>

81
دانش نامه ميزان الحكمه ج1

متن پيام مقام معظّم رهبرى به مناسبت افتتاح رسمى «دار الحديث»

بسم اللّه الرحمن الرحيم
اهتمام به حديث ، پس از تمسّك به كتاب حكيم حميد ، برترين وظيفه اى است كه عالِم دين ، بدان مكلّف است. اين ، استضائه از انوار علم و حكمتى است كه از كلام و تعليم و هدايت پيامبر مكرّم اسلام صلى الله عليه و آله و ائمّه معصومين از اهل بيت آن حضرت عليهم السلام ساطع مى گردد و خِرد و انديشه انسانى را دستگيرى و راهنمايى ، و زندگى بشر را برخوردار از سلوك حكيمانه و خردمندانه مى كند و چنين است كه حضرت ابى جعفر ، به جابر مى فرمايد:
يا جابِرُ! وَاللّهِ لَحَديثٌ تُصيبُهُ مِن صادِقٍ فى حَلالٍ وحَرامٍ، خَيرٌ لَكَ مِمّا طَلَعَت عَلَيهِ الشَّمسُ حَتّى تَغرُبَ .۱
در تاريخ علم دين ، جمع حديث و حمل و فهم و درك و شرح آن ، يكى از بزرگ ترين فصول است و با يك نظر ، حديث ، مادرِ بسيارى از علوم اسلامى يا همه آنهاست. از اين روست كه عالِم دين شناس بزرگِ اقدم ، شيخ كلينى رحمه الله ، در مقدّمه كتاب كافى شريف ، حديث را برابر با علم دين دانسته و آن را محور علم و ايمان به شمار آورده است. دقّت و باريك بينى فقها و علماى برجسته سلف در امر حديث و چگونگى تحمّل آن و شرايط وثوق به روايت و ديگرِ آنچه در اين باب بر اهلش آشكار است ، همه از همين اهمّيت و عظمت شأنى كه درباره حديث و تأثير آن در سرنوشت فرد و جامعه اسلامى گفته شد ، سرچشمه مى گيرد.
امروزه ، درباره حديث ، به تدقيق و جداسازى سَره از ناسره ، و راست از دروغ ، و مسلّم از مشكوك ، و نيز به تأمّل در فهم معضلات و مفاد و مضمون هاى اساسى در آن ، و نيز به تطبيق يا نسبت يابىِ آن با كلام اللّه عزيز حكيم ، و شرح و بسط عالمانه و محقّقانه ، و نيز به نشر و همگانى كردنِ آنچه

1.المحاسن : ج ۱ ص ۳۵۶ ح ۷۵۶ ، بحار الأنوار : ج ۲ ص ۱۴۶ ح ۱۵ .


دانش نامه ميزان الحكمه ج1
80

شده بود . از اين رو ، تصميم گرفتم براى تكميل ميزان الحكمه ، از همكارىِ شمارى از طلاّب جوان و علاقه مند ، استفاده كنم و بركات اين مجموعه مبارك ، از همين نقطه آغاز شد.

تأسيس غير رسمى «دار الحديث»

كارِ جمعى و تشكيلاتى براى تكميل ميزان الحكمه ، نياز به بودجه و امكانات داشت . هزينه آغازِ كار را از امام خمينى ـ رضوان اللّه تعالى عليه ـ گرفتم ۱ و زيرزمين خانه خودم در قم را محلّ كار قرار دادم و كتاب هاى كتاب خانه شخصى ام را براى استفاده محقّقان ، به آن جا منتقل كردم و نام مؤسّسه را «دار الحديث» نهادم.
بارى! «مؤسّسه علمى ـ فرهنگى دار الحديث» در آغاز ، با هدف تكميل كتاب ميزان الحكمه ، با امكانات اندكى كه اشاره شد و با همكارى شمارى از فضلاى جوان حوزه علميه قم ، در سال 1366 ش ، به طور غير رسمى فعّاليت خود را شروع كرد.

افتتاح رسمى «دار الحديث»

به تدريج ، به فضل خداوند متعال ، همكاران شايسته اى جذب «دار الحديث» شدند و مكان نسبتا مناسبى براى توسعه فعّاليت ها تهيّه شد ۲ و سرانجام ، در 22 آبان ماه 1374 ، مقارن با بيستم جمادى ثانى 1416 ، سال روز ميلاد فرخنده حضرت فاطمه عليهاالسلام ، «مؤسّسه علمى ـ فرهنگى دار الحديث» با پيام مقام معظّم رهبرى آية اللّه خامنه اى ، افتتاح گرديد.

1.بودجه سال اوّل دارالحديث كه توسط حضرت امام رحمه الله تأمين شد ، حدود دويست و پنجاه هزار تومان بود.

2.اين مكان ، در آن تاريخ براى فعّاليت هاى محدود دارالحديث ، مناسب و كافى بود ؛ امّا در حال حاضر با عنايت به گستردگىِ كار ، به فضل خداوند منّان ، مكان جديدى فراهم آمده است كه علاوه بر پژوهشكده علوم و معارف حديث ، دانشكده علوم حديث را نيز در خود جا داده است .

  • نام منبع :
    دانش نامه ميزان الحكمه ج1
    سایر پدیدآورندگان :
    شیخی، حمید رضا؛ دیلمی، احمد؛ حسینی، رضا؛ محسنی نیا، محمدرضا؛ موسوی، رسول؛ وهابی، محمد رضا
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1384
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 66485
صفحه از 544
پرینت  ارسال به