179
آستان مقدّس حضرت عبدالعظيم حسني (ع) در گذشته و حال

رصدخانه به سبك مدرن نيز به نام عبدالرحمان صوفى رازى از منجمان همين خطه نام گذارى شده كه داراى يك گنبد دوار متحرك به قطر چهار متر و دريچه اى به عرض يك متر است. يك عدد تلسكوپ شكستى با فاصله كانونى هزار ميلى متر و قطر عدسى شيئى 180 ميلى مترى با توانايى بزرگ نمايى سى الى پانصد برابر در آن مستقر است. اين تلسكوپ به نام سلسترون، ساخت آمريكا و در كشور ما پيشرفته ترين نوع تلسكوپ و منحصر به فرد است. علاقه مندان مى توانند با استفاده از دوربين هاى حرفه اى موجود در رصدخانه از اجرام آسمانى عكس بردارى و در لابراتوار همين مركز ظهور كنند. مركز نجوم، كتابخانه اى تخصصى نيز با هزار عنوان كتاب دارد. سه دستگاه رايانه نيز امكان ارتباط با شبكه اينترنت و ارتباط با مراكز نجومى جهان را برقرار مى سازد. در اين مركز يك كلاس به نام تالار علم وجود دارد كه در آن جا به آموزش نجوم مى پردازند. آسمان نمايى كه بر فراز اين مركز استقرار يافته داراى گنجايش سى الى چهل نفر است و گنبدى به قطر پنج متر آن را تشكيل مى دهد. اين مجموعه از 1379 در حال بهره بردارى است و تاكنون چند همايش علمى و نجومى نيز در آن برگزار شده است. يكى از دوره هاى مهم طرح سراسرى رؤيت هلال ماه در ايران (چهارمين دوره) در چهار روز از 23/5/81 لغايت 26/5/81 با شركت 120 نفر از كارشناسان و ستاره شناسان كشور از سوى اين مركز برپا شد. در اين برنامه استادان صاحب نظر و متخصص در امر نجوم پيرامون مسائل نجومى و رؤيت هلال ماه از جمله در خصوص ركوردهاى رؤيت هلال ماه، تجارب رصدى رؤيت هلال و روش هاى علمى براى پيش بينى رؤيت سخنرانى كردند و نيز كارگاه هاى علمى رويت هلال در كنار آن برپا شد. شايان گفتن است نخستين فعاليت سازمان يافته علمى چند قرن اخير در خصوص جمع آورى اطلاعات رصدى نقاط مختلف ايران به منظور اصلاح روش هاى نظرى محاسبات نجوم در 1373 در كشور برگزار شده بود.
علاوه بر آن هيأت هايى براى تعيين و رويت هلال ماه بويژه در ماه شعبان و شوال به اين مركز آمده و از امكانات آن بهره برده اند. مديريت مركز نجوم اخيرا از دانشكده جدا


آستان مقدّس حضرت عبدالعظيم حسني (ع) در گذشته و حال
178

را به خود اختصاص مى دهد كه از ظرفيت اسمى 250 هزار جلد كتاب برخوردار است. به هنگام افتتاح در آبان 1378 با چهار هزار عنوان كتاب، فعاليت خود را آغاز كرد كه اكنون اين داراى بيست هزار جلد است. 70% آن در زمينه حديث و 30% در موضوعات متفرقه و مختلف است. در اين كتابخانه مخزنى به مساحت 24 متر مربع براى نسخه هاى خطى نيز در نظر گرفته شده كه ظرفيت صد هزار نسخه دارد و قرار است نسخه هاى خطى آستان به اين مكان منتقل شود. البته اكنون چهارصد نسخه خطّى در آن نگهدارى مى شود. كتابخانه داراى تالار قرائتى به مساحت 150 متر مربع است. در اين مكان، بخش نشريات نيز با 65 نشريه كامل، 53 عنوان مجله و فصلنامه و دوازده روزنامه به امر اطلاع رسانى مشغول است. مركز رايانه كتابخانه نيز مجهز به ده دستگاه رايانه است. (تصوير شماره 54 و55)

2 ـ مركز نجوم و ستاره شناسى

يكى از امتيازات مهم دانشكده، برخوردارى از امكانات تحقيقاتى و آموزشى پيرامون ستاره شناسى و نجوم است. دانشكده حديث براى ترويج علوم و معارف الهى، احياى فعاليت هاى ستاره شناسى قرون گذشته به ويژه در اعصار اسلامى و ارايه امكانات مختلف علمى و آموزشى براى جوانان منطقه محروم جنوب تهران به تأسيس يكى از مجهزترين مراكز تحقيقاتى و آموزشى اقدام كرده است. اين مركز فعاليت رسمى خود را در 1379 آغاز كرد. رصدخانه اى به نام عبدالرحمان صوفى رازى، منجم معروف رى، كتابخانه تخصصى نجوم، لابراتوار عكاسى، آسمان نما، تالار علم، واحد سمعى و بصرى، نمايشگاه عكس، و شبكه اينترنت و نرم افزارهاى نجومى از تجهيزات اين مركز است.
رصدخانه ياد شده در دو نوع مدرن و قديم ساخته شده است. رصدخانه قديم به نام ابوحمزه خجندى است كه در قرن هفتم هجرى مؤسس اولين رصدخانه در كوه بى بى شهربانو بوده است. در اين رصدخانه از ابزار آلات قديمى و كهن نجوم از جمله اسطرلاب، زاويه سنج، زيج و... براى آموزش استفاده مى شود.

  • نام منبع :
    آستان مقدّس حضرت عبدالعظيم حسني (ع) در گذشته و حال
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اوّل
    پیوند معرفی کتاب :
    http://www.hadith.net/post/51992
تعداد بازدید : 144601
صفحه از 303
پرینت  ارسال به