرت پروردگار نخواهند .
بيت

باش تا صبح دولتش بدمدكين هنوز از نتايج سحر است
پس از استصواب خيال و استحسان اين راى ، در ذيل ثمره دوازدهم در ضمن ثمرات توليت جناب معظّم از صورت كتابچه اى كه مرحمت فرمودند نسخه اى برداشته در اوراق اين كتاب از چاپ برآمد .
بعد از مداقّه كثيره و غوررسى زياد اختلافى كه منافى مقصود بوده معلوم گرديد ،

1.در چاپ سنگى : فاالحداثة . قريب به آن را از جهت كتابتى در متن درج كرديم ، ولى وزن شعر مناسب نيست . گويا لفظ « ليس » انسب باشد .

2.از امثال معروفه عرب است . ابن كثير در البداية والنهاية ۱۳/۱۸۸ پس از مثل معروف « ومن يشابه ابه فما ظلم » اين مثل را استفاده كرده است .

3.در چاپ سنگى : اين روزگار صاحب بن عباد . مصراع قياسى اصلاح شد .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج4
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 152345
صفحه از 400
پرینت  ارسال به