141
شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج14

طاووس ناميده شد به هر حال تاورينه تخت طاووس دهلى را يكصد و شصت ميليون و پانصد هزار ليور فرانسه قيمت گذارده است و مى گويد از زمان تيمور لنگ ساختمان آن شروع شده و ايام شاه جهان تمام شد در نادر نامه (تاريخ نادرى) قيمت تخت طاووس دو ميليون ليره تعيين شده و اسكوت آن را يك ميليون ليره تقويم مى كند. مورير كه در زمان فتحعلى شاه تخت طاووس تهران را ديده آن را يكصد هزار تومان آن زمان قيمت كرده بوده است و به نظر من تخت طاووس تهران دويست هزار ليره ارزش دارد.
موزه شاهى تهران ـ اين عمارت در سال 1873 ميلادى بنا شده و محتوى همه نوع اشياء نفيسه متنوعه است زره شاه عباس شمشيرهاى امير تيمور و شاه اسمعيل و آقامحمدخان ـ اسلحه هاى مرصع سلاطين صفوى و غيره در اينجا ديده مى شود در يك جعبه آينه مربع خرمنى از مرواريدهاى غلطان توده شده است يك طرف ديگر كره زمين مرصع به جواهرات قيمتى را روى پايه قرار داده اند اين كره هفتاد و پنج پوند ۱ (گيروانكه) طلاى خالص دارد و 51366 تيكه جواهر در آن به كار رفته كه وزن آن جواهرات 6564 گرم است و روى هم رفته 948000 ليره مى ارزد. برق جواهرات چشم را خيره مى كند به قسمى كه نمى توان ممالك مختلفه را درست تشخيص داد. به علاوه سازنده كره به قدرى كه در صنعت كره سازى ماهر بوده از جغرافيا اطلاع نداشته است.
در اين كره درياها را از زمرد ـ انگلستان و فرانسه را از الماس افريقا را از ياقوت ـ هند را از ياقوت كبود و ايران را از سنك هاى وطن ـ فيروزه ـ ترتيب داده اند مسيو ارسل فرانسوى در كتاب خود موسوم به قفقاز و ايران مى نويسد ياقوتى كه در روى آن كره كوه دماوند را نشان مى دهد از جمله جواهراتى است كه آقامحمدخان از شاهرخ نواده نادر به شكنجه باز پس گرفت همينطور الماس بزرگى كه نماينده شهر تهران

1.هر پوند يا گيروانكه قريب پانصد گرم مى شود.


شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج14
140

تمام تخت با صفحات طلا پوشيده شده و روى آن را با جواهر قيمتى مرصع كرده اند بيشتر از همه ياقوت ها و زمردهاى تخت جالب توجه است اين تخت هفت پايه مرصع به جواهر دارد و دو پله براى آن ساخته اند كه با شكل سمندر تزيين يافته و به وسيله آن پله ها بالاى تخت مى روند دور تخت طارمى قشنگى كشيده شده و روى آن طارمى كلماتى نقر كرده اند و پشتى تخت از يك قطعه جواهرات گرانبها ترتيب داده شده است در وسط پشتى ستاره درخشانى از الماس ساخته اند اشعه نورانى با جرقه هاى تابناك از ستاره الماس به شكل دايره با كمال مهارت و استادى درست كرده اند اين ستاره الماس و اشعه آن به وسيله پيچ و مهره متحرك است و چرخ مى خورد در دو طرف ستاره دو پرنده كوچك است كه روبروى هم بالاى طارمى قرار گرفته اند و با جواهرات ترصيع شده اند.
ثانياً روى اين تخت فقط دو پرنده كوچك ديده مى شود و طاوسى كه تاورينه آن را در تخت دهلى ديده و تخت به نام آن موسوم بوده در تخت تهران وجود ندارد.
ثالثاً در كتاب خراسان تأليف فريزر Fraser Khorasan مذكور است كه مؤلف در سال 1822 با پيرمردى از رؤساى ايلات كرد ملاقات كرده، پيرمرد براى او نقل نموده بود كه پس از قتل نادر چادر مرواريد دوزى و تخت طاوس به دست رؤساى عشاير افتاد و در همان هنگامه آن غنايم گرانبها را تجزيه و تقسيم كردند سهم مهمى نيز نصيب آن كرد شده بود.
رابعاً ـ مطابق تحقيقاتى كه در تهران از رجال دربارى و اشخاص مطلع به عمل آمد آغا محمدشاه در مشهد شاهرخ نواده نادر را شكنجه كرده بود و ذخاير و گنجينه هاى نادرشاه را از وى باز گرفت كه از آن جمله بقاياى تخت طاوس در هم شكسته دهلى بوده است كه بعدها به شكل جديد تخت فعلى در آورده اند.
خامساً ـ به گفته عده اى از رجال دربارى تهران محمدحسين خان صدر اصفهانى وزير فتحعلى شاه در موقعى كه شاه با طاووس خانم اصفهانى ازدواج كرد اين تخت را براى زفاف ساخته و پرداخته كرد و تخت مزبور به واسطه آن پرى پيكر تخت

  • نام منبع :
    شناخت نامه حضرت عبدالعظيم حسني (ع) و شهر ري ج14
    تعداد جلد :
    6
    ناشر :
    سازمان چاپ و نشر دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1382
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 106112
صفحه از 416
پرینت  ارسال به