4 . اختصار
يكى ديگر از ويژگى هاى دانش نامه حديثى مطلوب،اين است كه در عين جامعيت، تا آن جا كه امكان دارد ، خلاصه و مختصر باشد . حذف احاديث مشابه و آوردن نشانى ها و اختلافات آنها در پاورقى ، اين هدف را تأمين مى كند و در اين صورت ، محقّق در كوتاه ترين فرصت ممكن ، مى تواند به مقصد پژوهشى خود ، نايل آيد.
5 . نقد ، ارزشيابى و جمع بندى
ويژگى هاى چهارگانه اى كه بدانها اشاره شد ، زمينه نقد و ارزشيابى سند ، متن و محتواى حديث را به طور كامل ، فراهم مى سازد. اكنون ، كارشناسان حديث ، به آسانى مى توانند با نقد و بررسى احاديث مربوط به هر موضوع ، درباره ميزان صحّت و سقم احاديث مربوط به آن ، اظهار نظر كنند و جمع بندى خود را از ديدگاه اسلام درباره آن ، ارائه نمايند ؛ امّا براى بهره بردارى بهتر و آسان ترِ عموم پژوهشگران در سطح جهان ، از دانش نامه هاى حديثى ـ به استثناى احاديثى كه كاربرد تخصّصى ويژه اى دارند (مانند احاديث فقهى) ـ لازم است جمع بندى مورد نياز عموم ، به عنوان «درآمد» به هر موضوع ، افزوده گردد.
6 . نمايه سازى
يك حديث ، گاه حامل چندين پيام براى رشته هاى مختلف علوم است ، به گونه اى كه براى انتقال آنها لازم است بارها در موضوعات مختلف ، بلكه در يك موضوع ، تكرار شود . اين اقدام ، سبب مى گردد حجم دانش نامه ، غير منطقى و مراجعه به آن ، خسته كننده و ملالت آور گردد . علاوه بر اين ، دريافت پيام هاى دقيق احاديث براى عموم پژوهشگران ، دشوار است ؛ بلكه در بسيارى از موارد ، امكان پذير نيست.
نمايه سازى براى پيام هاى حديث ، همراه با برنامه نرم افزارى براى نمايه ها ، علاوه بر حلّ اين مشكل ، كاربرد احاديث را در بسيارى از رشته هاى علوم و فنون ، تا بى نهايتْ افزايش مى دهد.