table
| style="BORDER-RIGHT: 1px solid; BORDER-TOP: 1px solid; BORDER-LEFT: 1px solid; BORDER-BOTTOM: 1px solid"
borderColor=#dae6e7>
cellPadding=0 width="100%" border=1>
«یحیی بن زید(ع)»، محمد قنبری، قم: دار الحدیث، چ اول، 1385، 168 ص، رقعی.
در روستای سرپل (امام خورد)، در سه فرسخی شبرقان (مرکز ولایت جوزجانان افغانستان) مزاری وجود دارد که به امام یحیی مشهور است. مستندات تاریخی و مندرجات کتب انساب گویای آن است که این مزار متعلق به یحیی بن زید بن علی بن حسین(ع) است.
کتاب «یحیی بن زید(ع)» نگاهی به زندگی و حوادث رخداده در طول عمر کوتاه اوست که در پنج فصل سامان یافته است. پس از مقدمهای درباره امامزادگان و حضور ایشان در سرزمینهای پارسیان، فصل اول به آشنایی با یحیی بن زید اختصاص یافته و در آن از تبارنامه علوی او، مقام علمی و منزلت اجتماعی پدرش زید بن علی و دیگر خانواده وی سخن به میان آمده است.
از آنجا که یحیی ادامهدهنده قیام پدرش در خونخواهی شهیدان کربلا بود، فصل دوم کتاب درباره قیام اوست. در این فصل با چگونگی حرکت یحیی و مسیرهای حرکت و درگیریها او با نیروهای حکومتی و شهادت او آشنا خواهیم میشویم.
منزلت یحیی عنوان فصل سوم کتاب است. روایت کتاب پر ارج صحیفه سجادیه داستانی شنیدنی دارد که از متوکل بن هارون از اصحاب امام صادق(ع) نقل شده است. آنچه متوکل بیان کرده ـ که حاکی از منزلت یحیی است ـ در این فصل به رشته تحریر درآمده و در پی آن چند روایت که از طریق یحیی در کتب حدیثی شیعه آمده بیان شده است.
فصل چهارم کتاب درباره مدفن یحیی است. در این فصل، با استفاده از آنچه مورخان و علمای انساب گفتهاند، ثابت شده مقبره موجود در کشور افغانستان از آنِ یحیی است و آنچه در جاهای دیگر، از جمله گرگان، بدین شخصیت ممتاز منسوب است به دیگران اختصاص دارد.
قیام یحیی آخرین قیام خاندان علوی نبود، بلکه قیامهای دیگری در پی آن رخ داد که فصل پایانی کتاب، به صورت گذرا به معرفی آنها پرداخته است.
گفتنی است این کتاب به سفارش گروه مرمت و احیای بقعه یحیی بن زید ـ که به تأکید مقام معظم رهبری به این کار اشتغال دارند ـ تدوین شده است.
|
cellPadding=0 width="100%" border=1>
«آه سرد، بررسي حسرت در قرآن و حديث» محمد علی سروش ، قم : دار الحدیث ، چ اول ، 1386 ، 180 ص ، رقعی .
« حسرت آه سردي است كه زندگي را در گذشتهها و به خاطر نداشتهها منجمد ميكند ؛ احساسي كه كم و بيش همه آن را تجربه كرده ايم . به راستي چه مي شود كه انسان به حسرت و پشيماني دچار ميشود ؟ حسرت چه پيامدهايي براي زندگي انسان دارد ؟. براي آن كه به حسرت دچار نشويم چه بايد بكنيم و ... ».
«آه سرد»، با نگاهي ويژه به يكي از هيجانهاي رايج در ميان انسانها مي پردازد و با بازخواني نوين اين مفهوم ، آن را در ميان متون ديني نيز جستجو ميكند و سرانجام با تلفيقي زيركانه ، با ادبياتي كه براي عموم مردم تهيه شده است مطالب خويش را ، به تشنگان معارف اسلامی پیشكش میكند .
اگرچه حسرت در ميان ما مفهوم نا آشنايي نيست اما تحقيقي كامل از آن بسيار ناآشنا است ؛ به همين دليل «آه سرد»، در عرصه نگارش، بسيار غريب است و مشابهي براي آن سراغ نداريم و از همين جاست كه به ارزش كار نويسنده و زحمات طاقت فرسايي كه ايشان متحمل شده اند پي ميبريم .
«آه سرد »، از چهار فصل تشكيل شده است . نخست كلّياتي در مورد حسرت ، دوم نشانهها و موضوعات آن ، سوم ، پيامدها و عوامل حسرت و چهارم درمان حسرت ، فصلهای كتاب را تشكیل دادهاند.
