117
شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج14

اكباتان و راگا) در قديم مطابق راه كنونى و از طريق زرند واقع بود. جغرافيانويسان عرب راه ديگرى را تعريف مى كنند كه از طريق شهر ساوه و بيشتر قوسى بوده، نزديك ترين راه بين همدان و رى را 49 فرسخ (21302 ورست) محسوب مى دارند. هرچند كه قسمتى از اين راه از طريق جبال واقع شده ولى هيچ گردنه به استثناى محوطه پنجاه ورستى كوشك مزدكان براى حركت چهارپايان و حتى عرابه ها اشكالات عمده ندارد علاوه بر آن در فاصله بين كوشك و مزدكان گاهى عبور و مرور به واسطه كثرت برف موقوف مى شود (تومانسكى، 29) بنابه تعريف جغرافيانويسان عرب راه قوسى 61 فرسخ بوده از نقاط جالب توجه اين راه قريه مشكويه بوده كه در 8 فرسخى ساوه و 15 فرسخى رى واقع قبل از اسلام باقى مانده بوده كه داراى اشكالى از چوب و بام مطلائى بوده در قلعه باغى و در آن باغ چشمه آبى جارى بوده كه مزارع مجاور را مشروب مى ساخته از مشكويه به منزلگاه ديگر به راه رى از رودخانه مى گذشتند كه حاليه به آب شور معروف است و از روى پل آجرى رودخانه قلعه دماوند نمايان بود.
بنابراين علت ايجاد راه قوسى دراين محل نه به واسطه موانع طبيعى و جغرافيايى بود بلكه علت آن اهميت شهر ساوه بود كه امروزه هم محال زرند كه بر سر شاهراه واقع است، در جزو ساوه مى باشد. از همينجاست كه يكى از راه هاى جنوب ايران جدا مى شود. بلوك ساوه در جزو ولايت قم داخل مى باشد. ابن فقيه هم (265) در قرن دهم همينطور مى نويسد: ساوه از لحاظ سياسى در قديم مطيع رى بوده نه همدان از قرارى كه ابن رسته تعريف مى كند (ص 168) پست گمركى حكمران رى در سمت غربى محل انشعاب راه ها از همدان به ساوه و زرند و قدرى در سمت شرقى قريه بوسته بوده كه در آن دوره هنوز برجا بود. ۱

1.تذكره جغرافياى تاريخى ايران، دوم، تهران، انتشارات توس، ۱۳۵۸ش، ص ۱۷۸ ـ ۱۸۶.


شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج14
116

و در سال 861 در آنجا وفات يافت. حمداللّه قزوينى (چاپ شفر 176) امامزاده عبدالعظيم را در جزو اشخاصى ذكر مى كند كه در رى مدفون هستند هرچند كه آن حضرت را در بين مدفونين در مقام اول قرار نمى دهد و نيز امامزاده حمزه از اولاد على فرزند امام موسى كاظم و برادر على الرضا در رى مدفون است. در زمان حمداللّه قزوينى (174) در رى غارى را نشان مى دادند كه يكى از امامزاده ها از دست معاندين به آنجا پناه برده و غايب شده بود. بناى كنونى عمارت مقبره حضرت عبدالعظيم را (كرزن، ج 1، ص 346) به طورى كه از خطوط عمارت آن معلوم مى شود، ناصرالدين شاه ساخته و داخل عمارت بست است كه غيرمسلمان بدانجا راه ندارد و پناهگاه مسلمين است. علامت ظاهرى التجا طنابى است كه در جلو صحن كشيده اند. امامزاده عبدالعظيم در مسافت نه ورستى طهران واقع و به وسيله راه آهنى كه عجالتا يگانه راه آهن ايران است با طهران متصل مى باشد.
آرين ها هنگامى كه به سمت غرب حركت مى كردند، در رى داخل ولايتى شده بودند كه سابقا عساكر آشورى وارد آنجا شده و بنابراين مملكت مزبور تا يك درجه ممكن بوده كه تحت نفوذ تمدن بين النهرين واقع شود. آشورى ها در دوره سلطنت آسارهادون (668 ـ 681) تا البرز و دماوند رسيده بودند ولى اين سفرها صورت تاخت و تاز را داشت و مانع از آن نگرديد كه مدى ها در دوره سلطنت آسور بنى پال (668 ـ 626) خلف آسارهادون از موقعى كه آشورى ها در جاهاى ديگر مخصوصا در خوزستان مشغول بودند، استفاده كرده و سلطنت مقتدر مدى را تشكيل بدهند. مدى ها در ولايتى به تمركز قطعات كوچك جداگانه و تشكيل يك مملكت و دولت واحد موفق آمدند كه همدان كنونى در آنجا واقع است يعنى بلاواسطه در پاى سلسله جبالى كه ايران را از بين النهرين جدا مى كنند، مملكت ديوكس يعنى سرزمين عمليات مؤسس واقعى و يا افسانه مملكت مدى در همين جا واقع بود.
مطابق تحقيقات توماشك (ج 1، ص 154، Persien) راه بين همدان و رى (و يا بين

  • نام منبع :
    شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج14
    تعداد جلد :
    6
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 106000
صفحه از 416
پرینت  ارسال به