533
نهج الدّعا (ع-ف) ج2

خالد بن عبد العزّى

در اُسد الغابة (ج 2 ص 102) از او با كنيه ابو خنّاش و در الإصابة (ج 2 ص 207) با كنيه ابو خنّاس ياد شده ؛ امّا نسايى ، كنيه او را ابو مِحرَش آورده است كه اين قول ، قوى است ؛ زيرا ابو خنّاس ، كنيه فرزند او مسعود است .

ر . ك : الاصابة : ج 2 ص 207.

خبّاب بن اَرْت

كنيه خبّاب ، ابو عبد اللّه است و صحيح آن است كه وى ، تميمى بوده است . او هم پيمان بنى زُهره بود و در دوران جاهليت ، سباييان او را به اسارت بردند و زنى از خزاعه ، او را خريد و آزادش كرد . خبّاب ، پيش از ورود پيامبر صلى الله عليه و آله به خانه ارقم (در مدينه) مسلمان شد و اميرمؤمنان ، او را از پنج پيش گامِ در اسلام شمرده و فرموده است : «خبّاب ، از پيش گامان نبطيان [در اسلام آوردن] است» .

ر . ك : الخصال : ص 312 ح 89 .

او گرفتار بيمارى طولانى اى بود و در شمار شكنجه شدگان در راه خدا به شمار مى آمد . خليفه دوم ، در دوران خلافتش از او پرسيد : چه آسيبى از مكّيان ديدى ؟
گفت : به پشتم نگاه كن .
خليفه به پشت خبّاب نگاه كرد و گفت : تاكنون ، پشتِ مردى را اين چنين نديده ام !
خبّاب گفت : برايم آتشى برافروختند و مرا در آن انداختند . شعله آتش را چيزى جز چربىِ كمرم خاموش نكرد .
خبّاب ، در جنگ بدر و جنگ هاى بعد ، همراه پيامبر خدا بود و در جنگ هاى نهروان و صفّين ، همراه امام على عليه السلام بود . در بازگشت امام على عليه السلام از صفّين ، در سال 37 هجرى درگذشت و على عليه السلام بر وى نماز خواند و در پشتِ كوفه دفن شد . او اوّلين كسى است كه در پشت كوفه دفن گرديد . وى هنگام درگذشت ، 73 سال داشت .

ر . ك : الاستيعاب : ج 2 ص 21 ش 646 ، الإصابة : ج 2 ص 221 ش 2215) .


نهج الدّعا (ع-ف) ج2
532

كتاب هاى رجالى نامش عنوان شده است . وى از ياران امام رضا عليه السلام بوده و از امام جواد عليه السلام نيز روايت كرده است ، به چند دليل :
اوّل اين كه ما در اين طبقه ، به عنوان حُمران ، دست نيافتيم . دوم اين كه نفيس خادم كه نامش در روايت آمده، به گفته ابن خلدون در تاريخش (ج 4 ص 299) از اطرافيان معتمد عبّاسى (م 275 ق) بوده و اين خود ، مؤيّد آن است كه تصحيف ، صورت گرفته است . سوم اين كه عمران بن محمّد ، در إثباة الهداة (ج 4 ص 30) معجزه اى از امام جواد عليه السلام روايت كرده است و اين ، وقوع تصحيف را تأييد مى كند . چهارم اين كه تصحيف عُمران به حُمران ، امر شايعى است ؛ چرا كه اين دو كلمه در رسم الخط ، تشابه دارند . بنا بر اين ، اين شخص ، همان عمران بن محمّد اشعرى است و شيخ طوسى ، او را ثقه دانسته است .

ر . ك : رجال الطوسى : ص 360 ش 5235 ، الفهرست : ص 119 ش 526.

حنظلة بن اسعد

حنظلة بن عبد اللّه بن اسعد شبامى ، از ياران امام حسين عليه السلام بود و در روز عاشورا با ايشان به شهادت رسيد . او پيش از جنگيدن ، سپاهيان دشمن را نصيحت كرد و امام حسين عليه السلام برايش دعا نمود . او با امام عليه السلام چنين بدرود گفت : «درود خدا بر تو و بر خاندان تو باد ! خداوند ما و تو را در بهشت ، گِرد آورد» . او خود را سپرِ امام حسين عليه السلام كرد و با صورت و سينه اش ، ايشان را از اصابت تيرها و نيزه ها و شمشيرها حفظ مى كرد . در زيارت هاى «ناحيه مقدّسه» و «رجبيّه» به او سلام داده شده است .

ر . ك : رجال الطوسى : ص 100 ش 977 ، تاريخ الطبرى : ج 5 ص 443.

حنظلة بن حِذَيم

ابو عبيد حنظلة بن حُذَيم بن حنيفه مالكى ، در كودكى به همراه پدر و پدر بزرگش به حضور پيامبر خدا رسيد .

ر . ك : الجرح والتعديل : ج 2 ص 239 ، اُسد الغابة : ج 2 ص 63.

  • نام منبع :
    نهج الدّعا (ع-ف) ج2
    سایر پدیدآورندگان :
    افقی، رسول؛ سرخه ای، احسان؛ شیخی، حمیدرضا
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1385
    نوبت چاپ :
    اوّل
تعداد بازدید : 72691
صفحه از 680
پرینت  ارسال به