>

13
دانش نامه ميزان الحكمه ج1

(1)

معناى سنّت

سنّت ، در لغت به معناى سيره و طريقت است و در اصطلاح علم حديث ، به قول ، فعل و تقرير ۱ پيامبر خدا و اهل بيت آن بزرگوار ، اطلاق مى شود . ۲
گفتنى است كه اين تعريفى است كه پيروان اهل بيت عليهم السلام از سنّت دارند؛ امّا نزد اهل سنّت ، اصطلاح سنّت به معناى قول ، فعل و تقرير پيامبر اسلام است .

تعميم معناى «سنّت» به احاديث اهل بيت

براى اثبات مرجعيت علمى و دينى اهل بيت عليهم السلام و حجّيتِ قول و فعل و تقرير آنان ، همانند پيامبر اسلام ، و تعميم سنّت به احاديثى كه از اهل بيت عليهم السلام نقل مى شود ، دلايل فراوانى از كتاب خدا و سخنان پيامبر خدا وجود دارد كه پرداختن به همه آنها در اين مقال نمى گنجد . ۳ در اين جا تنها به سه دليل روشن اشاره داريم:

1.در برخى از تعاريف ، كلمه «صفت» هم اضافه شده است و مقصود از آن ، خصوصيات جسمى و يا روحى است .

2.بنا بر اين ، احاديث ، همان سنّت نيستند ؛ بلكه انتقال دهنده سنّت و بازگوكننده آن هستند ؛ امّا گاه از باب توسّع ، و به خاطر آن كه اثبات كننده سنّت هستند ، به نام سنّت ، خوانده مى شوند (اُصول الفقه ، مظفّر : ج ۳ ص ۵۴) .

3.ر.ك : اهل بيت عليهم السلام در قرآن و حديث : ج ۱ .


دانش نامه ميزان الحكمه ج1
12

اى مردم! به خدا سوگند ، هيچ چيزى نيست كه شما را به بهشت نزديك كند و از دوزخ ، دور گرداند ، مگر اين كه شما را به آن فرمان دادم ، و هيچ چيزى نيست كه شما را به آتش ، نزديك ، و از بهشت دورتان گرداند ، مگر اين كه شما را از آن نهى كردم .
بنا بر اين ، حديث شناسى و آشنايى با سنّت رسول اكرم ، براى همه مسلمانان ، بويژه براى پژوهشگرانى كه مى خواهند برنامه هاى سازنده اسلام را در زمينه هاى اعتقادى ، اخلاقى و عملى ، از قرآن و سنّت استخراج كرده ، در مقاطع مختلف تاريخ ، به جامعه ارائه نمايند ، ضرورتى قطعى و اجتناب ناپذير است.
دانش نامه ميزان الحكمه ، تلاشى است متواضعانه و گسترده در جهت غبارروبى از چهره نورانى سنّت ، و زمينه سازى براى دستيابى همگان و بخصوص محقّقان به رهنمودهاى سازنده اسلام ، و گسترش فرهنگ اسلام ناب مبتنى بر آموزه هاى راستين قرآن و حديث .
در ابتدا ، نظر خوانندگان گرامى را به چند مطلب ، جلب مى نماييم :

  • نام منبع :
    دانش نامه ميزان الحكمه ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    شیخی، حمید رضا؛ دیلمی، احمد؛ حسینی، رضا؛ محسنی نیا، محمدرضا؛ موسوی، رسول؛ وهابی، محمد رضا
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 66497
صفحه از 544
پرینت  ارسال به