«فعلاً زرتشتى ها مردمان خود را در قصر فيروزه به خاك مى سپارند ـ نگارنده» در پنجاه ميلى جنوب شرقى پايتخت قصبه ورامين واقع است، موقعى ورامين پايتخت و مركز ايران بوده و هم اكنون مسجد سلطان ابوسعيد فرزند سلطان محمد خدابنده در ورامين است.
قلعه ايرج به مساحت 1800 متر در 1500 متر به ارتفاع 20 مترى آتشكده واقع در آسياباد به ارتفاع 200 پا و به درازاى 350 پا و پهنى 300 پا از آثار قديمى ورامين مى باشد.
كتاب دهات كشور منتشره از طرف اداره كل آمار رى را اين طور تعريف مى كند: اسم شهر در قرن ششم پيش از ميلاد در كتيبه هاى داريوش كبير ذكر شده و به مناسبت قدمت بناى آن معروف به شيخ البلاد بوده و چنان كه بلخ را ام البلاد مى گفتند. رى در قرن اول هجرى به تصرف مسلمين درآمد و در قرن سوم هجرى هنوز شهر بزرگى بوده است و به سه قسمت تقسيم مى شده: يكى شهرستان ديگرى بازار سومى قلعه.
بين اراك و شهرستان مسجد جامع شهر كه به مسجد جامع مهدى مشهور بوده است، ساخته شده و ارك را در بالاى كوهى به طور جداگانه بنا نموده بودند، به قسمى كه تمام شهر از محل ارك ديده مى شده است. طول و عرض شهر رى را در آن تاريخ يك فرسخ و نيم نوشته اند، ولى بعدا به تدريج اهالى قسمت شهرستان و قلعه را ترك و به اطراف بازار كه محل داد و ستد بوده روى آورده اند و چون رودى از بازار مى گذشته، بازار را روده نيز مى ناميدند. در قرن چهارم شهر رى مورد هجوم طوايف غز واقع و خرابى يافت ولى در دوره سلجوقيان مرمت گرديد. طغرل سلجوقى در رى مدفون است و مدفن او در وسط باغى در ابن و ابيه در برجى كه به نام برج طغرل است مى باشد، ولى بعضى مورخين آن را مقبره فخرالدوله ديلمى هم دانسته اند. «گويا فخرالدوله را هم پهلوى گور طغرل سلجوقى به خاك سپرده باشند ـ نگارنده» برج طغرل كه اخيرا تعمير شده تا اندازه اى تغيير شكل يافته.
خرابى عمده شهر رى در سال 617 هجرى و در اثر حمله مغول بوده كه بيشتر