109
ميزان الحكمه ج 13

7 ـ مقايسة هذه السنن بعضها إلى بعض:

و نحن بعد ما قدّمنا خلاصة السنن الجارية بين الاُمم الماضية و قرونها الخالية إلَى الباحث الناقد ، نُحيل إليه قياس بعضها إلَى البعض و القضاء على كلٍّ منها بِالتمام و النقص و نفعه للمجتمع الإنسانيّ و ضرره من حيث وقوعه في صراط السعادة ، ثمّ قياس ما سنّه شارع الإسلام إليها و القضاء بما يجب أن يقضى به .
و الفرق الجوهريّ بين السنّة الإسلاميّة و السنن غيرها في الغاية و الغرض ، فغرض الإسلام أن تنال الدنيا صلاحها ، و غرض غيره أن تنال ما تشتهيها . و على هذين الأصلين يتفرّع ما يتفرّع من الفروع ، قال تعالى : «وَ عَسى أن تَكْرَهُوا شَيْئا و هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ و عَسى أنْ تُحِبُّوا شَيْئا و هُوَ شَرٌّ لَكُمْ و اللّهُ يَعْلَمُ و أنْتُم لا تَعْلَمونَ»۱ ، و قال تعالى : «و عاشِروهُنَّ بالمَعْروفِ فإنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فعَسى أن تَكْرَهُوا شَيئا و يَجْعَلَ اللّهُ فيهِ خَيْرا كثيرا» . ۲

7 ـ مقايسه اى ميان اين قوانين:

اينك كه خلاصه اى از قوانين متداول در ميان اقوام و ملل گذشته را تقديم خوانندگان نكته سنج كرديم، كار مقايسه ميان اين قوانين و قضاوت درباره ناقص يا كامل بودن و سودمندى يا زيانمندى آنها به حال جامعه انسانى را و تأمين خوشبختى براى افراد جامعه را و نيز مقايسه ميان آنها با قوانين شرع مقدّس اسلام را به خود او وا مى گذاريم تا آن طور كه بايد و شايد قضاوت كند.
تفاوت اساسى ميان قوانين اسلامى با ساير قوانين، تفاوت در هدف و غرض آنهاست. هدف اسلام آن است كه دنيا به آنچه مصلحت آن است دست يابد و هدف غير اسلام آن است كه مردم به اميال و خواهش هايشان برسند و همه فروع و نتايج از اين دو اصل سرچشمه مى گيرد. خداوند متعال مى فرمايد: «و بسا چيزى را خوش نمى داريد در حالى كه آن براى شما خوب است و بسا چيزى را دوست مى داريد ولى آن براى شما بد است و خدا مى داند و شما نمى دانيد». و در جاى ديگر مى فرمايد: «و با آنها (زنان خود) به شايستگى رفتار كنيد و اگر از آنان خوشتان نيامد، پس چه بسا چيزى را خوش نمى داريد ولى خدا در آن مصلحت فراوان قرار داده است».

1.البقرة : ۲۱۶.

2.النساء : ۱۹.


ميزان الحكمه ج 13
108
  • نام منبع :
    ميزان الحكمه ج 13
    سایر پدیدآورندگان :
    شيخي، حميد رضا
    تعداد جلد :
    14
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1386
    نوبت چاپ :
    هفتم
تعداد بازدید : 415621
صفحه از 608
پرینت  ارسال به