1 / 2
تأكيد بر حرام بودن انحصارطلبى در فَى ء
۹۸.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :پنج نفرند كه من و هر پيامبر مستجاب الدعوه اى ، آنان را لعنت كرده ايم: كسى كه به كتاب خدا بيفزايد ، كسى كه سنّت مرا فرو بگذارد ، كسى كه تقدير خدا را باور نداشته باشد ، كسى كه حرمت عترت مرا كه خداوند مقرّر داشته است ، بشكند ، و كسى كه فى ء ۱ را به انحصار خود درآورد و آن را بر خويشتن روا بشمارد.
۹۹.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :هفت نفرند كه من و هر پيامبر مستجاب الدعوه اى ، آنان را لعنت كرده ايم: ... و كسى كه فى ء را به انحصار خود درآورَد .
۱۰۰.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :من هفت نفر را لعنت كرده ام كه خداوند و هر پيامبر مستجاب الدعوه پيش از من نيز آنان را لعنت كرده اند : ... و كسى كه فى ء مسلمانان را به انحصار خود درآورَد و آن را براى خويشتن روا بشمارد.
۱۰۱.امام على عليه السلام :در تقسيم كردن فى ء ، واجب است كه ميان مسلمانانى كه اهل آن هستند (فى ء ، حقّ آنان است) ، عدالت (برابرى) رعايت شود و از به انحصار خود در آوردن آن ، خوددارى شود .
۱۰۲.امام على عليه السلام ـ چون گروهى ، از تقسيمِ برابرِ فى ء ميان مردم ، بر ايشان خرده گرفتند ـ :در اين فى ء ، هيچ كس را بر ديگرى امتيازى نيست ؛ چرا كه خداوند عز و جل خود ، آن را تقسيم كرده است . فى ء ، مال خداوند است و شما بندگانِ مسلمانِ خداييد و اين ، كتاب خداست كه بدان اقرار كرده ايم و به [حقّانيت] آن گواهى داده ايم و در برابر آن سر تسليم فرود آورده ايم و نيز سفارش پيامبر ما در ميان ماست .
پس ـ خدايتان رحمت كناد! ـ تسليم باشيد . و هر كس اين را نمى پسندد ، هر گونه كه مى خواهد ، روى برگرداند [و در پى كار خويش رود] ؛ زيرا آن كس كه فرمان خدا را به كار ببندد و طبق حكم خدا حكم كند ، هيچ بيمى بر او نيست.