دانشنامه مهدویت تدوین می شود
تهیه «دانشنامه مهدویت» به عنوان مجموعهای از موضوعات و واژگان مرتبط با مهدویت در دستور کار پژوهشگران دفتر تبلیغات اسلامی قرار دارد.
حجة الاسلام سید مسعود معصومی، رئیس مؤسسه انتظار نور دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در گفتگو با خبرنگار ایبنا از تهیه «دانشنامه مهدویت» خبر داد و گفت: «مرحله اول این کار شامل طراحی اولیه، تهیه طرحنامه پژوهشی، شیوهنامه و اصول و ضوابط تهیه این دانشنامه و تهیه مدخلها انجام گرفته و در سال جاری وارد مرحله اصلی میشود».
وی با اشاره به لزوم تهیه این دانشنامه درباره واژگان مطرح در مهدویت افزود: «در سطح جامعه شاهدیم که از چنین واژههایی برداشتهای متفاوت و سلیقهای و بعضاً متناقضی صورت میگیرد و یک برداشت درست در نقطه مقابل برداشت دیگر از یک واژه انجام میشود».
وی گفت: «در این بین وجود یک مرجع و منبع که بتواند با معیارهای علمی، جایگاه مرجع پیدا کند و برای محققان، محل ارجاع باشد یک ضرورت است».
معصومی با اشاره به این که کار تهیه این دانشنامه از سال 85 آغاز شده است اظهار امیدواری کرد که «دانشنامه مهدویت» در پنج سال آینده به سرانجام برسد.
«باب العلم» محصول حوزه اصفهان
ویرایش دوم نرمافزار باب العلم در پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم، غرفه مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان عرضه شد.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، داوری، مدیر غرفه مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان در پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم، ضمن اعلام این خبر گفت: «این نرمافزار که در نوع خود کمنظیر است، شامل متن 880 جلد کتاب و مقاله در موضوعات سخنان، تاریخ زندگانی، سیره و فضائل حضرت علی(ع) است».وی افزود: «در ویرایش دوم نرمافزار باب العلم، 14 هزار و 900 کتاب، مقاله و پایاننامه درباره امام علی(ع) نیز معرفی شدهاند. همچنین متن دعاها، مناجاتنامهها و زیارتنامههای آن حضرت به همراه صوت در این نرمافزار موجود است».
متن «نهجالبلاغه» با ترجمه و شرح، قابل اجرا در تلفنهای همراه، از امکانات عرضه شده در نرمافزار بابالعلم است.
حدیث جهاد فرهنگی و اجتماعی
مروری بر زندگینامه مرحوم علامه سید مرتضی عسکری
به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا)، علامه «سید مرتضی عسکری» در سال 1293 شمسی در سامرا در خاندان علم و دانش متولد شد. پدر بزرگوار ایشان، آیة الله سید محمد حسینی معروف به شیخ الاسلام فرزند آیة الله سید اسماعیل شیخ الاسلام و داماد آیة الله میرمحمد شریف عسکری تهرانی معروف به «خاتم المحدثین» بود.
ایشان از ده سالگی به حوزههای علوم دینی پای گذاشت، مقدمات و بخشهایی از سطوح را در همان شهر تحصیل کرد و در سال 1310 شمسی در عصر مرجعیت آیة الله العظمی حائری به حوزه علمیه قم مشرف و در آن حوزه مقدس، ادامه دروس سطوح را در محضر بزرگانی همچون آیة الله شیخ محمدحسین شریعتمدار ساوجی و آیة الله سید شهابالدین مرعشی در فقه و اصول و لمعه و قوانین و رسایل و مکاسب و بخشی از کفایه تعلم کرد. پس از آن به سامرا بازگشت و ادامه کفایه و فقه اجتهادی و اصول خارج را از اساتید بزرگ آن شهر از جمله آیة الله آقا میرزا حبیب الله اشتهاردی و آیة الله سید محمدرضا شوشتری تحصیل کرد.
ایشان در سنی نزدیک به بیست سالگی اولین حرکت اجتماعی را با تأسیس مدرسهای کوچک در سامرا شروع کرد و بعدها این کار را در شهر کاظمین (1363 هـ .ق) با تأسیس مدرسه ابتدایی ادامه داد. این مدارس بعدها در شهرهای بصره، دیوانیه، حلّه، کاظمین و نعمانیه شکل گرفت و در مقاطع مختلف مهد کودک، دبستان و دبیرستان، دخترانه و پسرانه، به عنوان مراکزی برای تعلیم و تربیت بزرگسالان گسترش یافت و سپس در سال 1384 هـ ق به تأسیس یک دانشگاه با دو دانشکده علوم اسلامی و ادبیات عربی منجر شد. این مجموعه بزرگ و بسیار مؤثر تا زمانی که ایشان از عراق هجرت کرده، به لبنان و بعد به ایران آمد، برپا بود و در سال 1389 هـ .ق به دست دولت بعثی عراق نابود شد.
یکی دیگر از حرکات اجتماعی بزرگ علامه عسکری، مبارزههای سیاسی گستردهای است که از عصر دولت پادشاهی عراق تا عصر حزب بعث برای استیفای حقوق شیعه در عراق انجام داد. ایشان در این دوران در رأس روحانیان مبارز عراق بود و شهدای بزرگی چون آیة الله سید محمدباقر صدر و سید مهدی حکیم و سید محمدباقر حکیم در شمار این گونه از علما قرار داشتند که سرانجام با رو به رو شدن خطر اعدام از عراق گریختند.
