65
تاريخ حديث شيعه در سده های هشتم تا یازدهم هجری

نجم الدين ابى نصر محمّد بن موسوى ، نقيب كاظمين ، نقل كرده است . در اين بخش نيز محقّق كتاب ، نشانى دعاها را از مصباح المتهجّد ، ارائه كرده است . در ادامه ، «دعاى سمات» آمده و سپس ، دعاى صبح هر روز از الصحيفة السجادية ، با تصريح به نام آن آمده است .
از دعاهاى ديگر اين بخش ، دعاى افتتاح ، دعاى سحر ماه رمضان ، دعايى براى قضاى حوائج از صحيفه و دعاى فرج از امام سجّاد عليه السلام است .
در ادامه باب چهارم ، اَحراز ، حُجُب و عوذه هاى مروى از ائمّه عليهم السلام ، به نقل از كتابى در خزانه كاظمين به نام منية الداعى و غنية الواعى ، وقف ابن يلميش (كه بر آن دست خطّ رضى الدين ابن طاووس براى فردى كه آن را نزد وى قرائت كرده بوده) ، آمده است . در اين بخش نيز كتاب هاى الخصال ، مكارم الأخلاق ، كتاب من لا يحضره الفقيه ، الأمالى طوسى ، مهج الدعوات وطب الأئمّة عليهم السلام در مأخذيابى محقّق كتاب ، عرضه شده است .
سپس ، اختيارات ايّام به نقل از امام صادق عليه السلام از پيامبر صلى الله عليه و آله آمده و در پىِ آن ، نمازهاى امامان براى قضاى حوائج ، به نقل از منية الداعى ياد شده آمده است .
از ديگر ادعيه باب چهارم ، «الوسائل إلى المسائل» از امام رضا عليه السلام (به نقل از كتاب هاى كتاب خانه ابن طاووس) و «دعاى جوشن» است .
در پايان جلد اوّل ، ابتدا دعايى از اميرمؤمنان كه پس از خطبه «تطنجيه» ايراد كرده ، آمده است . نويسنده ، سپس به كتابى اشاره كرده كه ، شامل شش خطبه در ملاحم و دو خطبه در رجعت است و دست خطّ سيّد بن طاووس بر آن است . يكى از اين خطبه ها ، خطبه بلند «لؤلؤيه» است كه سيّد هبة اللّه در كتاب خود ، آورده است . جلد اوّل المجموع الرائق با مدايح علوى عودى پايان مى پذيرد . باب پنجم (جلد دوم) ، درباره اخبار و مناقب ائمّه عليهم السلام است . بيشتر مطالب اين باب ، گلچينى از كمال الدين


تاريخ حديث شيعه در سده های هشتم تا یازدهم هجری
64

كتاب ، در موضوعات گوناگون و متفرّقه و عمدتاً در باب ادعيه و امامت امامان و مناقب حضرت امير عليه السلام است . از ويژگى هاى كتاب آن كه نويسنده ، برخى از كتاب هاى كلامى و حديثى پيشينيان را در اثر خود ، درج كرده است كه مشخّصات اين كتاب ها خواهد آمد . ابواب كتاب ، از اين قرار است :
باب اوّل ، درباره خواص قرآن كريم و احاديث طبّى از ائمه عليهم السلام است . در اين باب ، نويسنده ، خواص ، فضائل و آثار قرائت يا كتابت يكايك سُوَر قرآن را بدون اسناد به معصوم عليه السلام آورده است . در اين بخش ، به ندرت حديث به چشم مى خورد . سيّد هبة اللّه ، مصادر احاديث خود را ذكر نمى كند . محقّق كتاب نيز كه منابع احاديث را نيافته ، به مواضع نقل برخى از آنها در مصباح الكفعمى اشاره نموده است . ۱
در ادامه باب ، احاديث در زمينه طب از معصومان عليهم السلام ، آمده است . از مصادر اين بخش ـ كه محقّق كتاب ارائه كرده ـ مكارم الأخلاق ، ۲ طب الأئمّة عليهم السلام ، ۳ الكافى ۴ و كتاب من لايحضره الفقيه ، ۵
شايان ذكرند .
در باب هاى دوم و سوم ، نويسنده ، كتاب الاعتقادات صدوق و جمل العلم والعمل سيّد مرتضى را درج نموده است . باب چهارم ـ كه بيش از نصف جلد اوّل را شامل شده ـ در بردارنده ادعيه ، اَحراز ، حُجُب و اختيارات ايّام وارد از ائمّه عليهم السلام است . در ابتداى اين باب ، تعقيبات نمازهاى واجب آمده كه محقّق كتاب ، نشانى آنها را در مصباح المتهجّد شيخ طوسى به دست داده است . در بخش دوم باب چهارم ، دعاهاى ايّام هفته از امام كاظم عليه السلام آمده كه نويسنده ، آنها را از دستْ خطّ جدّ پدرى خود ،

1.المجموع الرائق، ج ۱، ص ۸ ، ۹، ۱۰، ۱۱ و ۱۲.

2.همان، ص ۳۰.

3.همان جا.

4.همان، ص ۳۱، ۳۲ و ۳۳.

5.همان، ص ۳۲.

  • نام منبع :
    تاريخ حديث شيعه در سده های هشتم تا یازدهم هجری
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1385
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 103886
صفحه از 461
پرینت  ارسال به