يك. علم رجال
علم رجال ، دانشى است كه در آن ، شناخت راويان حديث و ويژگى هاى آنان كه در قبول يا ردّ حديث مؤثّر است ، مورد بحث و بررسى قرار مى گيرد و آشنايى با آن براى پژوهشگر ، ضرورى است .
دو. علم درايه
علم درايه ، دانشى است كه در آن ، خصوصيات سند ۱ (مانند: اتّصال ، انقطاع ، صحّت ، ضعف ، اِسناد ، ارسال) و يا خصوصيات متن (مانند اين كه : نصّ است يا ظاهر ، مجمل است يا مبيّن ، و محكم است يا متشابه) ، مورد بررسى قرار مى گيرد. آشنايى با اين علم نيز براى پژوهشگر علوم حديث ، ضرورى است .
سه. تخصّص در نقد و ارزشيابى متن
علم رجال ، پژوهشگر را با ويژگى هاى يكايك راويان ، آشنا مى كند و علمِ درايه ، ميزان صحّت و سقم سند و نيز چگونگىِ دلالت حديث را مشخّص مى نمايد .
سؤال مهم در اين جا اين است كه : آيا با تكيه بر اين دو دانش ، مى توان سخنى را كه استناد آن به اهل بيت عليهم السلام از طريق تواتر ، ثابت نيست ، به طور قطعى به آنان مستند كنيم يا صدور آن را نفى نماييم ؟ به سخن ديگر ، آيا صحّت سند حديث ، دليل صدور قطعى آن و ضعف سند ، دليل عدم صدور قطعى آن است يا خير ؟
بى ترديد ، پاسخ هر دو مورد ، منفى است . ممكن است سند صحيح باشد ، ولى متن صادر نشده باشد و راوى و يا ناسخ ، خطا كرده باشند ، و يا سند ، ضعيف باشد ، امّا متن صادر شده باشد. البته حجّيت حديث صحيح و عدم حجّيت حديث ضعيف در مسائل فقهى ، موضوع ديگرى است كه در اين جا