79
روح و ريحان ج4

و اين فقره اشاره به آن است كه مردگان بايد تأسّى به وى كنند ، و بقيع كه اول مغرس نخلات بود حضرت ختمى مرتبت مقرر فرمود آن نخلات را قطع كردند ، و عثمان را در محل معروف به روحا دفن كردند و روحا همان قبر عثمان بن مظعون است .
و بعضى از اهل سنت نوشته اند : چون رسول خدا فارغ شد از دفن عثمان سنگى زياد آمد ، فرمودند در بالاى سر يا نزديك پاى نصب كردند . چون مروان بن حكم والى مدينه منوره شد روزى عبور او به موضع قبر عثمان افتاد ، حكم كرد آن سنگ را برداشتند و بدور انداختند و گفت : نمى خواهم بر قبر عثمان بن مظعون علامتى باشد كه از سايرين ممتاز گردد .
بنو اميه او را ملامت كردند و گفتند : بد كردى سنگى كه پيغمبر خدا به دست خود گرفت در آنجا نهاد برداشتى . گفت : اكنون اين حكم كردم تغيير نتوان داد ۱ .
و روايتى آن است : حكم كرد آن سنگ را بر قبر عثمان بن عفان نصب كردند .
و بعضى گفته اند : براى امتياز حضرت ختمى مآب صلى الله عليه و آله آن سنگ را نصب كرد ، و آن سنگى بود كه هيچ كس نتوانست بردارد . خود حضرت رسالت پناهى صلى الله عليه و آله آستين بالا زده آن را برداشت و نصب نمود و فرمود : « هر يك از اهل بيت مرا در جوار عثمان بن مظعون دفن نمائيد » ۲ چنانكه ابراهيم را دفن نمودند .
و بعضى نقل كرده اند : قبر عثمان بن مظعون مقابل خانه آن بزرگوار بود و هر كه بر آن مى ايستاد نظرش به خانه آن بزرگوار مى افتاد . بعد از دفن ابراهيم هر قبيله در ناحيه اى مقبره اى براى خودشان قرار دادند .

1.اين جريان را نميرى در تاريخ المدينة ۱/۱۰۲ نقل كرده و در حاشيه آن به نقل از وفاء الوفا ۲/۸۵ چاپ مطبعة الآداب و خلاصه اى از آن در عمدة الاخبار : ۱۲۷ منقول است ، نيز بنگريد به : موسوعة التاريخ الاسلامى ، يوسفى ۲/۲۲۱ ـ ۲۲۲ .

2.بنگريد به : الذكرى : ۶۵ ، جامع المقاصد ۱/۴۵۱ ، غنائم الايام ۳/۵۴۹ ، دعائم الاسلام ۱/۲۳۸ ، بحار الانوار ۷۹/۶۹ .


روح و ريحان ج4
78

و ديگرى ابراهيم فرزند حضرت ختمى مآب است .
و ديگرى قبه قبور ازواج حضرت نبوى صلى الله عليه و آله است .
و ديگرى قبه بنات نبى است .
و ديگرى قبه عقيل است اگر چه مشهور آن است : عقيل در راه شام شهيد شد .
و ديگرى قبه فاطمه بنت اسد مادر حضرت اميرمؤمنان عليه السلام است .
و ديگر قبه صفيه عمه حضرت رسول صلى الله عليه و آله است ، و نزديك آن قبه كوچكى است كه گويند : قبه حليمه سعديه ، مرضعه حضرت خاتم است .
و ديگرى قبه اسماعيل فرزند حضرت صادق عليه السلام است .
و قبه عثمان و قبه مالك بن انس كه صاحب يكى از مذاهب اربعه است با نافع غلام عمر يا نافع قارى نيز ديده مى شود كه شمالى قبه فاطمه بنت اسد است .
و قبه سيد شريف ملقب به مهدى كه محمد بن عبداللّه بن حسن بن حسن بن على عليهماالسلاماست نيز نزديك حصار مدينه است ، و اوست صاحب نفس زكيه برادر ابراهيم قتيل باخمرا كه عيسى بن موسى به امر منصور دوانيقى نزديك مدينه وى را شهيد كرد ، و خواهرش او را آورد در مدينه دفن نمود .
و عامه نوشته اند : زمانى كه رقيه دختر رسول خدا را دفن مى كردند آن بزرگوار فرمودند : « الحقى بسلفنا عثمان بن مظعون »۱ معلوم مى شود كه قبر رقيه نيز نزديك عثمان بن مظعون است .
خلاصه قبر عثمان بن مظعون در وسط بقيع است ، و آن جناب فرمود بعد از دفن عثمان : « فنعم السلف سلفنا عثمان بن مظعون »۲ .

1.مجمع الزوائد ۹/۳۰۲ ، المعجم الكبير ، الطبرانى ۹/۳۷ ، الطبقات الكبرى ۸/۳۷ ، سير اعلام النبلاء ۲/۲۵۱ ، اين روايت از طريق خاصه نيز نقل شده است . بنگريد به : كافى ۳/۲۴۱ ح ۴۷۳۰ ، وسائل الشيعة ۳/۲۷۹ ح ۳۶۴۹ .

2.تاريخ المدينة ، نميرى ۱/۱۰۰ .

  • نام منبع :
    روح و ريحان ج4
    سایر پدیدآورندگان :
    حسيني اشكوري، سيد صادق
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 152467
صفحه از 400
پرینت  ارسال به