533
دانشمندان و مشاهير حرم حضرت عبدالعظيم حسني(ع) و شهر ري ج2

فرزندان

صاحب ترجمه فرزندان متعددى داشت كه دو تن از ايشان مشهورترند. اول سيد محمد طباطبايى روحانى بلند پايه مشروطه ايران كه از شاگردان ميرزاى شيرازى بود . پس از پدر به تهران آمد و مرجع امور دينى شد تا در 1335ق درگذشت. برادر كوچك تر او سيد جعفر است. المآثر و الآثار نوشته است:
سيد جعفر در فقاهت و فضايل ديگر مقام سامى داشت. در حيات والد ماجدش درگذشت. ۱

درگذشت

آيت اللّه سيدمحمد صادق طباطبايى پس از عمرى خدمت به اسلام و مسلمين در شانزدهم ربيع الثانى 1300ق درگذشت و در شهر رى نزديك حرم مطهر حضرت
سيدالكريم عليه السلام دفن شد. ميرزا يوسف آشتيانى صدر اعظم، ۲ بر قبر او قبه و ساختمانى عالى بنا كرد. اين آرامگاه امروز مقبره جمع زيادى از سادات طباطبايى و ديگران است.

1.المآثر والآثار، باب دهم، ص ۱۵۱ .

2.يوسف بن ميرزا حسن مستوفى الممالك آشتيانى از افراد صاحب نام دوره قاجاريه است. اعتماد السلطنه مى گويد: «بالاتر از آن است كه در نجابت او سخنى به ميان آيد». او در رجب ۱۳۰۳ق درگذشت. غير از بناى مقبره طباطبايى از ديگر اقدامات عمرانى وى مى توان به احداث محله هاى يوسف آباد، بهجت آباد و ونكِ تهران و صحن و بقعه حاج ملا هادى سبزوارى ياد كرد. ر.ك: صدرالتواريخ ، ص ۲۸۲ .


دانشمندان و مشاهير حرم حضرت عبدالعظيم حسني(ع) و شهر ري ج2
532

اساتيد

1 ـ آيت اللّه شيخ محمدحسين اصفهانى، صاحب الفصول في علم الاصول (م 1255ق). عمده استفاده سيدصادق طباطبايى در محضر اين استاد در كربلاى معلا بوده است و حاشيه اى نيز بر فصولِ استاد خود نگاشته است.
2 ـ آيت اللّه سيد ابراهيم قزوينى حائرى، صاحب ضوابط الاصول(1214 ـ 1262ق)
3 ـ آيت اللّه علامه شيخ محمدحسن نجفى، صاحب جواهر الكلام(1200 ـ 1266ق) ۱
سيد محمدصادق بعد از تكميل مراتب علمى و فقهى در محضر دانشمندان حوزه علميه در كربلا و نجف به ايران بازگشت ، در تهران مقيم شد و در رديف مجتهدين و علماى بزرگ پايتخت كه صاحب مقام فتوى و حكم بودند محسوب مى شد.
اعتماد السلطنه از او و نفوذش در تهران چنين ياد كرده است:
از عظماء و رؤساء دين و اجلّه فقها و مجتهدين بود، به مقام بزرگوارى و بسط يد و نفوذ حكم و قبول عامه كه او داشت كم تر كسى رسيده است،... الحق در حفظ حماى شريعت از هيچ دقيقه اى نمى گذشت و در اين باب اقدام و اهتمام او را ديگرى نداشت....
در باره مقام ، منزلت و شدت احتياط و همچنين مقبوليت ايشان محدث قمى آورده است:
كان سيدا جليلاً عالما نبيلاً تقيّا نقيّا صالحا ورعا، يُتبرّك بسؤره و دعائه، حاميا لشريعة جدّه مجدا في الامر بالمعروف والنهى عن المنكر.... ۲
فاضل بسطامى (م 1309ق) كتاب سفينة النجاة را به آيت اللّه طباطبايى اهدا كرده و آخر آن با جملات بلندى او را مدح كرده است.

1.اگرچه عمده استفاده طباطبايى در كربلا و از محضر اساتيد آن شهر مقدس بوده ولى مدت كوتاهى نيز در نجف اشرف از صاحب جواهر استفاده كرده است.

2.فوائد الرضوية، ص ۲۱۰ .

  • نام منبع :
    دانشمندان و مشاهير حرم حضرت عبدالعظيم حسني(ع) و شهر ري ج2
    تعداد جلد :
    2
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
    پیوند معرفی کتاب :
    http://www.hadith.net/post/52477
تعداد بازدید : 146791
صفحه از 845
پرینت  ارسال به