399 / 21 . خرابه هاى رى (فارسى)
از : بهمن ميرزا كريمى
اول ، تهران ، اقبال ، 1335ش ، 10ص ، رقعى .
تهران ، اقبال ، 1336ش ، 48ص ، رقعى .
400 / 22 . رگا : جغرافياى تاريخى رى (فارسى)
از : عباس قديانى
اول ، تهران ، انتشارات آرون ، 1379ش ، 252ص ، وزيرى ؛ تصوير ، كتابنامه ، نقشه .
401 / 23 . رى (فارسى)
از : على معصومى
ويراستار : رضا شيرازى ، تصويرگر : مرتضى امين
دوم ، تهران ، انتشارات پيام آزادى ، 1375ش ، 64ص ، وزيرى ؛ تصوير . (شهرها و قصه ها/1)
در اين مجموعه سعى شده كه با بيان سرگذشت رى و وقايع مربوط به آن ، خلاصه اى از اطلاعات تاريخى شهر به همراه قصه ها و حكايت هاى تاريخى ، در اختيار نوجوانان و جوانان قرار بگيرد .
402 / 24 . رى باستان (فارسى)
از : حسين كريمان
اول ، تهران ، انجمن آثار ملى ، اسفند 1345ش ،جلد 1 : مباحث جغرافيايى شهر
رى بعهد آبادى ، سى و دو + 756ص ، وزيرى ؛ تصوير ، نقشه ، نمايه ، نمودار . (سلسله انتشارات انجمن آثار ملى/54)
دوم، تهران، انتشارات دانشگاه ملى ايران، فروردين 1354ش، افست از چاپ قبل. (انتشارات دانشگاه ملى ايران / 51)
«رى باستان» كاوشى است تفصيلى در تاريخ رى و آن چه بر اين شهر گذشته است . اين كتاب گسترده ترين و گرانمايه ترين اثرى است كه در آن پيرامون جهات مختلف جغرافيايى ، مذهبى و تاريخى رى ، با نگاهى گزارشى و تحليلى سخن رفته است . مؤلف با بهره گيرى از نوشته هاى مورخان و جغرافى نويسان قديم و جديد و نتايج كاوشهاى باستان شناسى و عكسهاى هوايى و نقشه هاى متعدد ، زواياى پنهانى از تاريخ اين شهر را بازگو نموده و سعى داشته جايگاه دقيق محله ها ، بازارها ، دروازه ها ، قلاع ، مقابر ، مدرسه ها و . . . را در پهنه فعلى رى مشخص سازد .
كتاب مشتمل است بر مقدمه و 4 باب و خاتمه . مقدمه بحثى است مختصر در باب دو تاريخ از ميان رفته رى . باب اول در هفده فصل در جغرافياى رى ، و باب دوم در دو فصل در مذهب رى ، و باب سوم در شش فصل در تاريخ رى ، باب چهارم در دو فصل در اسامى ديه ها و روستاهاى رى و خاتمه تحقيقى است پيرامون اين كه البرز به زمانهاى قديم بر كوه قاف اطلاق مى شده است .
جلد اول ـ كه شامل مقدمه و باب اول مى باشد ـ داراى فصول زير مى باشد : محل شهر رى در جلگه رى ، ذكر رى در كتب مقدس و منابع باستانى ، موقع جغرافياى رى ، مردم رى ، پايه ارجمندى مقام و احترام و اعتبار رى (پيش از اسلام و در عهد اسلامى) ، نهرها و كاريزهاى رى ، فتح رى به دست مسلمانان ، پهنه شهر رى به هنگام آبادى ، اماكن عمده رى ، خانه ها و پاره اى اماكن ديگر رى ، برخى از بناهاى تاريخى و خانه هاى رجال ، مضاجع و مقابر ، قلعه طبرك ، دزهاى ديگر رى ،
فرهنگ و مدارس و كتابخانه ها ، اقتصاد رى و برخى از اوصاف و خصال و خصايص مردم رى .