امروزه كه بهزيستي ، شادي و زندگي رضايتمندانه ، جزء اصول نخستين زندگي بشري و هدف مكاتب روانشناسي پيشرفته قرار گرفته ، مغفول مانند گنجينههاي فرهنگي و ديني، بسيار غمانگيز است و لذا تحقيقاتي همانند «آه سرد» اين اميد را در دل زنده ميكند كه جويندگان شادكامي و بهزيستي ابتدا از كوزه خانه خود سيراب شوند ، آن گاه گرد جهان گردند .
اميد است با تكنگارههايي چون «آه سرد» و «شعلههاي سرد» _ كه كمي پيشتر از همين نويسنده به زيور طبع آراسته شده است ، مسير بازخواني مفاهيم روانشناختي متون اسلامي گشوده شود و اين مفاهيم با ادبياتي روزآمد در اختيار علاقهمندان قرار گيرد .
|
cellPadding=0 width="100%" border=1>
«غنچههاي شرم ، نگاهی نو به مفهوم حیا» ، عباس پسندیده ، قم ، دار الحدیث ، چ اول ، 1386 ، 144 ص ، رقعی .
« چه اندازه حيا را مي شناسيد؟ چرا حيا در ميان ما غريبه است ؟ ..... اثر حاضر تلاشي است براي باز شناسي اين مفهوم و روشنسازي نقش مثبت آن در زندگي . اين كتاب به غنچههاي نو شكفته زندگي تقديم ميشود » 
( برگرفته از متن كتاب )
«غنچههاي شرم» ، به حيا ، يكي از ويژگيهاي اسلامي كه در دنيای مدرن به فراموشي سپرده شده است مي پردازد ؛ نيرويي كه در دنياي مدرن ميتواند از بسياري از آسيبهاي اجتماعي و فردي زمان ما جلوگيري به عمل آورد . حيا، نيرويي است مهار كننده و نظم دهنده كه رفتار و افكار انسان را بر اساس «شرع» و «عرف» تنظيم ميكند ؛ لذا هرچند با مفاهيمي مثل عفاف و حجاب رابطه دارد اما كاملا" با آنها متفاوت است.
«غنچههاي شرم» ، از چهار بخش تشكيل شده است كه در بخش نخست به ماهيت حيا و در بخش بعد به قلمرو حيا و در بخش سوم به پديده كمرويي و در بخش آخر به پديده بيحيائي پرداخته است .
اگر ميخواهيد درباره رابطه حيا و خلوت ، حيا و گمنامي ، حيا و پوشش ، حيا و خانواده ، حيا و رسانه و ... اطلاعاتي كسب كنيد ميتوانيد به بخش دوم اين كتاب مراجعه كنيد.
«غنچههاي شرم» به شما اطلاعاتي ميدهد كه بين كمرويي و حيا تفاوت قائل شويد و ریشه آن را شناخته ، به درمان آن بپردازيد .
«غنچههاي شرم» به مفهوم بيحيائي نيز پرداخته است و با مباحث مفهوم شناسي ، عوامل و پيامدهاي بي حيائي كتاب را به پايان برده است .
اين كتاب ، براي استفاده عموم نوشته شده است و بسياري از نوجوانان و جوانان و مربيان و والدين ميتوانند از اين كتاب استفاده كنند و گامي در جهت بالا بردن توان خويشتنداري خود و جامعه بردارند .
|
cellPadding=0 width="100%" border=1>
علوم حدیث؛ شماره 43
چهل و سومین شماره فصلنامه «علوم حدیث» منتشر شد.
در شماره جدید این نشریه که دارای امتیاز علمی ـ پژوهشی است، این مقالهها به چاپ رسیده:
صحیحه أبان و تأثیر آن بر شیوه استنباط (محمد سروش)، دامنه معنایی حکمت در قرآن، اخلاق و حدیث (دکتر سید حسن اسلامی)، حدیث ذباب: آموزهای طبی یا حدیثی مجعول (علی نصیری)، گرایشهای مانوی در روایت «آکِلَة الخَضِر» (جی. اچ. کراموس ـ محمدمهدی تقدیسی)، حوزه حدیثی مغاربه (مهدی مهریزی)، نگاهی دیگر به تفسیر اثری (سید هدایت جلیلی)، چون و چرایی در تشخیص موضوعات (زهرا اخوان صراف)، بازشناسی یک راوی: اسماعیل بن ابی زیاد سکونی (حمید باقری)، چکیده مقالات به انگلیسی.
صاحب امتیاز «علوم حدیث»، دانشکده علوم حدیث و سردبیر آن محمد محمدی نیک (ریشهری) است.
style="margin:0 10px; text-align:justify; text-justify:kashida; line-height:25px"> |
cellPadding=0 width="100%" border=1>
| style="BORDER-RIGHT: 1px solid; BORDER-TOP: 1px solid; BORDER-LEFT: 1px solid; BORDER-BOTTOM: 1px solid" borderColor=#aaaaaa background=M10-006_files/te.jpg> منتشر مي شود:
«موسوعة العقائد الإسلامیة»، محمّد ریشهری، با همکاری: رضا برنجکار و علی نقی خدایاری و عبدالهادی مسعودی، قم: دار الحدیث، ج 6، 530 ص.
