35
مجموعه مقالات كنگره حضرت عبدالعظيم حسني(ع) ج4

مى خواستند تحقير كنند. در زمان قاجاريه اينجا را تبديل كرده بودند به يك جايى مثل زباله دان، در زمان پهلوى هم درست همان كار شد. همان كار را انجام دادند. فاضلاب تهران به اينجا مى آمد و كارخانه هاى چرم سازى دباغى و اينهايى كه آدم از ميدان شوش به اين طرف مى آمد تا به اين پايان مى بايست دماغ مان را ببنديم تا آن تعفن و بويى كه اينها داشت اذيتمان نكند. اين كارخانه سيمان در كنار همين جا، من يك مدتى در اين منطقه مى آمدم، چون خواهرم اينجا بود، البته قبل از انقلاب مى آمدم، طلبگى بود، منبر مى رفتم آنجا، صبح كه پا مى شديم، رختخواب و همه چيز يك قشرى از خاك سيمان و دود گرفته بود، به اين حدى بود كه همه چيز اينجا را آلوده كرده بودند.
در اين منطقه، كارخانه هاى سنگبرى ـ صنايع مزاحم ـ صنايع ضد محيط زيست همه چيز را آورده بودند از تهران و اطراف شهر به اينجا، براى اينكه اينجا را تحقير كنند. آنها هم نگران بودند از تاريخ سازى اين منطقه، و لذا شهر رى و مردم شهر رى مظلومند توى تاريخ جديد و شايد هم قديم هم همينطور بوده. اين كه بارها خراب شده اگر بتوانيم مثل آنچه كه الآن گفتيم بررسى كنيم شايد بتوانيم از اين زاويه ها پيدا بكنيم.
به هر حال حالا ما هستيم و اين شخصيت عظيم، و سرمايه مكتب اهل بيت در اينجا، و اين وديعه الهى كه اين جا آرميده، و اين شهر رى تاريخى كه از قديم هم تقدس داشته ـ حتى در زمان ساسانيان، مركز مقدس زرتشتيان و مغان بوده ـ و اين موقعيت و شرايطى كه دارد. و تهران كه الآن پايتخت انقلاب اسلامى در همه دنيا است با اينجا ارتباط دارد. ما بايد يك حساب ويژه اى روى شاه عبدالعظيم باز كنيم.
الحمدللّه حركتى كه جناب آقاى رى شهرى و دوستانشان اينجا كردند و دارند اين پايگاه را آماده مى كنند براى برنامه هاى درازمدت و خوب، قابل توجه است.


مجموعه مقالات كنگره حضرت عبدالعظيم حسني(ع) ج4
34

كند، ماندند و نخست وزير عوض كردند. در زمان قاجار هم اين كارها آسان نبود.
بعدش چون به عهدشان وفا نكردند تجديد شد و آن تحصن كبير اتفاق افتاد كه به مشروطه منتهى شد. باز اينجا بود.
در دورانهاى بعد از مشروطه، آيه اللّه حاج شيخ فضل اللّه نورى پايگاه حفاظتى شان همين جا بود. ايشان خوب كار سختى داشت. ديگر يكى از سخت ترين مبارزات را بايستى انجام مى داد. خوب شعار روز مشروطه بود. و مجاهدان مشروطه و افكار عمومى اينها جورى نبود كه بشود در مقابل او ايستاد، و ايشان احساس مى كردند كه مشروطه دارد به طرف انحراف مى رود و اهداف علمايى كه مشروطه را خلق كردند دارد از دست مى رود. مبارزه هم سخت بود، چون حرف زدن يك نوع كفر بود ـ آخرش هم جان خود را بر سر اين راه از دست دادند، چون ايستاد ـ همين جا در شهر رى و در آستانه عبدالعظيم.
در قطعات بعد هم شما نگاه بكنيد، مثلاً شخصيتى مثل مرحوم بافقى كه يك مجاهد حقيقتاً متحمس و از هر جهت شايسته بود، باز پناه به اينجا مى آورد. مرحوم مدرس وقتى كه مستأصل مى شود در يك مواردى باز به اينجا پناه مى آورد. همه اينها هم فقط يك پناه آوردن نيست. اگر در حد اين بود كه پناه بياورند و جان خودشان را نجات مى دادند آدم يك جور ديگرى حساب مى كرد.
اين جا برنامه بوده، يعنى مى آمدند و مى ماندند و شخصيتهاى اهل نظر به اينها ملحق مى شدند، و مى نشستند و فكر مى كردند و طراحى مى كردند و مبارزه مى كردند. پشتشان را داده بودند به اين آستان قدس و اين بسيار بااهميت است.
من اين كه عرض كردم كه وجه شبه مى شود زيارت عبدالعظيم با زيارت كربلا در تاريخ ما ـ در تاريخ 200 ساله دوره جديد ايران ـ تأثير اين منطقه واقعاً جدّى است، واقعاً اساسى است.
به همين دليل خانواده قاجار و خانواده پهلوى اينجا را تحقير كردند،

  • نام منبع :
    مجموعه مقالات كنگره حضرت عبدالعظيم حسني(ع) ج4
    تعداد جلد :
    4
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 139631
صفحه از 496
پرینت  ارسال به