ميراث مكتوب علوی - صفحه 90

فرمود:
الق دواتك واطِل جِلفة قلمك و فرّج بين السطور و قرشِط بين الحروف، فان ذلك أجدَرُ بصباحة الخطّ ؛دواتت را ليقه بينداز و از جاى تراش تا نوك خامه ات را دراز ساز و ميان سطرها را گشاده دار و حرف ها را نزديك هم آر كه چنين كار زيبايى خط را سزاوار است.۱
اكنون و پس از گزارش اندكى از بسيار از آنچه را مولا درباره كتابت حديث و ضرورت نشر و گسترش آن و تأكيد و ترغيب به نگارش و نشر آن آورديم، بپردازيم به گزارش ميراث ارجمند و والاى مكتوب اميرمؤمنان على عليه السلام:

ميراث مكتوب علوى

بى گمان، امام على عليه السلام از كاتبان وحى، بل سرآمد كاتبان وحى است، و نيز نگارنده نامه هاى رسول اللّه صلى الله عليه و آله. نامه هايى بر جاى مانده از پيامبر صلى الله عليه و آله نشانگر آن است كه بخش عظيمى از آنها به خامه مولاست . ۲ نصوص فراوان حديثى و تاريخى نشانگر آن است كه رسول اللّه صلى الله عليه و آله در شبانه روز «وقت» ويژه اى براى على عليه السلام مقرر فرموده بودند كه مولا به محضر رسول اللّه صلى الله عليه و آله مى شتافتند، پيامبر مى فرمودند و مولا مى نگاشتند، تفسير، معارف، احكام و... .
علامه عاليقدر، و پژوهشگر سختكوش روانشاد آيت اللّه على احمدى ميانجى رحمه الله ـ كه در تتبع و جستجوگرى حقاً كم نظير بودند ـ نوشته اند:
از مصادر حديثى و وثايق تاريخى چنين برمى آيد كه پيامبر صلى الله عليه و آله براى اميرمؤمنان زمان را در شب و روز ويژه ساخته بود كه در آن زمان خاص به املاى قرآن، تفسير، تأويل و ناسخ و منسوخش مى پرداخت و نيز احكام و معارف را املا مى كرد و على عليه السلاممى نوشت. ۳
محدث جليل القدر، شيخ حر عاملى نوشته اند:
نصوص متواتر گزارش شده از رسول اللّه صلى الله عليه و آله نشانگر آن است كه پيامبر صلى الله عليه و آله على عليه السلام را به نگارش تنزيل و تأويل كتاب اللّه و نيز كتابت سنت امر مى كرده است. رسول اللّه صلى الله عليه و آله از على عليه السلام مى خواست تا آنچه را از احاديث و احكام شرعى و... به او القا مى كند، براى انبازهايش در امامت و ولايت بنگارد، على عليه السلام گفت: انبازهاى من كيان اند؟ رسول اللّه صلى الله عليه و آلهفرمود: الائمة من ولدك. ۴ على عليه السلام

1.نهج البلاغه، تحقيق صبحى صالح، ص ۵۳۰ (شماره ۳۱۵).

2.در ذيل برخى نامه ها نام كاتب آمده است. نامه هايى كه مولا مى نگاشته اند، در فرجام آن آمده است : «و كتب على بن ابى طالب عليه السلام: (مكاتيب الرسول، ج ۳، ص ۴۶۴) ، يا «و كتب على»: (همان، ص ۷۰ و ۴۵۸) .

3.همان ، ج ۱، ص ۴۰۳ .

4.الفوائد الطوسية، ص ۲۴۳ و نيز ر. ك : الامالى للطوسى، ج ۲، ص ۵۶ (چاپ نجف)؛ علل الشرائع، ص۲۰۸؛ الأمامة والتبصرة، ص ۱۸۳ ؛ مكاتيب الرسول، ج ۱، ص ۴۰۴ ـ ۴۰۳ از منابع بسيار.

صفحه از 103