«موسوعة العقائد الإسلامیه» درصدد عرضه نظاممند آیات و احادیث اعتقادی همراه با توضیح و تحلیل این مباحث بر پایه قرآن و حدیث است. در این پژوهش، سه کار اصلی در مورد اعتقادات انجام پذیرفته است: 1. گردآوری آیات و احادیث اعتقادی 2. تنظیم موضوعی آیات و احادیث گردآوری شده 3. تحلیل مباحث مهم و حل تعارضات احتمالی و پاسخگویی به شبهات.
جلد ششم این مجموعه، با موضوع «عدل الله» به زودی منتشر خواهد شد.
«دانشنامه عقاید اسلامی»، محمّد ریشهری، با همکاری: رضا برنجکار و علی نقی خدایاری و عبدالهادی مسعودی، ترجمه: جعفر آریانی، قم: دار الحدیث، ج 8 و 9، 482 و 464 ص.
این اثر، مشتمل بر متن کتاب «موسوعة العقائد الاسلامیه» است که همراه با ترجمه فارسی آن منتشر میشود. جلد هشتم و نهم این مجموعه، یکسره درباره عدل خداوند است.
«موسوعة میزان الحکمة»، محمّد ریشهری، با همکاری جمعی از فضلا، قم: دار الحدیث، ج 4 و 5، 482 و 536 ص.
«موسوعة میزان الحکمة» کتابی فراگیرتر و جامعتر از «میزان الحکمة» است که بر اساس شیوه الفبایی ـ موضوعی به گزارش احادیث مرتبط با موضوعات پرداخته است. این دانشنامه با استناد به آیات و روایات معصومان(ع) به توضیح و تبیین موضوعات، مفاهیم و مدخلهای دینی میپردازد که از جهت موضوعی از دامنه گستردهای برخوردار است و مفاهیم دینی، اعتقادی، اخلاقی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را پوشش میدهد.
جلد چهارم این مجموعه، مدخلهای أمل، امامت و امت را در بردارد و جلد پنجم آن، شامل مدخلهای امت ، امانت ، امنیت و ایمان است که منتشر میشود.
«دانشنامه میزان الحکمة»، محمّد ریشهری، با همکاری جمعی از فضلا، ترجمه: حمیدرضا شیخی، قم: دار الحدیث، ج 7 و 8، 532 و 544 ص.
این اثر، متن کتاب «موسوعة میزان الحکمة» است که با ترجمه فارسی منتشر میشود. جلد هفتم و هشتم این مجموعه شامل این مدخلها است: جلد هفتم: امت و امانت، جلد هشتم: امنیت و ایمان.
«دانشنامه امیرالمؤمنین(ع) بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ (فارسی ـ عربی) »، محمّد ریشهری و سید محمدکاظم طباطبایی و محمود طبایینژاد، ترجمه: سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا) و محمدعلی سلطانی و جواد محدثی و عبدالهادی مسعودی و مهدی مهریزی، قم: دار الحدیث، چ اول 1386، 14 ج..
این کتاب كه برای نخستین بار به شکل حاضر منتشر میشود، مشتمل بر ویرایش دوم دو اثر پیشین دار الحدیث است که با یکدیگر، تلفیق شدهاند؛ آن دو اثر عبارتند از: «موسوعة الإمام علی بن ابی طالب فی الکتاب والسنة والتاریخ» (صرفا" عربی و چاپ شده در سال 1379) و «دانشنامه امیرالمؤمنین(ع)» (صرفا" فارسی و چاپ شده در سال 1381).
این مجموعه، تنها گردآوری سخنان امیرمؤمنان(ع) و متون تاریخی درباره ایشان نیست؛ بلکه با معرفی شخصیت و زندگانی ایشان، از تولد تا شهادت، زمان و مکان صدور سخنان گهربار آن امام را نیز ارائه میدهد و این امکان را برای خواننده فراهم میآورد تا معنای اصلی، عمق و چرایی مواضع و سخنان امام را دریابد. در کتاب حاضر که برای مخاطب فارسی زبان طراحی و تدوین شده است، اصل عربی آیات و احادیث و روایات تاریخی، همراه با اِعراب و مصدریابی گسترده آمده است. ضمناً جلد چهاردهم کتاب به نمایه (موضوعات ، اعلام و ...) اختصاص دارد که به همت محمد مرادی تنظیم شده است.
|
cellPadding=0 width="100%" border=1>