365
تاريخ حديث شيعه در سده های هشتم تا یازدهم هجری

و معاد را از اهل بيت وحى ، استنباط نموده است ؛ ۱ ولى اين كار ، چندان دوام نيافت و چنان كه قبلاً گفته شد ، بيشتر تأليفات حديثى اين دوره بر اساس تفكّر اخباريگرى شكل گرفته است و با ظهور اخباريگرى و مقابله دو نحله فكرى ، اصولى ـ اخبارى ، باعث توجّه به علم حديث و گسترش فعّاليت هاى حديثى گرديده است. كاوش هاى حديثى كه در اين دوره بر روى منابع حديثى شيعه و بخصوص كتب اربعه صورت گرفت ، در تاريخ حديث شيعه بى نظير است. راجر سيورى ، درباره فعّاليت هاى حديثى اين دوره مى نويسد:
حديث در اين دوره ، به صورت گردآورى و مقابله ۲ احاديث شيعى بود. ۳
ولى با تتبّع و جستجو در منابع حديثى ، پژوهش هاى حديثى اين دوره را ـ بيشتر از مواردى كه سيورى نقل مى كند ـ بدين گونه مى توان دسته بندى كرد:
يك . تدوين ، دو . ترجمه ، سه . حاشيه نوسى ، چهار . درايه ، پنج . رجال ، شش . شرح نويسى ، هفت. غريب الحديث ، هشت . فقه الحديث. در اين فصل و فصل بعد ، به اين عناوين مى پردازيم .

يك . تدوين

تدوين يا گردآورى مجموعه هاى حديثى در اين دوره به سه شكل انجام گرفته است: اربعين نويسى ، گستردهْ نگاشت و تك نگارى.

1.همان جا.

2.مقابله در لغت به معناى تطبيق يا مقايسه دو نسخه و مانند آن ، و در اصطلاح ، دو نسخه از كتابى را براى پيدا كردن غلط هاى آن با هم خواندن است (ر.ك: لغت نامه دهخدا ، ذيل «مقابله») . براى مثال ، خاتون آبادى مى نويسد: «در زمان شاه عبّاس ثانى در سال ۱۰۵۹ ق ، فقير در خدمت مولانا عبداللّه تونس ، مقابله [كتاب ]من لايحضره الفقيه را شروع كرده بودم» يا «چندين سال مقابله احاديث اهل بيت عليهم السلام در خدمت رئيس المحدّثين مولانا محمّد تقى مجلسى كردم. اصول كلينى و [كتاب] من لا يحضره الفقيه ، بالتّمام ، در خدمت آن جناب ، سماعا به عمل آمد» (وقايع السنين والأعوام ، ص ۵۱۶).

3.ايران عصر صفوى ، ص ۲۳۳.


تاريخ حديث شيعه در سده های هشتم تا یازدهم هجری
364

فصل ششم : متون حديثى در سده هاى دهم و يازدهم هجرى

گسترش روز افزونِ فعّاليت هاى حديثى ، باعث بروز نوآورى هايى در ذهن متخصّصان اين رشته گرديد و اهل فنّ را بر آن داشت تا با احياى كتب حديثى ، مطالب اين رشته را به طور اختصاصى دنبال نمايند.
تصادم آرا و افكار ، يعنى گسترش تفكّر اخباريگرى از يك سو ، و مقابله اصوليان با آنها ، از سوى ديگر ، گروهى از علما را بر آن داشت تا تلفيقى بين عقل و نقل به وجود آورند و اين كار مهم ، توسط صدر المتألّهين ملاّ صدرا (م 1050 ق) شكل گرفت. وى در علوم نقلى ، شاگرد شيخ بهاءالدين عاملى بوده و سال هاى متمادى نزد او به قرائت فقه ، اصول ، حديث و رجال ، اشتغال داشته است و از وى ، حديث نقل مى كرده است. ۱
دوره حكومت صفويّه ـ كه دوره انقطاع از تصوّف و ابتلا به اخباريگرى بود ـ ملاّ صدرا را بر آن داشت تا با تأليف كتاب كسر أصنام الجاهليّة ، با استشهاد به آيات و احاديث و گفتار فلاسفه ، پاسخى فلسفى به صوفيان بدهد.
وى در علم حديث و رجال ، صاحب نظر بوده و بسيارى از حقايق مربوط به مبدأ

1.شرح حال و آراى فلسفى ملاّ صدرا ، ص ۴.

تعداد بازدید : 103401
صفحه از 461
پرینت  ارسال به