یکی دیگر از کارهای اجتماعی ایشان تشکیل و تأسیس صندوق خیریهای بود که با برپا کردن دو درمانگاه و سپس شروع به ایجاد یک بیمارستان بزرگ ادامه یافت و با بیرون آمدن از عراق به سرنوشت نامعلومی گرفتار شد و این مجموعه، کاری شبیه به کمیته امداد انجام میداد.
از بزرگترین کارهای علامه، تحقیقات نوینی است که شهرت ایشان بیشتر مرهون آنهاست، این تحقیقات، کارهای نو و روشهای نوینی در تحقیقات اسلامی و تبیین اسلام شیعی و دفاع از آن پدید آورد.
اولین نمونه از این گونه تحقیقات در سال 1375 هـ . ق به نام «عبد الله بن سبا و اساطیر اخری» نشر یافت که در عالم اسلام شهرت یافت و تأثیرگذار شد و در مجله «الازهر» دو مقاله و نقد در مورد آن نوشته شد. این کتاب تا حدود چهار جلد ادامه یافت. بعد از آن «خمسون و مئه صحابی مختلق» در سه جلد و «معالم المدرستین» در سه جلد و «القرآن الکریم و روایات مدرستین» در سه جلد و سرانجام مجموعه بزرگی از رسالههای کوچک به نام «بر گستره کتاب و سنّت» بخشی از تألیفات این عالم برجسته است. این کتابها به زبانهای انگلیسی، فارسی، ترکی، اردو و بخشی از آنها به زبانهای ایتالیایی، روسی و... ترجمه و منتشر شده است.
عسکری پس از هجرت به ایران به تأسیس دانشکدههای اصول دین در شهرهای تهران، قم و دزفول اهتمام ورزید و هم اکنون این مراکز علمی در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در حال نشر معارف دینی هستند.
«معالم المدرستین»؛ «عبد الله بن سبا»؛ «عقائد الاسلام من القرآن الکریم»؛ «نقش ائمه در احیای دین»؛ «یکصد و پنجاه صحابی دروغین»؛ «القرآن الکریم و روایات المدرستین»؛ «بر گستره کتاب و سنت»؛ «نقش عایشه در تاریخ اسلام» از مهمترین آثار بر جای مانده از ایشان است.
علامه سید مرتضی عسکری، 25 شهریور ماه 1386 برابر با چهارم رمضان المبارک 1428 هجری قمری در پی بیماری کلیوی و ایست قلبی، دعوت حق را لبیک گفت.
از پیام آیة الله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت درگذشت علامه عسکری:
این عالم بزرگوار و سختکوش، دهها سال از عمر با برکت خود را در راه پژوهش در کلام و تاریخ و حدیث، صرف کرد و محصول مبارک آن، تألیفات و مقالاتی است که در گستره جهان اسلام با استقبال و تحسین رو به رو شده است و در ترویج مکتب اهلبیت(ع) موفقیتهای ارزشمندی به دست آورده است.
گنجینه روایات نور، منتشر شد
راوی: مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی اولین نسخه دیجیتالی جامع احادیث اهلبیت(ع) را با عنوان «گنجینه روایات نور» در بخش الکترونیک پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم عرضه کرد.
به گزارش پایگاه اینترنتی مرکز تحقیقات کامپیوتری نور، سلطانپور مدیر پروژه نرمافزار «گنجینه روایات نور» با اعلام این خبر گفته است: «این نرمافزار، اولین مجموعه روایات اهلبیت(ع) است که به زبان شیرین فارسی به مجموعه نرمافزارهای مرکز اضافه شده است».
وی افزوده است: «این برنامه حاوی متن و ترجمه کامل 233 عنوان کتاب در 381 مجلد از منابع روایی در موضوعات مختلف مانند: اخلاق، تاریخ، تفسیر، دعا، طب، عقائد، فضائل و مناقب، فقه و غیره است که دانشپژوهان فارسی زبان میتوانند از این نرمافزار بهرهبرداری نمایند».
سلطانپور در مورد منابع ترجمه روایات گفته است: «ترجمههای قدیمیترین کتب روایی تا جدیدترین آنها که معاصران نگاشتهاند در این برنامه آورده شده است و حتی در صورت وجود ترجمههای متعدد از متنی واحد، همه ترجمهها آورده شده است؛ لذا برخی از متون روایی دارای چندین ترجمه است که همه آنها در این نرمافزار قابل دسترسی است».
وی همچنین در بیان قابلیتهای نرمافزار «گنجینه روایات نور» گفته است: «امکان مشاهده ترجمه احادیث به زبان فارسی و ارجاع همزمان به متن عربی، دسترسی به تفسیر آیات در گستره احادیث برنامه، دسترسی به قابلیتهای پژوهشی مانند: نمایهزنی، حاشیهنویسی، رنگی کردن و علامتگذاری، ارتباط واژهها با لغتنامهها، قابلیت جستجوهای متنوع و پیشرفته در تمام متون از طریق کلمه، ترکیب واژهها، جستجوی موضوعی در بیش از 81 هزار عنوان باب از طریق فهرست گزینشی و امکان انتقال مستقیم متون منتخب به محیط word، یادداشت و ذخیره به شکلهای مختلف همچون زرنگار از قابلیتهای این نرمافزار است». گفتنی است، دسترسی به متن کامل 10 دوره لغتنامه عربی و فارسی در 62 جلد با قابلیت جستجو از طریق ریشه و مشتق، از دیگر امکانات این نرمافزار به شمار میآید.
|