(کارنامه سازمان چاپ و نشر دارالحدیث در گفتگو با مدیر عامل سازمان)
اهمیتِ چگونگیِ عرضه و ارائه همه آنچه دستاورد ماهها و سالها تلاش علمی است، از اصل آن پژوهشها کمتر نیست. هر کتاب، یک موجود مادی است که پس از گذراندن فرآیندی طولانی که شامل انواع آمادهسازیهاست، چاپ و سپس انتشار و توزیع میگردد.
سازمان چاپ و نشر دارالحدیث با لحاظ کردن کیفیت بالا در این عرصه فعالیت مینماید. حجة الاسلام و المسلمین محمدصادق عرب، مدیر عامل این سازمان، خوانندگان محدّث را در این باره آگاه ساخته است.
درباره اهداف شکلگیری سازمان چاپ و نشر توضیح دهید.
مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث، پژوهشکده و مرکز تحقیقات بزرگی به منظور احیای تراث دینی، بویژه درباره حدیث و علوم حدیثی ایجاد کرده و به فضل الهی، توفیق داشته کارهای ارزندهای در این زمینه به پژوهشگران، حوزههای علمیه و دانشگاهیان تقدیم نماید؛ بنابراین تأسیس مرکزی برای چاپ و نشر این آثار، ضروری به نظر میرسید که پس از موافقت تولیت محترم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع)، سازمان چاپ و نشر دارالحدیث با اساسنامه و وظائف مشخص، تأسیس گردید.
کارنامه سازمان، چند عنوان اثر در چند جلد را در بردارد؟
سازمان چاپ و نشر دارالحدیث تاکنون 183عنوان کتاب در 302 جلد منتشر نموده است.
بیشترین شمارگان، از آنِ کدام عناوین بوده است؟
این کتابها دارای بالاترین شمارگان بودهاند: کیمیای محبت، میزانالحکمة، منتخب میزانالحکمة، دانشنامه احادیث پزشکی و حکمتنامه جوان.
كیمیای محبت، وزیری،گالینگور، چاپ بیست و یكم، شومیز، چاپ بیستم؛ میزانالحكمة، وزیری، فارسی و عربی در 15 جلد، چاپ هفتم؛ منتخب المیزانالحكمة، وزیری، فارسی و عربی در 2 جلد، چاپ پنجم؛ دانشنامه احادیث پزشکی، وزیری، فارسی و عربی در 2 جلد، چاپ ششم؛ حکمتنامه جوان، وزیری، فارسی و عربی، چاپ چهارم.
کیفیت چاپ و جاذبههای بصری در تولید کتابهای دینی حائز اهمیت است. در این خصوص، چه تدبیری اندیشیدهاید؟
کتابهای منتشر شده در انتشارات دارالحدیث، مخصوصاً در سالهای اخیر، رشد کیفی مطلوبی داشته، به گونهای که حتی در بعضی مواقع با کتب انتشار یافته در بیروت که مرکز نشر کتابهای دینی است، قابل مقایسه است. با وجود این، همت ویژهای نسبت به بهبود کیفیت کتابها از نظر چاپ و صحافی، لحاظ شده که به خواست خداوند با تأسیس صحافی دارالحدیث، محقق خواهد شد.
گویا به جز کتب پژوهشگران مؤسسه، از محققین خارج از آنجا هم کتبی منتشر کرده یا در نوبت انتشار دارید.
بلی. البته اولویت چاپ و نشر برای این سازمان، آثار تحقیق شده و نیز تألیفات پژوهشکده و مرکز تحقیقات مؤسسه دارالحدیث است و چنانچه متناسب با آن موضوعات، آثار ارزندهای از سایر مؤلفین، محققین و مترجمین کشور پیشنهاد شود، با استقبال سازمان چاپ و نشر، روبرو خواهد گردید.
برنامههای شما در سطح خارج از کشور چه بوده است؟
انتشارات دارالحدیث در بیروت نیز دفتر و نمایشگاه داشت و فعالیتهای خارجی خود را از آن جا سامان میبخشید که متأسفانه در حمله ددمنشانه اسرائیل به جنوب بیروت تخریب شد. تاکنون زمینه مناسبی برای بازسازی و بنای مجدد آن ایجاد نشده که انشاءالله در فرصت مقتضی و با عادی شدن اوضاع آن منطقه، در این زمینه اقدام خواهد شد.
باخبر شدیم که انتشارات درصدد چاپ آثار علامه سید جعفر مرتضی عاملی در ایران است.
همینطور است. با توجه به این که مقام معظم رهبری، امسال را به نام پیامبر اعظم(ص) نامگذاری فرمودند، بر آن شدیم تا به همین مناسبت اثری نفیس و ارزشمند را به جهان اسلام تقدیم کنیم. در بین آثار تدوین شده، کتاب نفیس الصحیح من سیرة النبی الاعظم(ص) تألیف علامه سید جعفر مرتضی عاملی در 37 جلد انتخاب شد که پس از توافق و انعقاد قرارداد با ایشان، به چاپ آن اقدام کردیم و به خواست خدا تا پایان سال جاری منتشر خواهد شد.
بیشتر ناشران، با مشکل توزیع، دست به گریبان هستند. چه راهحلی برای آن یافتهاید؟
چالشهای پیش روی توزیع کتابهای دینی، ریشه در بینش فرهنگی، سطح علمی، توجه مسئولان ذیربط در تولید کتاب دارد که باید هر یک در جای خود، به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته، راهکارهای مناسب آن ارائه گردد.
ما به لطف خدا هم چالشها را شناسایی کردهایم و هم برای حل مشکلات، راهحلهایی داریم و آمادگی داریم تا در اینباره در فرصتی دیگر بحث و گفتگو كنیم.
|