>

101
دانش نامه ميزان الحكمه ج1

آن ، توضيحاتى آمده باشد كه ربطى به موضوع ندارد . اين كار ، براى اجتناب از تقطيع حديث بوده ، مگر آن كه مجبور به تقطيع آن شده باشيم.
27 . افزوده هاى ميان دو قلاّب (كروشه) از ماست ؛ خواه اين افزوده ها براى بيان مرجع ضمير غايب (مستتر يا بارز) باشد يا هر توضيح ديگرى.
28 . افزوده هاى ميان دو هلال (پرانتز) ، در متن عربى ، از مأخذ است ، خواه نسخه بدل باشد يا جز آن .
29 . حتّى الامكان ، كوشيده ايم تا واژگان پيچيده و دور از ذهن را شرح دهيم و براى اين كار ، به كتاب هاى اصلى لغت و غريب الحديث (مانند : النهايةى ابن اثير ، الصحاح جوهرى ، القاموس المحيط فيروزآبادى ، المصباح المنير فيّومى ، مفردات راغب و ديگر منابع معتبر) ، تكيه كرده ايم.
سعى كرده ايم معناى مناسب را شكار كنيم ـ البته اگر چنين تعبيرى درست باشد ـ و از ميان معانى متعدّدى كه گاه براى يك واژه ذكر مى شود ، معناى متناسب با سياق حديث را برگزينيم.
در شرح پاره اى عبارات و تركيبات پيچيده ، از كتاب هايى كه متون حديثى را شرح كرده اند (مانند : مرآة العقول ، الوافى ، حلية المتّقين ، توضيحات مجلسى در بحار الأنوار ، شرح نهج البلاغة ، فتح البارى و جز اينها) نيز كمك گرفته ايم.

8. آماده سازى نهايى

پس از آماده شدن متن دانش نامه ، با توجّه به اهمّيت موضوع ، ويرايش ، شرح لغات ، مقابله و تصحيح ، اِعراب گذارى ، و ترجمه «درآمد»ها و تحليل ها توسط كارشناسان خبره انجام مى شود و كتاب ، آماده طبع و نشر مى گردد.


دانش نامه ميزان الحكمه ج1
100

همواره كوشيده ايم تا آن بُرش نقل شده ، كامل ، تام و خالى از ابهام باشد ، ولو با آوردن توضيحات لازم در آغاز حديث ، و البته با رعايت زيبايى سياق و وارد نيامدن اخلال به نظم حديث.
بنا بر اين ، صدر حديث ، در واقع ، مكمّل متن است ، به طورى كه بدون آن ، گاه فهم حديث ، ناممكن مى شود ، و گاهى اوقات هم اين صدر در فهم پاره اى شناسه ها و خصوصيات حديث ـ كه به خواننده در فهم فضاى حديث كمك مى كند ـ مفيد است.
25 . قبلاً گفتيم كه معيار انتخاب متن از ميان متون ، رسايى و فراگيرى آن است ؛ امّا با اين حال ، گاه متن برگزيده ، داراى پاره اى اغلاط ناشى از تصحيف يا سهو راويان است.
در اين گونه موارد ، سعى كرده ايم كه آن اغلاط را به اقتضاى نوع غلط ، رفع و تصحيح كنيم ، از طريق مراجعه به چاپ هاى مختلف مأخذ ، و يا مراجعه به بحار الأنوار و ديگر كتاب هاى واسطه ، اگر اين كتاب ها از مأخذ ما نقل كرده باشند ؛ چرا كه در اين صورت ، به منزله نسخه اى از نسخه هاى مأخذ به شمار مى آيند ، و سپس ، مراجعه به منابع ديگر و تأييد گرفتن از آنها.
در همه اين موارد ، امانتدارى علمى رعايت گرديده و جدّا سعى شده از بازى با متن ، پرهيز گردد و توضيحات لازم ، در پاورقى آورده شود ، مگر در موردى كه تصحيف ، قطعى باشد . در اين صورت ، آن را در متن ، تصحيح كرده و به اشتباه ، در پاورقى ، اشاره شده است.
26 . در صورت وجود توضيحاتى در وسط متن برگزيده كه ربطى به موضوع ندارند ، از ذكر آنها خوددارى ورزيده و به جاى آن ، سه نقطه گذاشته ايم.
البته ، در احاديث كوتاه ، بنا بر آوردن تمام حديث بوده ، هرچند در لابه لاى

  • نام منبع :
    دانش نامه ميزان الحكمه ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    شیخی، حمید رضا؛ دیلمی، احمد؛ حسینی، رضا؛ محسنی نیا، محمدرضا؛ موسوی، رسول؛ وهابی، محمد رضا
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 66774
صفحه از 544
پرینت  ارسال به