197
ميزان الحكمه ج 12

3803

ذَمُّ الانهِماكِ في طَلَبِ النَّحوِ

۲۰۱۵۱.رسولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله :مَنِ انهمَكَ في طَلَبِ النَّحوِ سُلِبَ الخُشوعَ . ۱

۲۰۱۵۲.عنه صلى الله عليه و آله :مَنِ انهمَكَ في طَلَبِ العَرَبيَّةِ سُلِبَ الخُشوعَ . ۲

(انظر) البلاغة : باب 393.

بيان :

سَنَدُ هذين الحديثين ضعيف و الظاهر أنّ المراد منهما ـ على تقدير صحتهما ـ هذا المبالغة في طلبه و الغفلة عن الهدف من تعلمه و هو فهم الشريعة المقدّسة .

3803

نكوهش غرق شدن در تحصيل علم نحو

۲۰۱۵۱.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :هركه در تحصيل علم نحو غرق شود، خشوع (فروتنى) از او سلب گردد.

۲۰۱۵۲.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :هركه در تحصيل زبان عربى مستغرق شود، خشوع و فروتنى از او سلب گردد.

توضيح :

سندهاى اين دو حديث ، ضعيف است و ظاهرا مقصود از آن ها، پرداختن بيش از حد به علوم ادبى و فراموشى هدف اصلى تعلّم آن، يعنى فهم دين دانست .

1.بحار الأنوار : ۱ / ۲۱۸ / ۳۷.

2.كنز العمّال : ۷۹۲۲.


ميزان الحكمه ج 12
196

3802

إعرابُ الأعمالِ

۲۰۱۴۷.رسولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله :إنّ الرّجُلَ الأعجَميَّ مِن اُمَّتي لَيَقرأُ القرآنَ بعَجَميَّةٍ ، فتَرفَعُهُ المَلائكَةُ على عَرَبيَّةٍ . ۱

۲۰۱۴۸.الإمامُ عليٌّ عليه السلام :إنّكُم إلى إعرابِ الأعمالِ، أحوَجُ مِنكُم إلى إعرابِ الأقوالِ . ۲

۲۰۱۴۹.عنه عليه السلامـ لِرجُلٍ ذَكَرَ أنَّ بِلالاً جَعَلَ يَلحَنُ في كلامِهِ ، و آخَرُ يَضحَكُ مِنهُ ـ: يا عبدَ اللّهِ ، إنّما يُرادُ بإعرابِ الكَلامِ تَقويمُهُ لِتَقويمِ الأعمالِ و تَهذيبِها، ما يَنفَعُ فلانا إعرابُهُ و تَقويمُ كلامِهِ إذا كانَت أفعالُهُ مَلحونَةً أقبَحَ لَحنٍ ؟! و ما ذا يَضُرُّ بِلالاً لَحنُهُ في كلامِهِ إذا كانَت أفعالُهُ مُقَوَّمَةً أحسَنَ تَقويمٍ مُهَذَّبَةً أحسَنَ تَهذيبٍ ؟! ۳

۲۰۱۵۰.الإمامُ الصّادقُ عليه السلام :تَجِدُ الرّجُلَ لا يُخطِئُ بلامٍ و لا واوٍ خَطيبا مِصْقَعا ۴ و لَقَلبُهُ أشَد ظُلمَةً مِن اللَّيلِ المُظلِمِ ، و تَجِدُ الرّجُلَ لا يَستَطيعُ يُعَبِّرُ عَمّا في قَلبِهِ بِلسانِهِ و قَلبُهُ يَزهَرُ كما يَزهَرُ المِصباحُ . ۵

3802

اِعراب دادن اعمال!

۲۰۱۴۷.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :همانا مرد غير عرب از امّت من قرآن را با زبانى عجمى (غير عربى يا عربى شكسته بسته و بدون مراعات اعراب و تجويد و محسّنات قرائت) مى خواند و فرشتگان آن را به زبان عربى [به پيشگاه خدا ]بالا مى برند.

۲۰۱۴۸.امام على عليه السلام :شما به اِعراب دادن رفتارها نيازمندتريد تا به اِعراب دادن گفتارها ۶ .

۲۰۱۴۹.امام على عليه السلامـ در پاسخ به مردى كه گفت : [روزى ]بلال صحبت مى كرد و در كلامش لَحن و اشتباه بود و مردى به او مى خنديد ـفرمود : اى بنده خدا! مقصود از اِعراب كلام، درست و صحيح ساختن آن است براى درست و پيراسته كردن اعمال. چه سود كه فلان كس سخنانش با اعراب و درست باشد، اما اَعمالش دچار زشت ترين خطاها باشد؟ و بلال را چه زيان كه در گفتارش، خطا باشد، اما اعمالش كاملاً درست و پيراسته؟!

۲۰۱۵۰.امام صادق عليه السلام :گاهى اوقات مردى را مى بينى كه خطيبى زبردست و سخنور است و در يك لام يا واو خطا نمى كند، اما دلش از شب تار سياهتر است و گاهى اوقات مردى را مى بينى كه نمى تواند حرف دلش را به زبان بياورد، ليكن دلش مانند چراغ مى درخشد.

1.الكافي : ۲ / ۶۱۹ / ۱.

2.غرر الحكم : ۳۸۲۸.

3.تنبيه الخواطر : ۲ / ۱۰۲.

4.مِصقَع : البليغ الماهر في خطبته (النهاية : ۳ / ۴۲) .

5.الكافي : ۲ / ۴۲۲ / ۱.

6.اِعراب در لغت به معناى آشكار ساختن است و در اصطلاح به معناى ظاهر كردن حركات و سكنات كلمات. مراد حضرت اين است كه اهتمام ورزيدن به كارهاى خير و آشكار ساختن آنها و تصحيح و درست كردن اعمال و كردارها بيشتر مورد نياز شماست تا اهتمام به فصاحت و بلاغت كلام و درست و بى اشتباه سخن گفتن ـ م .

  • نام منبع :
    ميزان الحكمه ج 12
    سایر پدیدآورندگان :
    شيخي، حميد رضا
    تعداد جلد :
    14
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1386
    نوبت چاپ :
    هفتم
تعداد بازدید : 169403
صفحه از 608
پرینت  ارسال به