163
آستان مقدّس حضرت عبدالعظيم حسني (ع) در گذشته و حال

گره هاى گچى به صورت كيلويى مقرنس اجرا شده كه نمودى از اعتلاى هنر هندسه اسلامى است.
اطراف شبستان مردانه وستون هاى آن، دو رديف موازى، كتيبه هايى ازنوع گچ و كاشى معرق كار شده، كه زيبايى خاصى به مجموعه بخشيده است. اين كتيبه ها حاوى قسمت هايى از دعاى عرفه و دعاى افتتاح است. هم چنين سقف مصلى با نقاشى هاى زيبا و با اسماء الهى و معصومين عليهم السلام تزئين يافته است.
كف و بخشى از ديوارهاى بنا را با سنگ گرانيت و مرمر پوشانيده اند.
در داخل مجموعه سيستم سرمايش و گرمايش مجهزى شامل ده دستگاه هواساز نصب شده است.
ساختمان مصلى هم چنين از سيستم هاى پيشرفته صوتى، اعلام و اطفاى حريق و لوسترهاى متعدد روشنايى تشكيل يافته كه اين لوسترها در كارگاه هاى لوسترسازى آستانه ساخته شده است.
پروژه مصلى در بهمن 1375 همزمان با ميلاد با سعادت امام حسن مجتبى عليه السلام و با حضور حجّة الاسلام والمسلمين هاشمى رفسنجانى، بهره بردارى گرديد و هم اكنون نمازهاى يوميه و نيز نماز جمعه و ساير مراسم هاى معنوى و عبادى در اين مصلى انجام مى گردد. بر لوح افتتاحيه مصلى مى خوانيم:
بسم اللّه الرحمن الرحيم
و اقم الصلوة لذكرى
حمد و سپاس فراوان خداوند منان را سزاست كه در پرتو عنايات خاصه او و توجهات ويژه حضرت بقية اللّه الاعظم عجل اللّه تعالى فرجه الشريف در دوران ولايت و رهبرى حضرت آيت اللّه خامنه اى ادام اللّه ظله على رؤوس المسلمين در راستاى اهداف نظام مقدس جمهورى اسلامى ايران در ترويج فرهنگ حيات بخش قرآن و عترت عليهم السلام، ساختمان مصلى بزرگ رى، به وسعت 8000 متر مربع، به عنوان دومين بخش از طرح عظيم توسعه آستانه مقدس حضرت عبدالعظيم الحسنى عليه السلام با اهتمام نماينده محترم ولى فقيه و توليت آستان


آستان مقدّس حضرت عبدالعظيم حسني (ع) در گذشته و حال
162

مكان مصلى در محل تلاقى محورهاى شمالى و غربى مجموعه طرح توسعه انتخاب شد تا امكان دسترسى مناسب به آن وجود داشته باشد.
عمليات اجرايى اين نمازگاه با زيربناى 8230 متر مربع و با طول و عرض 62 و 36 متر، در دو طبقه با مساحت 2923 متر مربع، از ارديبهشت 1372 آغاز شد. مصلى داراى گنبدى زيبا و مرتفع است. عمليات سازه و فونداسيون و اسكلت آن در 1373 به طور كامل انجام و ديوارهاى داخلى و خارجى، تأسيسات و نازك كارى آن نيز در 1374 انجام شد. فضاى مفيد شبستان مردانه حدود 2858 متر و شبستان زنانه 1993 متر، ارتفاع بنا از كف تا انتهاى گنبد سى متر با عمق 22 متر است.
در 1373 آرماتوربندى گنبد بزرگ آن انجام و در پايان آن سال قالب آهنى گنبد پيش ساخته بر فراز مكان آن استقرار يافت و با بتن مخصوص پوشش داده شد. گنبد را با ساقه اى به ارتفاع 5/2 متر و قطر چهارده متر و از نوع شلجمى ساخته اند. آيت الكرسى بر روى كاشى هايى با خط زيباى ثلث گرداگرد مقرنس هاى داخلى سقف كتابت شد. در سقف شبستان نيز نقاشى سنتى و گره هاى گچى كار شده ، كف نيز سنگ فرش، بدنه ها گچ كارى، براى تأمين نور نيز از شيشه هاى رنگى استفاده شده است. ساخت يك محراب زيبا با دو دهانه مقرنس متوالى و تو در تو كه به لحاظ هنرى كم نظير و با كاشى كارى معرق تزيين گشته است، همراه با سوره مباركه جمعه و احاديثى در خصوص نماز، معمارى سنّتى اسلامى را به نمايش مى گذارد.
اين مصلى به لحاظ هنرى، ويژگى هاى بسيار ممتازى دارد ،در يك نگاه خارجى به صورت حجم هايى شكسته و منحنى است كه طى مراحلى روى هم قرار گرفته و در نهايت به گنبد و آسمان ختم مى شود. گنبد آن نيز شبيه گنبد مدرسه سپهسالار است كه در عصر ناصرى ساخته شده است.
سقف اصلى مصلى از داخل شامل 9دهنه است كه 4دهنه از آن به صورت 9كاسه و چهار دهنه ديگر چهار كاسه و يك دهنه نيز گنبد بزرگ در آن اجرا شده است.
در سقف شبستان زنانه و در طبقه دوم و هم چنين قسمت زيرين آن نيز انواع

  • نام منبع :
    آستان مقدّس حضرت عبدالعظيم حسني (ع) در گذشته و حال
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
    پیوند معرفی کتاب :
    http://www.hadith.net/post/51992
تعداد بازدید : 144553
صفحه از 303
پرینت  ارسال به